Гра в захисті — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Гра в захисті

Хто захищає інтереси України в спорах, які розглядаються за кордоном, та скільки коштують ці послуги

Олексій Насадюк,

головний редактор газети «Юридична практика»

Навіть під час війни Міністерство юстиції України продовжує опікуватись питаннями захисту інтересів держави в міжнародних та іноземних юрисдикційних органах у справах за участю іноземного суб’єкта та України. Наразі на офіційному сайті Міністерства юстиції України (Мін’юст) можна знайти інформацію про закупівлю юридичних послуг у 12 спорах, переважна більшість з яких — інвестиційні арбітражі. Традиційно в ролі основних юридичних радників у таких справах Україна залучає міжнародні юридичні фірми.

Сумарна вартість контрактів 2022 року (на початок вересня) — 10,016 млн доларів США. Для порівняння, в 2021 році юридичні послуги закуповувались у 25 таких спорах на загальну суму 15,64 млн доларів США.

Водночас є низка нових позовів, у яких Мін’юст ще не визначився зі своїми юридичними радниками. Для прикладу, в Міжнародному центрі з вирішення інвестиційних спорів (ICSID) зареєстровано позов бельгійської компанії SREW N.V. до держави Україна. У цьому спорі наразі сформовано склад арбітражного трибуналу та зупинено провадження до 22 листопада 2022 року.

Найдорожче обійдеться державі юридичний супровід спору за позовом акціонерів ПАТ «Мотор Січ» до держави Україна. До супроводу цього спору Мін’юст залучив відому міжнародну юридичну фірму Quinn Emanuel Urquhart&Sullivan UK LLP. Згідно з укладеним у середині липня договором вартість їх послуг у 2022 році становитиме майже 1,5 млн доларів США.

Нагадаємо, що наприкінці 2020 року Міністерство юстиції України отримало запит про арбітраж від імені громадян Китайської Народної Республіки, які зазначають, що вони є акціонерами ПАТ «Мотор Січ», проти держави Україна відповідно до статті 10 Угоди між Урядом України і Урядом Китайської Народної Республіки про заохочення та взаємний захист інвестицій. Позивачі вимагають від держави Україна відшкодувати збитки за порушення стандартів щодо захисту інвестицій. Сума позову, за попередньою оцінкою, становить щонайменше 3,6 млрд доларів США.

Наступний за сумою лот Мін’юсту — закупівля юридичних послуг у справі за позовом ВАТ «Татнєфть» до держави Україна в юридичної фірми Winston & Strawn LLP (1,2 млн доларів США). Цей комплексний спір включає представництво інтересів держави в арбітражному трибуналі ad hoc та в національних судах, зокрема  в США та Великобританії. Нагадаємо, цей інвестиційний спір виник із корпоративного конфлікту ВАТ «Укртатнафта» 2004—2007 років, внаслідок якого контроль над вказаним товариством перейшов від ВАТ «Татнєфть» до структур, які входять до групи «Приват». Наразі справа перебуває на етапі касаційного оскарження рішення арбітражного трибуналу, водночас позивач звернувся із заявами про визнання та виконання арбітражного рішення до судів трьох іноземних юрисдикцій.

У справі за позовом державної корпорації розвитку «ВЭБ.РФ» до держави Україна Мін’юст повідомив про укладення договору на 1,195 млн доларів США з міжнародною юридичною фірмою Shearman & Sterling LLP. Цей спір із 2019 року розглядається відповідно до Арбітражного регламенту Арбітражного інституту Торгової палати м. Стокгольм. Позивач стверджує, що порушено його права як інвестора, які випливають з Угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом російської федерації про заохочення та взаємний захист інвестицій. Указана арбітражна справа є результатом незаконної, на думку позивача, експропріації інвестицій, які було здійснено «ВЭБ.РФ» до українського банку ПАТ «Промінвестбанк». У тендерній документації Мін’юст зазначає, що разом із арбітражним провадженням також опрацьовується питання доцільності та підстав оскарження юрисдикційного рішення в суді за місцем арбітражу.

Міжнародна юридична фірма Latham & Watkins (лондонський офіс) продовжує представляти інтереси України в справі за позовом компанії Gilward Investments B.V. до держави Україна (ARB/15/33), яка розглядається Міжнародним центром з врегулювання інвестиційних спорів (ICSID). У 2022 році держава планує витратити на цей спір понад 1,1 млн доларів США. Позивач прагне отримати компенсацію в розмірі понад 695 млн доларів США та відсотки за збитки, спричинені вказаним порушенням державою Україна своїх зобов’язань. Нагадаємо, що нідерландська компанія Gilward Investments B.V. була найбільшим акціонером авіакомпанії «АероСвіт», що припинила свою діяльність у 2014 році.

Продовжується також провадження у справі за позовом компанії Modus Energy International B.V. відповідно до Арбітражного регламенту Арбітражного інституту Торгової палати м. Стокгольм. У своєму запиті про арбітраж позивачі, зокрема, просили арбітражний трибунал визнати Україну порушницею вимог пункту 1 статті 10 та статті 22 Договору до Енергетичної хартії. Це перший позов до України через зміни «зеленого» тарифу. Юридичним радником держави в цій справі є міжнародна юридична фірма Winston & Strawn. Її послуги в 2022 році обійдуться Україні в 1,1 млн доларів США.

В аналогічну суму оцінено вартість послуг юридичних радників (Hogan Lovells) у новому «енергетичному» арбітражі — за позовом шведських компаній Misen Energy AB (publ) та Misen Enterprises AB проти держави Україна. Спір розглядається в ICSID. Позивачі стверджують, що держава Україна допустила застосування заходів дискримінаційного характеру, порушила гарантії справедливого та рівного поводження, допустила незаконну експропріацію інвестицій позивачів.

Порушення, на думку позивачів, полягають у неправомірних діях із боку України, а саме:

• на законодавчому рівні запроваджено ставку рентної плати за користування надрами для видобування природного газу під час виконання договорів про спільну діяльність у розмірі 70 %, чим, на їх переконання, державою Україна de facto нівельовано здійснені позивачами інвестиції в спільні з Україною проєкти і, крім того, зроблено неможливим отримання інвесторами будь-якого прибутку у сфері газовидобування;

• запровадження 70-відсотко­вої став­ки, на думку позивачів, є порушенням принципу недискримінації, оскільки стосується виключно газовидобувних компаній, що функціонують на підставі договорів про спільну діяльність, і при цьому не враховано параметри, застосовні до інших підприємств, такі як розташування ресурсів або глибина видобування;

• вказані дії держави Україна за своєю правовою природою є непрямою експропріацією, що не передбачає компенсації.

Також понад 1,1 млн доларів США заплатить у 2022 році Мін’юст своїм юридичним радникам — юридичній фірмі Foley Hoag LLP — у справі за позовом компанії Sinohydro Corporation Limited до Державного агентства автомобільних доріг України у зв’язку з реалізацією контракту на виконання робіт із реконструкції автомобільної дороги М-06 Київ — Чоп (ділянка обходу м. Житомир). Спір, який розглядається Міжнародним арбітражним судом Міжнародної торгової палати, оцінено в 12,1 млн доларів США.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

PRAVO.UA