Сплатні питання — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Сплатні питання

Чи можна відстрочити сплату щорічного адвокатського внеску на період карантину?

Наближається Новий рік, а разом з ним і строк сплати адвокатами щорічного внеску на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування. У 2021 році його загальна сума становитиме 2270 гривні. Нагадаємо, що, за Положенням про внески на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування, адвокати повин­ні сплачувати щорічні внески до 31 січня двома платежами. Зокрема, на банківські рахунки ради адвокатів свого регіону слід сплатити 70 % від встановленого розміру щорічного внеску, себто 1589 гривень. Ще 30 % (681 гривню) — на поточний рахунок Національної асоціації адвокатів України.

За приписами частини 2 статті 58 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», розмір щорічних внесків адвокатів на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування визначається з урахуванням потреби покриття витрат на забезпечення діяльності рад адвокатів регіонів, Ради адвокатів України, Вищої ревізійної комісії адвокатури та ведення Єдиного реєстру адвокатів України та не може перевищувати прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого станом на 1 січня відповідного календарного року і є однаковим для всіх адвокатів.

Оскільки відповідно до статті 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2021 року складає 2270 гривень на місяць, саме такий розмір щорічного внеску й застосовуватиметься. При цьому для зручності адвокатів сплатити його можна на офіційному порталі НААУ, адже в особистому кабінеті адвоката та в його картці в ЄРАУ можна генерувати квитанції та навіть оплати їх онлайн.

Зауважимо, що згідно з рішенням РАУ № 123 «Про сплату щорічного внеску на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування у 2021 році» від 18 грудня 2020 року, яким встановлено розмір щорічного внеску на майбутній рік, не передбачено жодних винятків з правила про строки та порядок сплати внеску. Тобто оплатити його треба так само до 31 січня року, за який внесок сплачується.

Більше того, порушення адвокатом порядку та строків сплати щорічних внесків на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування, відповідно до Положення, вважається невиконанням рішення органу адвокатського самоврядування, є дисциплінарним проступком та підставою для застосування дисциплінарного стягнення у вигляді зупинення права на заняття адвокатською діяльністю на строк від одного місяця до одного року.

У зв’язку з довготривалим карантином, який позначився на доходах багатьох осіб, ради адвокатів регіонів лояльно ставляться до порушення строків сплати внеску і навіть допускають адвокатів, які допустили таке порушення, до безоплатних заходів підвищення кваліфікації, які проводяться в регіоні. Якщо адвокат потрапив у скруту, то такому адвокату згідно з положенням радою адвокатів регіону може бути надана розстрочка його сплати, за умови внесення рівними частками у першій декаді кожного кварталу поточного року. Рішення щодо надання розстрочки сплати щорічного внеску приймається винятково радою адвокатів регіону за заявою адвоката згідно з адресою робочого місця в ЄРАУ, за умови обґрунтованої і документально підтвердженої фінансової неспроможності сплатити щорічний внесок. Таке рішення у триденний строк скеровується до НААУ. Заява про розстрочення сплати щорічного внеску подається до 31 січня поточного року.

Тому адвокатам, які зазнали матеріальних втрат за час карантину, можна буде сплачувати внесок частинами, але винятково за умови, якщо місцева рада адвокатів погодиться з обґрунтованістю підстав неспроможності виконати обов’язок своєчасно.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Актуально

Притягнути до Порядку

Від редактора

Адвокат адвокату хто?

Дивіться!

Знищення

Думки вголос

Сплатні питання

Компанія

Гра захисту

Новини

Міжнародний кримінальний суд провів попереднє вивчення ситуації щодо конфлікту на Донбасі та в Криму

Адвокати вимагають розслідування нападу на колегу в Бердянську

На КПВВ «Щастя» запрацювало бюро правової допомоги

НААУ взяла під патронат школу імені адвоката Бориса Козубського

НААУ налагоджує діалог зі ЗМІ

У злочинах щодо обігу наркотиків не буде застави

Нагороди НААУ зможуть отримати і неадвокати

«WikiLegalAid»: майже 2 тисячі консультацій за 2 роки

АПУ вимагає відновити права адвоката В. Богатиря

Офіс

Мати крила

Репортаж

Інтелектуальна складова

Енергетичні втрати

Рушійна сила

Судові рішення

Практика ВС

У фокусі

Обмежені можливості

Святковий устрій

Читайте!

Справа Василя Стуса

Школа майстерності

Торговельна марка

Інші новини

PRAVO.UA