Банкрутство по-новому — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Український адвокат №11 » Банкрутство по-новому

Банкрутство по-новому

Школа майстерності Руслана Сидоровича, партнера Ario Law Firm, співавтора Кодексу України з процедур банкрутства

ЛІКВІДАЦІЯ БАР’ЄРІВ 
для входження у справу — один із ключових елементів при оцінюванні Світовим банком ефективності інституту банкрутства. На відміну від старого Закону, боржник не матиме можливості «переховуватися» від кредиторів, затягуючи справу у судах для отримання «відповідного» судового рішення.

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ 
боржника (менеджменту підприємства) у разі виникнення загрози неплатоспроможності, неподання заяви про банкрутство — це дуже важлива норма, оскільки приховування неплатоспроможності у результаті призводить до низького рівня покриття кредиторських вимог. Відповідно до світової практики, основний відсоток тих, хто звертається до суду з ініціативою щодо відкриття справи про банкрутство, — це боржники. І останній місяць відкриття проваджень у справах про банкрутство свідчить, що Україна також переломила ситуацію.

МОРАТОРІЙ —
не вічна індульгенція від сплати боргів. На відміну від старого закону, де тривалість мораторію не була обмеженою, Кодекс з процедур банкрутства чітко визначає терміни. 170 днів —
для юридичних осіб та 120 днів — для фізичних осіб.

РЕЄСТР ВИМОГ 
кредиторів — не каральний інструмент. Кредитор незалежно від часу подання заяви потраплятиме в ту чергу, якій відповідає характер його вимог. Проте якщо є бажання брати участь у роботі комітету кредиторів, то заяву треба подати у межах 30 днів.

ФІКТИВНІ САНАЦІЇ
відійдуть у минуле, оскільки увійти у процедуру санації підприємства відтепер можна лише зі схваленим планом санації та інвестором.

ЕФЕКТИВНІСТЬ —
основний критерій Кодексу. Тому не треба переживати через зняття строків проведення санації для юридичних осіб. Вона не зможе тривати вічно, оскільки Кодекс чітко вимагає, щоб план санації доводив можливість отримання у результаті кредитором більшої суми, ніж у разі ліквідації підприємства.

ДЕВ’ЯТЬ ЦЕНТІВ 
з одного долара — середній рівень погашення кредиторських вимог в Україні. Сподіваюся, що інструменти, закладені у Кодексі, незабаром поставлять перед дев’яткою одиницю.

ПРОЗОРО ЧИ PROZORRO?
Обидва варіанти правильні. Оскільки Кодексом та Кабінетом Міністрів України закріплена процедура реалізації майна боржників через систему ProZоrro.Продажі.

З БОРГОВОГО РАБСТВА 
є вихід. Інститут неплатоспроможності фізичних осіб надає можливість людям, які потрапили у боргову халепу, вибратися з неї, але такий привілей — не для всіх. У разі якщо фізична особа — боржник приховає або надасть недостовірну інформацію про майно, вона не зможе реструктуризувати або очиститися від боргів, а справа про банкрутство (відповідно до статті 123 Кодексу) буде закрита без очищення від боргів.

ВАЛЮТНА ІПОТЕКА 
більше не є вироком. Пункт 5 перехідних положень Кодексу дозволяє реструктуризувати такі борги залежно від площі нерухомості на 10 або 15 років. Українці отримали можливість залишити за собою будинок чи квартиру та сплатити за них адекватну суму. Проблема валютних іпотек залишалася невирішеною державою понад 10 років.

ФІЗОСОБА ЧИ ФОП — 
від цього її ім’я та прізвище не змінюються, тому незалежно від того, чи є фізична особа підприємцем, процедури неплатоспроможності не відрізнятимуться.

ЄДИНА СРО —
тепер це реальність. 20 листопада 2019 року установчий з’їзд арбітражних керуючих України створив єдину саморегулівну організацію — Національну асоціацію арбітражних керуючих України. Відтепер професія матиме єдині стандарти етики, відповідальності та потужну організацію, якій Міністерство юстиції України поступово передаватиме управлінські
та контрольні функції.

ДОРОЖЧЕ ПРОДАВ —
більше заробив. Кодекс закріплює додаткову винагороду арбітражному керуючому у розмірі 3 % від погашених вимог кредиторів і 5 % — від повернутого майна, яке боржник намагався приховати. У такий спосіб забезпечується фінансова незалежність арбітражного керуючого як від кредиторів, так і від боржників.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Історія адвокатури

Марки й візитівки

Від редактора

Сприяти правосуддю

Дивіться!

Звабливий, Поганий, Злий

Дозвілля

Жіноча справа

Думки вголос

Архіви на загадку

Конспект

Цивільний прогрес

Новини

Вища юридична освіта має взяти курс на формування навичок

Розіграно «Кубок голови Ради адвокатів Київської області 2019 року»

КСУ визнав допустимим скасування адвокатської монополії

Право юросіб на самопредставництво розширять

Адвокати звернуться до ДБР на захист Олександра Погорілого

Скасування адвокатської монополії. Що далі?

Змінам законодавства про адвокатуру має передувати дискусія з професією

Змінено порядок оплати послуг адвокатів БВПД

Персона

Професія життя

Репортаж

Best Legal: знання для визнання

Енергія розвитку

Теорія і практика

Звільнення заручники

У фокусі

Друга змінна

Читайте!

По той бік прав людини. На захист свобод

Школа майстерності

Банкрутство по-новому

Інші новини

PRAVO.UA