Податкове планування фізичних осіб — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Український адвокат №3 » Податкове планування фізичних осіб

Податкове планування фізичних осіб

ВАСИЛЬ АНДРУСЯК, радник, керівник практики податкового права MORIS GROUP

РОЗМІР АКТИВІВ фізичної особи не матиме жодного значення, якщо вона не зможе вільно користуватися ними, тому одним із першочергових завдань є підтвердження джерела походження активів та їхнього належного оподаткування.

СТРАТЕГІЧНЕ податкове планування на довгострокову перспективу дозволяє використовувати ширший спектр пільг в оподаткуванні, тому розробка плану на кілька років допомагає значно оптимізувати загальне податкове навантаження через використання легальних інструментів.

РОЗУМНЕ розпорядження своїми доходами допоможе зекономити на податках. Наприклад, якщо класти на депозит заробітну плату або пенсію, відсотки за ним не оподатковуватимуться. Продаж нерухомого майна доцільно здійснювати як мине три роки з моменту набуття права власності на нього для отримання доходу без сплати будь-яких податків.

ВИБІР системи оподаткування підприємницької діяльності фізичної особи (загальна система чи єдиний податок) може не тільки суттєво зменшити відрахування до бюджету, а також зменшити й навантаження на адміністрування.

УСНІ ДОМОВЛЕНОСТІ не заборонені Цивільним кодексом України, але переконати ними фіскальні органи та банки в легальності походження активів буде доволі проблематично, тому виділення часу на фіксування домовленостей у письмовій або електронній формі допоможе заощадити його на етапі ідентифікації та верифікації клієнта банком та під час податкових перевірок.

ЧЛЕНИ СІМ’Ї першого і другого ступенів споріднення допоможуть зменшити рівень податкового навантаження при правильному плануванні, тому при здійсненні операцій з купівлі-продажу нерухомого майна і транспортних засобів, даруванні доцільно враховувати пільги зі сплати податку на доходи фізичних осіб, передбачених чинним податковим законодавством.

ІНОЗЕМНІ доходи фізичної особи повинні оподатковуватися з урахуванням міжнародних договорів про уникнення подвійного оподаткування, тому при очікуванні надходжень з джерелом походження з-за меж України доцільно проаналізувати чинні домовленості між відповідними державами.

ЗМІНИ у законодавстві, у джерелах доходів чи їх видах, місці здійснення господарської або трудової діяльності вимагають постійного перегляду розробленого плану, це дасть змогу не переплачувати, зручно отримувати і користуватися своїми доходами, уникнути проблем у взаємовідносинах з державними органами.

ДОЦІЛЬНО щороку проводити звірку з фіскальним органом щодо наявності/відсутності заборгованості в розрахунках з бюджетом, а також отримувати довідку про загальну суму доходів за попередній рік. Це допоможе пересвідчитися у достовірності інформації, якою володіють контролюючі органи, або виправити будь-які помилки у разі їх виявлення до настання негативних наслідків.

ДОВЕДЕННЯ правопорушень з боку фізичної особи з огляду на презумпцію невинуватості покладається на контролюючі органи, однак фізична особа повинна пам’ятати, що доведення легальності отримання активів для здійснення трансакцій з ними через фінансові установи є саме

її обов’язком.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA