З неприхованим акцентом — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Український адвокат №9 » З неприхованим акцентом

З неприхованим акцентом

Рубрика Репортаж
Акцент було зроблено на питаннях комплексного та мультидисциплінарного підходу, поєднанні послуг правової та неправової допомоги, розвитку відновлювального правосуддя та медіації

У Києві відбулася перша Київська міжнародна конференція з безоплатної правової допомоги, яка тривала з 10-го по 12 вересня 2019 року: «Безоплатна правова допомога як інструмент соціальної справедливості». Організатори конференції: Міністерство юстиції України, Координаційний центр з надання правової допомоги, Канадське бюро міжнародної освіти/проект «Доступна та якісна правова допомога в Україні».

Серед учасників — провідні експерти з надання правової допомоги та представники систем БПД України, Канади, Грузії, Ізраїлю, Німеччини, Нідерландів, Шотландії та Латвії, а також представники громадських організацій, правозахисники та адвокати, міжнародні партнери.

«Створена в Україні система безоплатної правової допомоги — одна з найбільш розгалужених і прогресивних у світі. Вона визнана міжнародною спільнотою та громадянським суспільством. Наше завдання полягає в тому, щоб не звертати з обраного шляху та розвивати далі наявну систему безоплатної правової допомоги, аби вона максимально відповідала потребам сьогодення. Це означає, насамперед, розширення сервісів, спрощення доступу до правової допомоги шляхом забезпечення інклюзивності, розвиток досудових механізмів, гарантування якості правової допомоги, зокрема, завдяки використанню світової моделі peerreview для оцінювання якості правових послуг. Система має працювати для громадян та бути найбільшим незалежним правозахисним інструментом у країні. Українці повинні відчути, що вони можуть розв’язувати свої проблеми у правовий спосіб, незалежно від свого положення, зв’язків або статків», — наголосив міністр юсти­ції України Денис Малюська.

Ключовими для обговорення були теми: доступ, якість, управління, посилення правової спроможності, інновації та стратегічні дії.

«Ми бажаємо, щоб Україна була демократичною і процвітаючою країною, а в демократичній країні верховенство права і відчуття справедливості дуже важливе для громадян, і для українців, які стільки всього пройшли, тим більше. Я вважаю, що робота системи, яка надає доступну безоплатну правову допомогу, зокрема для найбільш вразливих груп населення, це великий вклад у становлення саме справедливого українського суспільства», — зазначив Надзвичайний та Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук.

«Справедливість є, але їй потрібні адвокати. Система безоплатної правової допомоги України сьогодні стала адвокатом для соціально незахищених громадян, надійним порадником для всіх українців та українок загалом», — запевнив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

Президентка Канадського бюро міжнародної освіти, директорка проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» Лариса Бізо акцентувала увагу на співпраці між Канадою та Україною.

Першого дня конференції учасники дискутували щодо впливу системи безоплатної правової допомоги України у просуванні рівного доступу до правосуддя та досягненні справедливості.

Подальша робота здійснювалася у декількох форматах, зокрема, пленарних дискусій, роботах у групах та супутніх заходів у межах конференції. Протягом трьох днів, 10—12 вересня, вітчизняні та міжнародні експерти обмінювалися досвідом надання безоплатної правової допомоги вразливим соціальним групам населення та дискутували, які зміни мають відбутися в системі правосуддя.

Окремий акцент під час роботи конференції було зроблено на питаннях комплексного та мультидисциплінарного підходу, поєднанні послуг правової та неправової допомоги, розвитку відновлювального правосуддя та медіації, впровадженні гендерних підходів та протидії гендерно-обумовленому насильству, адвокації доступу до правосуддя для вразливих груп та інших.

Орієнтиром для діяльності адвокатів у рамках БПД служать місія, бачення та цінності, тож представники системи безоплатної правової допомоги та партнери з адвокатури і недержавного сектора поділилися думками, наскільки вдалося реалізувати задекларовані цінності у роботі системи БПД України.

Однією з провідних тем стала ефективність управління системою БПД, незалежність від зовнішніх впливів. Учасники конференції дій­шли висновку, що найбільш ефективним є створення наглядових (дорадчих) рад. У світі немає єдиної моделі, однак багато країн зробили вибір на користь створення таких рад з різними рівнями автономії. В Україні триває процес створення Наглядової ради Координаційного центру з надання правової допомоги, що відповідає рекомендаціям Ради Європи за результатами оцінювання системи БПД, проведеного 2016 року, а також рекомендаціях міжнародної експертної групи за участю фахівців Канади та Ради Європи.

Зокрема, говорили про різні шляхи до поліпшення доступу до правосуддя для вразливих груп населення — від системних підходів, розрахованих на широке коло клієнтів, і до сфокусованих дій, що мають на меті задоволення унікальних потреб окремих цільових груп, таких як люди з інвалідністю, молодь, літні люди, маргіналізовані групи тощо.

Також учасники поділилися дос­відом використання нових технологій у сфері права, які полегшують громадянам доступ до правосуддя, посилюють продуктивність надавачів правової допомоги. Такі інновації створюють можливості допомагати більшій кількості клієнтів, робити це швидше. Міжнародні експерти та партнери з адвокатури та недержавного сектора України висловили захоплення тим, як інтенсивно розвивалася система БПД та чого вдалося досягнути за короткі шість років.

Підсумками конференції стали дієві рекомендації щодо подальшого розвитку системи безоплатної правової допомоги України, аби й надалі щодня сотні українців та українок отримували необхідні їм правові послуги.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Від редактора

Етичний відпочинок

Дивіться!

Як уникнути покарання за вбивство

Конспект

Pacta sunt servanda

Новини

Кадрові зміни в Комітеті захисту прав адвокатів

Ольга Просянюк очолила Комітет з питань гендерної політики при НААУ

Видавництво «Юридична практика» отримало статус оператора підвищення кваліфікації адвокатів у НААУ

З 1 жовтня змінюються реквізити оплати судового збору

Адвокати зможуть надсилати електронні запити про зустріч з клієнтом

У Ніжині відкрито аудиторію імені адвоката Олександра Кониського

Адвокати створили робочу групу з питань БПД

Порядок підвищення кваліфікації адвокатів України оскаржено до суду вже кілька разів

Персона

Поставити на бутик

Репортаж

Доброчесність як цінність

З неприхованим акцентом

Сфери практики

Інвестиційний фон

Теорія і практика

Законотворча турбота

У фокусі

Зупинити в мить

Шлях самовизнання

Читайте!

Злочини майбутнього

Інші новини

PRAVO.UA