Гра захисту — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Гра захисту

Рубрика Компанія
Захист бізнесу багато чим нагадує партію в покер: треба вибудувати стратегію діяльності, попіклуватися про мінімізацію ризиків, прорахувати загрози та розраховувати на посмішку фортуни — говорять партнери Legard

Комплексний захист бізнесу нині найбільш запитувана послуга на юридичному ринку: свідомий бізнес став більше піклуватися про збереження власної справи, вибудовуючи систему захисту від зовнішніх та внутрішніх загроз.

Команда адвокатського об’єд­нання Legard спеціалізується на побудові системи захисту, враховуючи, зокрема, ризики, пов’язані з особою власника та його співробітників. Про власну тактику правової підтримки клієнта розповіли керівний та старший партнери об’єднання Олексій Гаєвський та Дмитро Сирко.

Запит бізнесу на правову допомогу стабільно росте, що  підтверджує переорієнтація гравців юридичного ринку саме на цю практику. Від чого сьогодні треба захищати бізнес?

Дмитро Сирко (Д.С.): Попри те, що світ не стоїть на місці, ризики для бізнесу в Україні залишаються одними й тими ж з року в рік, і стосуються вони або спроб відібрати бізнес, або спроб постійно «підживлюватися» за рахунок підприємців. Змінюються способи, винаходяться нові інструменти тиску чи впливу, але суть їх незмінна. Наприклад, десять років тому були популярними інструменти силового захоплення на підставі ухвал судів з віддаленого регіону про забезпечення позову, які супроводжувалися фізичним блокуванням діяльності, недопуском керівництва на роботу тощо. Коли змінили процесуальне законодавство, обмеживши екстериторіальність повноважень судів щодо юридичних осіб, цей спосіб відійшов. Проте почали користуватися послугами «чорних» реєстраторів. Сьогодні після двох реформ фактично такий спосіб захоплення не є дієвим, і зловмисники шукають підходи до нотаріусів або через корпоративне законодавство реалізують свої лихі наміри.

Традиційним джерелом загроз залишаються державні органи, перш за все правоохоронні та податкові, які нерідко свої перевірки проводять не для виконання функцій держави, а задля створення дискомфорту для бізнесу та спонукання його до «співпраці».

Олексій Гаєвський (О.Г.): У цьому аспекті треба додати, що основною загрозою для бізнесу є правовий нігілізм власника або зас­новника. Якщо людина не сприймає юридичні правила ведення бізнесу, якщо ігнорує потреби правильного оформлення всіх документів (як базових, так і тих, що виникають у ході діяльності), вона завжди буде піддана ризику того, що нею зацікавляться фіскальні або правоохоронні органи. І тоді буде вибір: або заплатити «винагороду» і платити її регулярно, або втратити свою справу. До цього, на жаль, звикли і правоохоронці, і певний бізнес.

Тому одна з наших місій — підвищення правової культури серед підприємців. Ми широко використовуємо всі формати, завжди відгукуємося на запрошення прочитати лекції для них. Та й самі проводимо семінари (нині, зокрема, онлайн) для бізнесменів, щоб пояснити, як можна працювати успішно та в правовому полі.

Набагато легше давати відсіч правоохоронцям, коли бізнес правильно структурований, має у порядку всі документи, сплачує податки та не займається протизаконною їх оптимізацією.

Чи став частішим запит клієнтів саме на побудову правильного фундаменту, чи готові вони вести справи за правилами?

Д.С.: Усе залежить від світоглядної картинки власника. Якщо той застряг у «нульових» і тримає в голові лише схеми «обналу» — захистити його від загроз вкрай складно. До нього будуть приходити, і треба буде постійно ділитися, до того ж без жодних гарантій, що наступний прихід не закінчиться ув’язненням.

Проте є бізнесмени нової генерації (і необов’язково це молоді люди, це можуть бути бізнесмени старшого покоління, які піклуються про майбутнє), яким не цікаво заробляти на відшкодуванні ПДВ (ця схема також уже кілька років як не робоча, проте дехто намагається продовжувати її експлуатувати), конвертаціях. Для них бізнес це не тільки джерело доходів, а й спосіб самовираження. Вони піклуються про свій бізнес і про його та своє добре ім’я, мають реальні цінності. Вони не проти платити адекватні податки і загалом вести справи за правилами, встановленими державою. І такий бізнес охоче радиться з юристами. Якщо не на стадії відкриття, то принаймні на етапі, коли той стає більш-менш помітним та дохідним.

Власне, ми й допомагаємо правильно структурувати компанію відповідно до її цілей і профілю діяльності, підбираємо комфортний режим оподаткування, організовуємо внутрішню роботу та роботу з контрагентами. Тим самим закладаємо міцний фундамент, потім вибудовуємо стіни, турбуємося про безпеку компанії, її власника, її даних, щоб у разі зазіхання з боку правоохоронців дати гідну відсіч. І такий правильний бізнес не боїться вступати у спір з державними органами, які діють протиправно. Він упевнений у надійності свого тилу, у своїх адвокатах, а тому не має страхів перед порушниками своїх прав.

О.Г.: Якщо раз дати гідну відсіч, а потім ще й попіклуватися про притягнення до відповідальності правопорушників-правоохоронців, можна отримати чималий ­бонус у вигляді можливості спокійно вести справи, не побоюючись нових візитів. Якщо немає порушень, то і відкупатися немає від чого. Тоді й самим ­правоохоронцям, які на цьому заробляють, перестає бути цікавим навідуватися до таких підприємців.

Д.С.: Ми, до речі, маємо клієнтів, які звернулися до нас, коли до них учергове прийшли з обшуками. На той час такі візити були регулярними — по кілька на рік. Ми відбили один «наїзд», а потім взялися за наведення порядку в структурі бізнесу. І наразі наш клієнт може вести власну справу спокійно.

Звісно, і адвокатам було б простіше, якби бізнесмени турбувалися про такі ризики і вживали превентивних заходів, це спрощувало б захист і економило б ресурси компанії на подолання наслідків неправомірних дій проти них.

Компанія Legard поєднує основну спеціалізацію захисту бізнесу з практикою сімейного права. Як поєднуються ці практики в одному об’єднанні і чи дають синергетичний ефект?

О.Г.: За стратегією нашого об’єднання, ми орієнтовані на бізнесмена як клієнта. Тобто це людина, яка має власну справу. Звісно, часто вона має і сім’ю, адже, принаймні на цьому етапі розвитку, сім’я все ще залишається первинною ланкою суспільства. Власне, якщо подумати, що турбує людину у житті найбільше, то це її сім’я і її статки. Отже, для комплексного захисту бізнесу ми надаємо нашим клієнтам — власникам бізнесу — також консультації з сімейного права.

Як я розумію, йдеться про захист бізнесу від ризиків, які несе в собі розлучення. Чи варто розраховувати на шлюбний контракт?

О.Г.: Це дуже дієвий інструмент для мінімізації впливу змін у приватному житті власника компанії на його справу. Проте він є ефективним, якщо укладений до шлюбу. Після цього правовідносини керуються сімейним законодавством, а практика його застосування відома. Якщо шлюбного договору не укладено, ми ­допомагаємо подружжю розлучитися таким чином, щоб це якнайменше нашкодило дітям, бізнесу та максимально влаштувало обидві сторони. Звісно, у цих питаннях завжди додаються емоції (просто так сім’ї не розпадаються), проте завдання адвоката погасити їх і діяти винятково в юридичній царині.

Іноді бізнес започатковує подружжя або один із подружжя, коли вже перебуває у шлюбі. Тоді ми орієнтуємо наших клієнтів на правильне юридичне оформлення часток кожного і внутрішнє структурування бізнесу, щоб ризики для справи на випадок розлучення були мінімальними.

Які ще загрози для бізнесу ви допомагаєте відвертати?

Д.С.: Глобально загрози дві: захоплення бізнесу конкурентами і здирництво з боку правоохоронців. Решта — інструменти зловмисників. Якщо компанія неприступна ззовні, можуть діяти зсередини. Через співробітників, вони — і основний ресурс для бізнесмена, і основна загроза, адже її виявити складніше, а співробітники можуть володіти внутрішньою інформацією. Тому ми також маємо потужну практику трудового права. Допомагаємо нашим клієнтам оформляти правильно трудові відносини, перш за все з менеджментом, захищати комерційну інформацію і вирішувати конфлікти, якщо такі вже мають місце.

Це була велика проблема звільнення керівників. І нарешті законодавець дозволив звільняти топменеджмент без завчасного повідомлення, щоб зберегти для компанії дані, до яких такий керівник має доступ.

Д.С.: Так, з точки зору трудового права це дієвий механізм. Але на практиці він не такий ефективний, бо спотикається на етапі внесення змін до реєстру про юридичну особу. Щоб внести дані про зміну директора, потрібна нотаріальна довіреність цього директора. Тому фактично необхідна його згода на звільнення. Або треба готуватися до спору, який з урахуванням строків розгляду спорів судами може виявитися затяжним.

Власне, ми допомагаємо нашим клієнтам врегулювати подібні ситуації з найкращим ефектом для бізнесу.

Тобто захист бізнесу — це цілий багаторівневий комплекс захисних споруд.

О.Г.: Усі захисні споруди повин­ні триматися на міцному фундаменті. Тож ми й орієнтуємо наших клієнтів на те, щоб вони одразу закладали правильні основи свого бізнесу, починаючи від правовстановлюючих документів, реєстрації компанії, оформлення трудових відносин. Знову ж таки, наголошу, що це залежить від правосвідомості власника. Якщо він воліє використовувати працю неоформлених працівників — він підвищує вразливість свого бізнесу. Але якщо хоче мати надійний тил — ми з радістю допоможемо правильно оформити всі відносини з трудовим колективом відповідно до законодавства. Тоді й конфліктів при звільненні не буде — всі наперед знають, які наслідки можуть бути за неправомірні дії по відношенню один до одного.

Д.С.: Звісно, враховуючи особ­ливості діяльності клієнта і різноманіття способів порушення прав бізнесу, треба вибудовувати захист від внутрішніх загроз, від недобросовісних контрагентів, від протиправних дій правоохоронців, захист інформації, різних прав тощо. Тобто потрібно не просто закласти міцний фундамент, вивести надійні стіни, треба встановити стільки запобіжників, скільки можливо. Адже кожен із них окремо можна зняти, проте у сукупності їх зняття здорожує проєкт із захоплення бізнесу для зловмисників. Отже, завдання адвоката побудувати таку систему захисту, зламувати яку буде економічно невигідно.

О.Г.: Узагалі захист бізнесу сьогодні та його ведення багато чим нагадує партію в покер: треба вибудувати стратегію діяльності, попіклуватися про мінімізацію ризиків, прорахувати загрози та розраховувати на посмішку фортуни. Так само важливо думати і вміти тримати удари. Тільки тоді можна отримати не тільки прибуток, а й задоволення від власної справи.

Звичайно, частіше клієнти приходять, коли вже склалася конф­ліктна ситуація і її треба вирішувати, коли треба рятувати. Та багатьох із них можна було б уникнути ще на стадії організації бізнесу. Повірте, кошти та загальні зусилля витрачені на підготовку завжди значно менші, ніж затрати на вирішення конфлікту та подолання його наслідків.

Ви згадали про покер. Знаю, що ви є юридичним партнером Всеукраїнської федерації спортивного покеру, яка відновлює свою діяльність в Україні після зняття заборони на відповідні змагання.

О.Г.: Це якраз приклад того, коли ми з самого початку супроводжуємо клієнта таким чином, аби можна було ефективно захистити бізнес у разі претензій. Хоча діяльність з організації спортивного покеру не є нелегальною, мало хто на побутовому рівні розуміє різницю між спортивним та іншими видами покеру, а тому ми прогнозуємо рейди охочих поживитися право­охоронців, а також недобросовісних конкурентів на заклади, в яких організовуватимуться турніри.

Якщо коротко, в чому різниця між спортивним покером та азартними іграми, ви ж операторів таких ігор теж консультуєте?

О.Г.: Ми також плануємо залучати клієнтів з індустрії азартних ігор, але спортивний покер до них не належить. І я це хочу підкреслити. Ключова відмінність — у тому, що спортивний покер не грається на живі гроші або грошові ставки. Учасник купує вхідний квиток/реєстраційний внесок, яким обмежується його участь. Часто турніри мають лімітовану кількість можливостей зайти пов­торно або не допускають такої опції взагалі.

Тому спортивний покер за ­своєю суттю більше схожий на шахи, які переважає, на мою думку, за інтелектуальним компонентом. При цьому шахи давно вже є олімпійським видом спорту, і на цей час є ймовірність включення спортивного покеру до олімпійської програми змагань. У ньому також задіяні логіка, математика, кожну, будь-яку комбінацію можна прорахувати і діяти відповідно. Частка везіння мінімальна, і мало що залежить від роздачі карт.

Ми дуже раді бути партнерами Федерації зараз, коли фактично відновлюється спортивний покер в Україні. Найцікавіше, що впродовж двох років, коли спортивний покер у нашій країні був під забороною, збірна України двічі перемогла на чемпіонаті світу з матч-покеру. І сьогодні вона є серед лідерів у цьому виді спорту. Погодьтеся, не так багато є видів спорту, в яких українці демонструють такі ж високі досягнення. А трансляції спортивного покеру, у світі загалом, за глядацьким охватом поступаються лише трансляціям футбольних і тенісних матчів.

Тому мета нашої співпраці — вибудувати роботу таким чином, щоб цей вид спорту розвивався в Україні.

(Бесіду вела Ірина ГОНЧАР,
«Український адвокат»)

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Актуально

Притягнути до Порядку

Від редактора

Адвокат адвокату хто?

Дивіться!

Знищення

Думки вголос

Сплатні питання

Компанія

Гра захисту

Новини

Міжнародний кримінальний суд провів попереднє вивчення ситуації щодо конфлікту на Донбасі та в Криму

Адвокати вимагають розслідування нападу на колегу в Бердянську

На КПВВ «Щастя» запрацювало бюро правової допомоги

НААУ взяла під патронат школу імені адвоката Бориса Козубського

НААУ налагоджує діалог зі ЗМІ

У злочинах щодо обігу наркотиків не буде застави

Нагороди НААУ зможуть отримати і неадвокати

«WikiLegalAid»: майже 2 тисячі консультацій за 2 роки

АПУ вимагає відновити права адвоката В. Богатиря

Офіс

Мати крила

Репортаж

Інтелектуальна складова

Енергетичні втрати

Рушійна сила

Судові рішення

Практика ВС

У фокусі

Обмежені можливості

Святковий устрій

Читайте!

Справа Василя Стуса

Школа майстерності

Торговельна марка

Інші новини

PRAVO.UA