Договори дригом — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Український адвокат №1-2 » Договори дригом

Договори дригом

Рубрика Конспект
Короткий виклад змісту лекцій спецкурсу «Новий погляд на цивільне право» від гуру цивілістики Наталії Кузнєцової

Договори бувають міжнародними та цивільно-правовими, причому в статті 10 Цивільного кодексу (ЦК) України зазначено, що чинний міжнародний договір, який регулює цивільні відносини, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, є частиною національного цивільного законодавства України. Більше того, якщо в чинному міжнародному договорі України, укладеному в установленому законом порядку, містяться інші правила, ніж встановлені відповідним актом цивільного законодавства, застосовуються правила міжнародного договору України.

Одна з найбільш поширених форм угод, з якими працюють практикуючі юристи, — цивільно-правові договори, загальні правила укладання яких встановлені статтею 6 ЦК України. При цьому сторони мають право укласти договір, який не передбачений актами цивільного законодавства, але відповідає загальним засадам цивільного законодавства.

Сторони в договорі не можуть відступити від положень актів цивільного законодавства, якщо в цих актах прямо вказано на це, а також у разі, якщо обов’язковість для сторін положень актів цивільного законодавства випливає з їхнього змісту або із суті відносин між сторонами.

Є дві системи права (континентальна та англо-американська), які по-різному ставляться до прецеденту як до джерела права. Якщо для англо-американської системи будь-який прецедент стає джерелом права, то для вітчизняного права такими джерелами є лише рішення Європейського суду з прав людини, рішення Конституційного Суду України, рішення (постанови) Верховного Суду України, рішення (постанови) Верховного Суду. Крім того, в Україні джерелом права є судова практика у вигляді діючих постанов пленумів Верховного Суду України.

Найважливішою ознакою юридичної особи є наявність свого,  відокремленого майна. Виступаючи окремим учасником обороту (окремо від засновників і третіх осіб), юрособа несе самостійну відповідальність тільки власним майном. Саме юрособа, а не її засновники, набуватиме суб’єктивних прав та обов’язків. Також юридична особа виступає суб’єктом самостійної відповідальності. За українським законодавством, стало можливим створювати товариство з одним учасником — фізичною особою.

Проблемним є нинішнє формулювання частини 1 статті 83 ЦК України: «Юридичні особи можуть створюватися у формі товариств, установ та в інших формах, встановлених законом» — зазначається у частині 1 статті 83 ЦК України. Цей перелік повинен був мати закритий характер і розширювати кількість форм юридичних осіб було б недоцільно. Величезна кількість організаційно-правових форм може спричинити хаос, адже досить пролобіювати новий закон, щоб ввести нову форму юрособи.

Юридичні особи публічного права створюються на підставі іншого законодавства — публічного. Важливо, хто здійснюватиме діяльність з управління: міністерство або ж його департамент. Потрібно встановити, хто персонально  уповноважений діяти саме від такої юрособи і хто її може представляти.

У сфері юридичних фактів правочини мають найбільш питому вагу. Він створює можливість задовольнити юридичні потреби, без чого правовідносини не можуть виникнути. Перш за все правочин — це дія, яка, безумовно, виражається шляхом волевиявлення суб’єктами правомірних дій, спрямованих на виникнення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків.

Видами недійсних правочинів є: правочини з недоліками змісту, форми, суб’єктного складу, волевиявлення, а також ті, що не спрямовані на встановлення реальних правових наслідків. Усі недійсні правочини відповідно до чинного цивільного законодавства поділяються на нікчемні та оспорювані.

Мають недоліки у застосуванні на практиці статті 230 ЦК України «Правові наслідки вчинення правочину під впливом обману» та статті 231 ЦК України «Правові наслідки правочину, який вчинено під впливом насильства». Відповідно до положень статей, особа, яка застосувала обман, фізичний або психічний вплив щодо другої особи, зобов’язана компенсувати збитки в подвійному розмірі. При цьому в окремих випадках розмір збитків може становити величезну суму і без урахування подвійного розміру, як вимагається статтею. Довести факт вчинення стосовно особи обману або насильства також непросто.

Відомо, що умови нікчемності правочинів чітко визначені в ЦК України, але також зазначено, що суд може відійти від норм і прийняти інше рішення. Підтвердженням тому є частина 2 статті 219 Кодексу «Порушення вимоги нотаріального посвідчення угоди». Суд може визначити такий правочин дійсним у разі, якщо під час судового процесу буде встановлено, що укладення правочину відповідало волі обох сторін, але в силу обставин, які не залежали від їхньої волі, нотаріальне посвідчення було неможливим.

Склад цивільного правопорушення формують неправомірна поведінка (дії або бездіяльність), наявність у потерпілої особи шкоди або збитків та наявність причинного зв’язку між неправомірною поведінкою та завданою шкодою (приміром, коли смерть потерпілого сталася не внаслідок поранення злочинцем, а через недогляд медичного персоналу лікувального закладу). При цьому бездіяльність стає складом правопорушення лише у випадку, якщо необхідність вчиняти дії була наперед зазначеною. Четвертим елементом складу правопорушення є вина правопорушника, яка має не об’єктивний, а суб’єктивний характер.

Відповідальність може наступати і при відсутності причинного зв’язку. Наприклад, у випадку шкоди, заподіяної пасажиру літака внаслідок інциденту, спровокованого дією непереборних сил. Власник повітряного судна повинен компенсувати шкоду навіть у такому випадку.

Виготовлювач товару, що є нерухомим майном, виконавець робіт (послуг) зобов’язаний відшкодувати шкоду, завдану фізичній або юридичній особі внаслідок конструктивних, технологічних, рецептурних та інших недоліків товару, робіт (послуг), а також недостовірної або недостатньої інформації про них. Відшкодування шкоди не залежить від вини виготовлювача товару, що є нерухомим майном, виконавця робіт (послуг), а також від того, чи перебував потерпілий з ними у договірних відносинах.

Важливо пам’ятати, що право не може бути безмежним і його межа знаходиться там, де починається право іншого. Стаття 13 ЦК України визначає межі здійснення цивільних прав, що визначаються договором або актами цивільного законодавства. Відповідно до Кодексу, особа, здійснюючи свої права, зобов’язана утримуватися від дій, які могли б порушити права інших осіб, завдати шкоди довкіллю або культурній спадщині та додержуватися моральних засад суспільства.

Для практикуючого юриста важливим є правильне застосування способів захисту цивільних прав та інтересів судом, котрі докладно викладено у статті 16 ЦК України. Цей перелік не можна визнати достатнім, щоб забезпечити ефективний захист усіх порушених прав. Певною мірою ці можливості були розширені при внесенні змін до Кодексу. Однією з підстав для внесення змін стала постанова Верховного Суду і сформована судова практика, які обмежили право подання позову, якщо зазначені у договорі умови захисту виходять за межі переліку, запропонованого у статті 16. Не завжди така позиція забезпечувала належний захист порушених прав, тож для подолання цієї тенденції у 2017 році до ЦК України було внесено поправку, в якій зазначається, що суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом чи судом у визначених законом випадках.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Від редактора

Муки вибору

Дивіться!

Справжній детектив

Конспект

Договори дригом

Судовий прогрес

Новини

На посади суддів антикорупційного суду претендують 17 адвокатів

У адвокатів з’явився «Особистий кабінет»

КАС ВС змінив графік роботи на період виборчого процесу

Набули чинності зміни до КК та КПК України

Податкову декларацію заповнятимуть автоматично

Створено Комітет у справах ветеранів адвокатури

Адвокати Києва здійснили секвестр посад

ЄСВ залишиться для адвокатів-пенсіонерів

Електронний суд функціонує в усіх судах

У затриманого «на гарячому» має бути адвокат

Адвокати Київщини змінили весь склад КП КДКА

Офіс

Йти за натхненням

Персона

Під захистом адвоката

Репортаж

Кодекс вільної людини

Теорія і практика

Не точний розрахунок

У фокусі

Система дає бій

Проектний менеджмент

Читайте!

Східно-Західна вулиця. Повернення до Львова

Школа майстерності

Захист під час обшуку

Інші новини

PRAVO.UA