Якісна оцінка — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Якісна оцінка

Проводячи дослідження якості арбітражних послуг в Україні, «Юридична практика» брала до уваги те, що в нас є лише один постійно діючий арбітражний інститут — це Міжнародний комерційний арбітражний суд при ТПП України (МКАС при ТПП України, ІСAC). Відповідно, ми запитали респондентів — як представників бізнесу, так і зовнішніх юридичних радників, — чому вони рекомендують включати до контракту арбітражне застереження про розгляд можливого спору в МКАС при ТПП України та що відносять до основних переваг цього арбітражу

Найпоширеніші мотиви передання спору під юрисдикцію МКАС при ТПП України частково доповнюють один одного: договір підпорядкований праву України та одна зі сторін такого договору — резидент України. Маємо класичну прив’язку матеріального права до арбітражної інституції. Так само, підпорядковуючи договір англійському праву, місцем арбітражу часто визначають Лондон.

Водночас для третини респондентів — представників бізнесу значущим є те, що в ІСАС найкраще співвідношення ціни, якості та комфортності під час вирішення спорів. Це насправді дуже промовистий результат, який, враховуючи відповіді юридичних радників, вичерпно характеризує позиції МКАС при ТПП України на арбітражній карті Європи та світу.

У юридичних фірм ми запитали, чи є переваги в українського арбітражного інституту порівняно з іноземними та які саме.

Так, 64 % основною перевагою МКАС вважають найкраще співвідношення вартості та якості арбітражу. 40 % звертають увагу на комфортність процесу вирішення спору для представників сторін, тобто цінують насамперед власний комфорт. Географічному фактору — слуханням у Києві — віддають перевагу також 40 % наших респондентів. Але слухання саме українською мовою важливі лише для 4 %.

Наступний критерій — це також про якість: 28 % опитаних представників юрфірм звернули увагу, що рішення МКАС практично не оскаржуються. За статистикою, оскаржуваних рішень менш ніж 1 %. Нарешті, 20 % під час обрання МКАС як місця розгляду спору звертають увагу на досвід інституції загалом.

Тобто, резюмуючи, можна сказати, що в очах користувачів МКАС — це якісний арбітраж за притомні гроші, водночас у зручному місці та з хорошим рівнем комфорту для представників сторін.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

PRAVO.UA