Закон на часі — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Закон на часі

Рубрика Преамбула

Парадокс полягає у тому, що, незважаючи на існування практики GR в Україні, досі немає закону, який би регулював діяльність у межах цієї практики. Ухвалення профільного закону дасть змогу цьому напряму вийти з тіні, в якій він на сьогодні перебуває вимушено. Суспільство та бізнес об’єктивно потребують практики Government Relations, тож залишилося створити закон, який дозволив би їй розвиватися у правовому полі, зробивши її відкритою та цивілізованою.

За відсутності правил в Україні надавати послугу GR просто небезпечно. Оскільки сфера не врегульована законом, діяльність у цьому напрямі може бути інтерпретована як завгодно. Як говорить мій колишній партнер Сергій Алєксєєв, навіть найблагородніший вид GR із найбільш світлою метою матиме номер кримінального провадження в Національному антикорупційному бюро України.

Профільний закон просто необхідний. Оскільки GR, по суті, існує, але люди, які ним займаються, перебувають поза правовим полем, тож говорити про практику GR наразі передчасно. Наприклад, є таке поняття, як «оптимізація податків», і є галузь податкового права. Робота будь-якого податкового юриста полягає в тому, аби мінімізувати та оптимізувати ті податки, які необхідно сплачувати бізнесменові, щоб це не було інтерпретовано як ухилення від сплати податків. Але в цій ситуації є чітка межа, є закон, тож практики можуть розділяти поняття ухилення від сплати податків та їх оптимізації.

Необхідно встановлювати правила гри, а вони будуть тільки тоді, коли з’явиться політична воля. Важливо внести ясність та розуміти, де закінчується лобізм та починається корупція.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA