Адвокат адвокату хто? — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Український адвокат № 11-12 (171-172) » Адвокат адвокату хто?

Адвокат адвокату хто?

Ірина ГОНЧАР, редакторка журналу «Український адвокат»

Час від часу адвокатську спільноту сколихує обурення, буцімто Національна асоціація адвокатів України виступає на захист якихось не тих адвокатів.

Так, серед адвокатів є чимало одіозних постатей. Більшість із них мають призупинене свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю, бо її не здійснюють, обій­маючи посади в органах державної влади або місцевого самоврядування, які є несумісними з адвокатурою. Інші мали доволі яскраве професійне минуле на посадах суддів, прокурорів чи в правоохоронних органах. Адвокати всі різні, в цю професію прий­шли різними шляхами. Та, як би того комусь не хотілося, нас усіх об’єднує наявність однакового для усіх права на здійснення адвокатської діяльності, і саме за фактом його здобуття ми всі об’єднані в єдину самоврядну організацію адвокатів. Так само прописано в законодавстві. А це означає, що нам треба спільно ставати на захист колеги, чиї професійні права або гарантії здійснення професійної діяльності порушені. І у цьому контексті немає жодного значення, чи цей адвокат практикує нині, чи зупинив дію свого свідоцтва, чи він прийшов в адвокатуру з вільного ринку юридичних послуг, чи після того, як був люстрований з державницької посади, чи сплачував внески, чи підвищував кваліфікацію, чи бере участь у роботі органів адвокатського самоврядування, — якщо порушені процедури кримінального провадження, якщо не враховано його статус при врученні підозри чи проведенні іншої процесуальної чи слідчої дії, — адвокатура не має іншого вибору, як стати на захист такого колеги. Поступившись цим принципом один раз, навіть якщо йдеться про якогось «не такого» адвоката, наприклад колишнього прокурора чи посадовця органів внутрішніх справ, можна втратити гарантію назавжди і для істинних патріотів адвокатури.

Зрештою, якщо така особа виявиться дійсно негідною звання адвоката, адвокатура має всі інструменти, як її цього статусу позбавити. Але це питання внутрішнього адвокатського самоврядування. Для зовнішніх контактів, для захисту прав і гарантій професійної діяльності усі адвокати — і такі, і не такі — адвокати. І їхні права, гарантії, статус треба захищати.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Актуально

Притягнути до Порядку

Від редактора

Адвокат адвокату хто?

Дивіться!

Знищення

Думки вголос

Сплатні питання

Компанія

Гра захисту

Новини

Міжнародний кримінальний суд провів попереднє вивчення ситуації щодо конфлікту на Донбасі та в Криму

Адвокати вимагають розслідування нападу на колегу в Бердянську

На КПВВ «Щастя» запрацювало бюро правової допомоги

НААУ взяла під патронат школу імені адвоката Бориса Козубського

НААУ налагоджує діалог зі ЗМІ

У злочинах щодо обігу наркотиків не буде застави

Нагороди НААУ зможуть отримати і неадвокати

«WikiLegalAid»: майже 2 тисячі консультацій за 2 роки

АПУ вимагає відновити права адвоката В. Богатиря

Офіс

Мати крила

Репортаж

Інтелектуальна складова

Енергетичні втрати

Рушійна сила

Судові рішення

Практика ВС

У фокусі

Обмежені можливості

Святковий устрій

Читайте!

Справа Василя Стуса

Школа майстерності

Торговельна марка

Інші новини

PRAVO.UA