Надто незалежні — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Український адвокат №3 » Надто незалежні

Надто незалежні

Роками адвокати обговорюють ідею страйку, та їхні протестні акції збирають не більше сотні людей. Сотні з понад 45 тисяч… Тоді як нотаріуси, котрі вважаються певним чином підконтрольними Міністерству юстиції, адже держава санкціонує дос­туп до цієї професії, менш ніж за два тижні зорганізували мітинг під стінами уряду, як тільки посилився тиск на їхню професію. На мітинг вийшли майже тисяча нотаріусів із семи… Майже 14 % представників професії. Навіть якщо там були помічники, то масштаб, порівняно з адвокатськими протестами, вражає…

Скидається на те, що незалежність адвокатів уже грає проти них самих — кожен настільки незалежний і самовпевнений, що не може примиритися з наявністю іншого погляду на певні питання колеги. Але різні погляди на право, на справу, на ситуацію — нормально для адвокатів, якщо єдині принципи. Якщо чесність і повага до прав людини сприйняті кожним і покладені в основу професійного буття.

Яким би не був адвокат, що б він не робив — наступ на права адвоката не може бути виправданий особою самого адвоката. Гарантії та права адвоката треба боронити щоразу самовіддано, як власні права, навіть не розділяючи професійної позиції колеги, навіть не сприймаючи його як людину, навіть якщо той справді вчинив порушення чи злочин. Кожен, хто посягає на права адвоката — клієнт, опонент, слідчий, прокурор, суддя, — повинен знати, що у таких питаннях за адвокатом стоїть 45­тисячна група підтримки, яка, можливо, потім попросить свого колегу полишити професію, проте захистить його, свої професійні права та гарантії діяльності. У цьому полягає адвокатська незалежність — у відповідальності кожного за свою професію.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA