Порядок підвищення кваліфікації адвокатів України оскаржено до суду вже кілька разів — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Український адвокат №9 » Порядок підвищення кваліфікації адвокатів України оскаржено до суду вже кілька разів

Порядок підвищення кваліфікації адвокатів України оскаржено до суду вже кілька разів

Рубрика Новини

Прес-служба Окружного адміністративного суду м. Києва невтомно інформує громадян про резонансні справи, які надходять на розгляд суду. Серед них — справи про оскарження Порядку підвищення кваліфікації адвокатами України, затвердженого у новій редакції рішенням Ради адвокатів України від 14 лютого 2019 року. Щоправда, наразі Порядок діє у редакції від 26 червня 2019 року.

Так, перше повідомлення про наявність спору щодо законності зазначеного акта надішли ще у середині вересня, коли ОАСмК відкрив провадження у справі за позовом адвокатів Вадима Семенова та Миколи Стоянова. «Справа № 640/15532/19 слухається в Окружному адміністративному суді м. Києва. Пропонуємо всім адвокатам, які не згодні з цим Порядком, долучитися до участі у справі як треті особи» — повідомили адвокати.

А вже 26 вересня ц.р. в ОАСмК повідомили ще раз, що «до Окружного адміністративного суду м. Києва продовжують надходити позови щодо оскарження Порядку підвищення кваліфікації адвокатів України». Цього разу позивач просить суд визнати протиправними також дії Національної асоціації адвокатів України щодо підготовки, розроблення, аналізу, оприлюднення проекту цього Порядку, проведення його правової експертизи Мін’юстом, а також оприлюднення рішень Ради адвокатів України, якими був затверджений Порядок підвищення кваліфікації адвокатів України. Водночас позивач просить суд скасувати відповідні рішення РАУ.

Згідно з процесуальним законодавством, судом вирішується питання про відкриття провадження за цим адміністративним позовом.

Крім того, стало відомо, що 9 вересня 2019 року відкрите провадження у справі № 640/14593/19 щодо оскарження рішення Національної асоціації адвокатів України № 41 «Про затвердження Положення про ордер на надання правничої (правової) допомоги у новій редакції». Позивачі — адвокати Роман Титикало та Ілля Костін — зазначають, що відповідний нормативний акт суперечить Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» і порушує права адвокатів.

Позивачі стверджують, що оскаржуваним положенням покладаються додаткові обов’язки, які не передбачені законом, а саме — генерувати ордери на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України, це вимагає від позивачів змінити звичайний спосіб його роботи, вимагає від позивача та інших адвокатів створити та використовувати власний кабінет на сайті відповідача.

На переконання позивачів, відповідно до норми закону, відповідач має затвердити лише форму ордера, а позивачі мають право за цією формою самостійно надрукувати чи замовити собі ордери, а встановлення монопольного права на друк ордерів суперечить як нормі закону (частина 2 статті 26 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»), так і суті професії, оскільки відповідно до статті 1 відповідного Закону, адвокатська діяльність — це незалежна професійна діяльність адвоката щодо здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту, а встановлення не передбачених законом обмежень порушує права позивачів та інших адвокатів.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Від редактора

Етичний відпочинок

Дивіться!

Як уникнути покарання за вбивство

Конспект

Pacta sunt servanda

Новини

Кадрові зміни в Комітеті захисту прав адвокатів

Ольга Просянюк очолила Комітет з питань гендерної політики при НААУ

Видавництво «Юридична практика» отримало статус оператора підвищення кваліфікації адвокатів у НААУ

З 1 жовтня змінюються реквізити оплати судового збору

Адвокати зможуть надсилати електронні запити про зустріч з клієнтом

У Ніжині відкрито аудиторію імені адвоката Олександра Кониського

Адвокати створили робочу групу з питань БПД

Порядок підвищення кваліфікації адвокатів України оскаржено до суду вже кілька разів

Персона

Поставити на бутик

Репортаж

Доброчесність як цінність

З неприхованим акцентом

Сфери практики

Інвестиційний фон

Теорія і практика

Законотворча турбота

У фокусі

Зупинити в мить

Шлях самовизнання

Читайте!

Злочини майбутнього

Інші новини

PRAVO.UA