Переговори — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Переговори

Григорій Тріпульський, керівний партнер ЮКК De-jure

ПІДГОТУЙТЕСЯ.

Хороша битва виграється заздалегідь. Як і підготовка до судового засідання, підготовка до переговорів та план їх проведення — запорука успіху.

 

ВИЗНАЧТЕ ЦІЛЬ.

Ви повинні чітко розуміти ціль, яку хочете досягти у результаті переговорів. У процесу переговорів треба чітко слідувати цілі і не дозволяти опонентам відводити вас у сторону, якщо це не приведе до бажаної цілі. Не дозволяйте й собі відступати від цілі. Певні поступки можливі, але не більше.

 

ПЛАН Б.

Підготуйте кілька варіантів розвитку переговорів. Обговоріть з вашим клієнтом можливі больові точки опонента. Підготуйте для клієнта один або кілька можливих шляхів розвитку подій. Завчасно обговоріть допустимі поступки з боку вашого клієнта та наперед вирахуйте, коли і за яких умов на них можна піти.

 

БУДЬТЕ ЧЕСНІ.

Є американський жарт: «Як зрозуміти, що твій адвокат бреше? Коли він бреше — у нього відкривається рот!». Однак чесність у переговорах дасть вам змогу заручитися повагою і довірою опонентів!

 

ПОДБАЙТЕ ПРО ОДЯГ.

Усе ж таки, зустрічають за ним. Ваш зовнішній вигляд може вселити опоненту повагу та налаштувати його на більш миролюбний лад. Чим важливіші переговори, тим бездоганнішим повинен бути ваш вигляд. І так, краватка, на жаль, обов’язкова!

 

НЕ ВІДВОЛІ-КАЙТЕСЯ.

Один мій колега якось сказав, що наші клієнти не люблять двох речей: коли ми не відповідаємо на їхні дзвінки і коли відповідаємо на дзвінки під час розмови з ними! Намагайтеся не відволікатися під час переговорів на дзвінки або сповіщення. Це — прояв неповаги до співрозмовника, який принижує важливість розмови.

 

АНАЛІЗУЙТЕ.

Хороші стосунки можуть бути між людьми, але не між юридичними особами. Старайтеся зрозуміти вашого опонента, його страхи і очікування. Хороший юрист зазвичай непоганий психолог, який знає, як привернути до себе людину, навіть якщо ваші інтереси різняться.

 

УТОЧНЮЙТЕ.

Недаремно юристів називають «крючкотворами». Часто люди вкладають в одні й ті ж слова різний зміст. Не соромтеся перепитати про це або підвести опонента до того змісту, який вигідний вам.

 

ЗБЕРІГАЙТЕ СПОКІЙ.

Часто у ході переговорів опоненти переходять на особистості, що не припустимо для хорошого адвоката. Нас цінують за нашу холоднокровність та вміння дивитися на ситуацію «зі сторони».

 

ФІКСУЙТЕ РЕЗУЛЬТАТИ.

Якщо переговори пройшли успішно, то не полінуйтеся скласти протокол переговорів з коротким змістом бесіди і виснов­ками, яких дійшли сторони. Людям властиво забувати домовленості або «передумувати» їх. А коли їх зміст зафіксований на папері, ухилитися буде складніше.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA