Ювілей єднання — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Ювілей єднання

Рубрика Актуально
За 15 років Асоціація адвокатів України крок за кроком набирає ваги і стала невід’ємним учасником адвокатського життя в державі

Цієї весни Асоціація адвокатів України (ААУ) відзначатиме 15-річчя, так само як і журнал «Український адвокат», ровесник асоціації, який, власне, і започатковувався на підтримку ААУ і певний час був інформаційним виданням Асоціації.

Необхідність якісних змін в адвокатурі, об’єднання зусиль у реформуванні професії була точкою відліку асоціації, яка нині стала потужним голосом професії. Нам дуже приємно вітати колег з ювілеєм, а також від того, що проміжними підсумками та планами на майбутнє президент ААУ Зоя Ярош поділилася саме з нашим журналом.

 

Зоє Володимирівно, свого часу потреба виступити згуртовано за якісні зміни в адвокатурі і стала приводом об’єднатися, чи не так? Сьогодні ніби потреби в реформі немає, але ААУ продовжує свій шлях. Ідея не вичерпала себе чи, може, трансформувалася?

— Будь-які суспільні процеси не є законсервованими і такими, що існують самі по собі, адже суспільство, держава, інституції знаходяться у безперервному розвитку та рості. І я погоджуюсь із тим, що не всюди потрібні радикальні реформи, а от нормальний безперервний еволюційний розвиток є абсолютно необхідним. Це стосується і кожного адвоката окремо, адже ми щоденно підвищуємо і власну кваліфікацію, й інституту адвокатури в цілому, адже природна еволюція веде як до внутрішніх трансформацій, так і до формування нових викликів та завдань, які вже можуть потребувати законодавчого врегулювання.

Якраз саме такі виклики і стають головним об’єднавчим фактором. Серед найактуальніших я б виокремила питання оподаткування адвокатської діяльності та питання посилення прав і гарантій адвокатської діяльності. Гадаю, саме адвокати сьогодні є найменш процесуально захищеними учасниками судочинства, саме тому ми бачимо як процесуальні посягання та зловживання, так і інші заходи впливу — безпідставні обшуки, прослуховування, аж до знищення майна адвокатів.

 

Які події з історії Асоціації ви б назвали знаковими? Коли стався той перехід від ініціативи кількох до невід’ємного учасника адвокатського життя?

— Складно виокремити знакові події, що сприяли зростанню ААУ, адже кожна з них була кроком на шляху, проте я назвала б головні, на мою думку, принципи організації, які, власне, і є запорукою такого росту. Як усі знають, незмінним є девіз «Ми відкриті для всіх». За цими, здавалося б, простими словами лежить філософія відкритості до кожного адвоката, до кожної достойної ідеї, адвокатури та судочинства в цілому. Фактично, для реалізації цього принципу ААУ створювала інструменти, які допомогли б реально втілювати ідеї та зміни. На сьогодні це наші форуми, яких уже майже 10 щорічних — і не тільки у Києві, а й в регіональних, це наші 34 комітети, на базі яких проводяться профільні заходи та розробляються ініціативи, в тому числі законодавчі, це наші регіональні відділення. На мою думку, саме наявність принципів є запорукою розвитку ААУ і формування її середовища та команди. І саме активні члени Асоціації, професіонали та лідери ринку, які хочуть та здатні розвивати галузь та країну в цілому, і є головним досягненням за ці 15 років.

Ми ніколи не зупиняємось та рухаємось уперед. Цьому підтвердженням є і наш новий проєкт, який ми започаткували торік, що збіглося з початком карантину. Адже, як я вже сказала, нові виклики — це і нові можливості та еволюційний розвиток. Студія права та бізнесу ААУ «Law & Business Studio» (LBS), яка почала свою діяльність у березні 2020 року, — це платформа, яка об’єднує найкращих експертів, провідних адвокатів, фахівців та представників бізнесу. У рамках LBS уже стали відомими проєкт «Розмова», спрямований на ­розвиток особистісного зростання юристів і адвокатів, де розкриваються лідери юридичного ринку, принципи їхнього життя і діяльності, історія розвитку і зростання, їхні погляди на сучасний юридичний ринок, та проєкт «Talks #», який став дискусійно-освітньою платформою, яка збирає в офлайні чотири-п’ять експертів з кількох вузьких питань для глибокого і детального висвітлення практики, кейсів, практичних рекомендацій з обраної тематики. На цей момент стартували IT Talks, Criminal Talks, Family Talks, Agro Talks, Tax Talks, Marketing Talks, Banking & Compliance Talks.

 

ААУ залишилася актуальною і після реформи та появи Національної асоціації адвокатів України. Які у вас взаємини з органами самоврядування?

— Протягом усього періоду життя ААУ нам вдавалось зберігати незалежність та аполітичність, адже саме ці принципи найповніше відповідають стратегії захисту інтересів інституту адвокатури. Мабуть, саме це і є причиною довгого життя та актуальності ААУ як громадської організації адвокатів та правників. І саме ці принципи, як не парадоксально, дозволяють адекватно комунікувати і вести конструктивний діалог та співробітництво як з органами адвокатського самоврядування, так і з іншими об’єднаннями юристів.

Взаємини з органами адвокатського самоврядування? Вплив та побудова адвокатського самоврядування залежать від кожного з нас та є нашою спільною метою, незалежно від членства в інших громадських організаціях та об’єднаннях. Це випливає з того, що система адвокатури є об’єднаною і кожен адвокат є членом НААУ та має певний, визначений законом, обсяг самоврядних повноважень.

У той же час громадські організації допомагають професійній та особистій реалізації, стають додатковим інструментом захисту, тому будуть завжди актуальними та потрібними, адже кінцеві цілі в адвокатури спільні.

 

Ви сьогодні об’єднуєте адвокатів з майже всіх регіонів України — постійно проводите регіональні форуми. Чи є якісь цікаві регіональні особливості в адвокатів, чим вони викликані?

— Я не вбачаю будь-яких регіональних відмінностей ані серед адвокатів, ані серед населення України в цілому. Мені здається, наявність якихось дрібних відмінностей штучно роздмухується політиками, адже розділеними групами людей простіше управляти та впливати на їхній вибір. Я ж бачу спільність поглядів, спільність проб­лематики, яка турбує спільноту, спільність ідей та цілей в усіх регіонах України. А саме системні речі є визнач­ними і об’єднавчими.

 

Ювілеї — завжди привід для підбиття підсумків. Що є головним підсумком за 15 років для ААУ? Які проєкти, ініціативи чи люди, якими ви пишаєтеся?

— На сьогодні команда ААУ — це активні лідери юридичного ринку, здатні формувати візію і впливати на розвиток правової свідомості та судочинства. Мабуть, саме це і є головним досягненням, адже ­громадська організація — це її члени, які просувають і саме об’єднання, і його ідеї та проєкти. І, зрозуміло, що об’єднання такої команди можливе лише навколо справжніх потрібних і цікавих спільноті проєктів, які ми разом генерували та реалізовували впродовж усіх років.

 

Не хотілося б про сумне, та все ж це наразі невід’ємна частина адвокатського життя. Чи не найбільшою проблемою адвокатів після реформи 2012 року став захист своєї незалежності та професійних гарантій. Які виклики для адвокатської спільноти сьогодні відчуваються найгостріше?

— На жаль, аналізуючи щорічну статистику НААУ щодо порушень прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності, а в органів адвокатського самоврядування вона найповніша, можна констатувати щорічне зростання випадків порушення прав адвокатів. Так само зростає і кількість звернень за допомогою у захисті порушених прав адвокатів до ААУ.

Повага до професійних прав захисника, їхній захист та дотримання з боку всіх правоохоронних та судових органів — це обов’язкова умова правової культури суспільства та держави. Проте ми спостерігаємо як самі численні порушення, так і відмови в їх належному розслідуванні. Найжахливіші з таких порушень — ті, які вже не тільки перешкоджають здійсненню професійних обов’язків адвоката, але й несуть безпосередню загрозу йому особисто: знищення майна адвоката і тілесні ушкодження з метою залякування, навіть вбивства, пов’язані з діяльністю адвоката.

Негативною тенденцією стало і застосування тиску на адвоката з боку правоохоронних органів — через проведення необґрунтованих обшуків у помешканні та на робочому місці адвоката, навіть у складанні підозр у зв’язку зі здійсненням діяльності адвоката та наданням ним правової допомоги, як-то надання консультацій тощо, що прямо вбачається із процесуальних документів.

Тому поява і поширення таких форм втручання у здійснення адвокатом професійної діяльності і є викликами для адвокатської спільноти. Проте адвокати готові об’єднуватись для захисту колег та боротьби з не правовими заходами впливу на них, і ААУ ніколи не залишається осторонь цих процесів.

 

Коли сьогодні адвокати виступають за розширення прав та гарантій, чи не призведе це до ще більшого тиску?

— Як на мене, тиск пов’язаний із некомпетентністю процесуальних опонентів, які демонструють нездатність правовими методами здійснити належне розслідування, а не з «надто широкими» правами адвокатів. Тому ми виступаємо як за розширення прав адвокатів, так і за дотримання існуючих. Не можна говорити про верховенство права і правову державу, якщо не дотримуються права сторони захисту. Суспільство має розуміти, що порушення прав адвокатів — це не вузькопрофесійна проблема, а загальнодержавна, адже через наступ на незалежність адвоката порушуються права кожної людини: на захист, на отримання якісної правової допомоги, фактично здійснюється наступ на основні засади демократичної правової держави.

 

Від ностальгії — до мрій. Які плани на найближчі 15 років?

— З огляду на події останнього року, пов’язані з пандемією та карантином, навіть лячно вдаватись до якихось прогнозів. Проте той факт, що наші плани не тільки не зменшились, а навіть розширюються з року в рік, свідчить презентований план на 2021 рік. Він включає наші вже традиційні форуми: IV Судовий форум ААУ, Banking & Compliance; Business Protection 2021 — A2B Forum; Odessa Criminal Law Forum «Золотий Дюк»; Адвокатура. Формула успіху; Law & Trade 2021 — A2B forum; Lviv Criminal Law Forum; Податковий форум Tax & Business Talks; ХI Кримінальний форум ААУ.

Звісно, залежно від епідеміологічної ситуації, формат заходів підлягатиме коригуванню, проте, як і торік, коли абсолютно всі заплановані заходи нам вдалось реалізувати, так і цього року ми не відступатимемо від задуманого. Прагнемо реалізувати і неформальні заходи, адже за час карантину так хочеться і цього — це і наші традиційні спортивні заходи, і святкування 15-річчя ААУ, і церемонія «Адвокат року — 2021».

Надзвичайний інтерес викликав наш новий проєкт «Кращі історії адвокатів», першу збірку історій колег ми видали минулого року, та вже збираємо оповідання колег і працює редакційна колегія наступного видання. Гадаю, це також буде нашим довготривалим проєктом. І, звісно ж, робота наших комітетів, Науково-експертної ради, Жіночого клубу, Клубу майбутніх адвокатів тільки розширюється.

Для будь-якої організації важливим є не тільки просування вперед, але й збереження традицій. Тому, говорячи про плани на майбутні 15 років, я побажала б наступним складам правління ААУ примножити існуючі проєкти, створити нові, зберегти ідеологію та стратегію руху Асоціації адвокатів України, адже необхідність існування організації та правильність курсу вже доведена цими 15 роками.

 

(Бесіду вела Ірина ГОНЧАР,
«Український адвокат»)

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA