Захист під час обшуку — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Український адвокат №1-2 » Захист під час обшуку

Захист під час обшуку

Костянтин Рибачковський, АО «Столичний адвокат»

ПЕРШЕ правило під час обшуку: не панікувати, зберігати холодний розум. Вимагайте у працівника правоохоронного органу пред’явити службове посвідчення та запишіть собі його дані. Ви ж не зобов’язані давати будь-які пояснення: ця процедура добровільна і за відмову від неї немає жодної відповідальності. А от все, що ви скажете, може бути використане проти вас.

ЗАВЖДИ  тримайте при собі контактні дані вашого адвоката, щоб негайно звернутися до нього за правовою допомогою у разі потреби. До початку допиту не надавайте жодних пояснень та показів без адвоката. Навіть не називайте своє ім’я, місце роботи, посаду, контактні дані, особливо телефони та електронні засоби зв’язку, а так само дані інших осіб. Відмовляйтеся від участі у слідчих діях без вашого адвоката, вільно обраного вами за власним бажанням.

НЕ ПОСПІШАЙТЕ  їхати чи переміщатися з місця затримання будь-куди з працівником правоохоронного органу без складання протоколу про ваше затримання або без пред’явлення ухвали слідчого судді про примусовий привід. Коли ставите підпис при отриманні чи оформленні будь-яких документів правоохоронцями, завжди вказуйте фактичні час і дату моменту проставляння свого підпису.

ОБОВ’ЯЗОК  свідка з’явитися на допит і дати правдиві покази виникає за умови дотримання процесуальної вимоги про завчасне повідомлення. Повістку про виклик має бути вручено не менш ніж за три дні до запланованих слідчих дій (у тому числі — вашого допиту як свідка). Якщо на момент виклику на допит залишається менше часу, ви маєте повне право відмовитися від участі у цій слідчій дії, повідомивши негайно про незаконність такого виклику та поважність причини неприбуття — недостатність часу для підготовки.

ОБШУК –   за великим рахунком, єдина слідча дія, яка може бути проведена правоохоронцями примусово, без згоди і навіть без участі особи, в якої такий обшук проводиться. Найефективнішим способом захисту під час обшуку є належна правова підготовка осіб, яких може стосуватися обшук, до цієї процесуальної дії.

СЛІДЧІ  налаштовані на спротив та застосування сили під час обшуку, і за фізичними даними вони явно переважають офісних працівників. А тому ми не рекомендуємо здійснювати фізичний спротив і фізично перешкоджати проведенню обшуку, бо це не зупинить обшук, але погіршить ваші позиції під час його проведення. Доречно всіма засобами демонструвати, що ви не маєте наміру перешкоджати законному обшуку, проте ви налаштовані контролювати законність дій, починаючи з пред’явлення посвідчення осіб, що з’явилися, та правових підстав проведення слідчої дії. Для цього треба, щоб ви залишилися у приміщенні, де проводиться обшук, та фіксували його хід.

НЕ ВАРТО  бути надміру гостинними з правоохоронцями, адже, увійшовши у приміщення за згодою володільця, вони можуть затриматися до повного завершення всіх дій, навіть якщо були порушення на етапі доступу до приміщення. Так само не варто одразу вказувати правоохоронцям на порушення, які вони можуть швидко усунути і які не впливають на хід обшуку. Наприклад, відеофіксація. Залишайте козирі у своїх руках настільки довго, наскільки це можливо.

СФОКУСУВАТИСЯ  під час обшуку доречно на чотирьох найважливіших процесах: візуальному спостереженні за діями правоохоронців; висловленні слідчому своїх зауважень щодо законності дій, що вчиняються, та їх фіксуванні на відео; наполегливих вимогах припинити незаконні дії, якщо такі вчиняються; фіксуванні фактів порушень і незаконних дій правоохоронних органів, викладанні своїх зауважень письмово до протоколу слідчих дій.

ВИ ПОВИННІ  зберігати максимальний спокій. Пам’ятайте, що ви на своїй території, а тому можете заварити собі чаю, з’їсти бутерброд або навіть замовити доставку їжі для співробітників.
Це не може бути заборонено слідчим, інакше постане питання про порушення заборони нелюдського поводження та катування голодом. Будьте стриманими у своїй поведінці, але не треба паралізувати всі звичайні процеси офісу. Просто цього дня у вас особливі умови праці.

НАЛЕЖНЕ  викладення зауважень до протоколу обшуку — ключовий інструмент захисту у разі оскарження наслідків слідчих дій та визнання доказів недопустимими. Тому радимо визначити співробітника, який від самого початку нотуватиме кожне (навіть найдрібніше) порушення, яке було вчинене правоохоронцями.

ВІДМОВЛЯТИСЯ  від підписання протоколу обшуку категорично недоречно. Це одразу погіршить вашу позицію: ви залишитеся без власного примірника протоколу і не зможете проконтролювати, чи не з’явиться у ньому щось нове. Наприклад, ваш підпис. Використайте цей момент для викладення вашого бачення процедури. Не лінуйтеся записати всі порушення, перевірити, чи всі вилучені речі належним чином оформлені, чи не зникли якісь інші речі (навіть якщо йдеться про кулькову ручку), вилучення яких не передбачене ухвалою суду, чи занотовано всі ваші клопотання. Обов’язково вказуйте максимально точний час підписання вами документа. А от писати розписки про «відсутність претензій» недоречно, адже деякі моменти можуть бути виявлені пізніше (зникнення чи пошкодження майна).

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Від редактора

Муки вибору

Дивіться!

Справжній детектив

Конспект

Договори дригом

Судовий прогрес

Новини

На посади суддів антикорупційного суду претендують 17 адвокатів

У адвокатів з’явився «Особистий кабінет»

КАС ВС змінив графік роботи на період виборчого процесу

Набули чинності зміни до КК та КПК України

Податкову декларацію заповнятимуть автоматично

Створено Комітет у справах ветеранів адвокатури

Адвокати Києва здійснили секвестр посад

ЄСВ залишиться для адвокатів-пенсіонерів

Електронний суд функціонує в усіх судах

У затриманого «на гарячому» має бути адвокат

Адвокати Київщини змінили весь склад КП КДКА

Офіс

Йти за натхненням

Персона

Під захистом адвоката

Репортаж

Кодекс вільної людини

Теорія і практика

Не точний розрахунок

У фокусі

Система дає бій

Проектний менеджмент

Читайте!

Східно-Західна вулиця. Повернення до Львова

Школа майстерності

Захист під час обшуку

Інші новини

PRAVO.UA