У повноваження слідчого судді не входить визначення слідчого або прокурора, що здійснюватиме обшук, — ККС ВС — PRAVO.UA У повноваження слідчого судді не входить визначення слідчого або прокурора, що здійснюватиме обшук, — ККС ВС — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Новини » У повноваження слідчого судді не входить визначення слідчого або прокурора, що здійснюватиме обшук, — ККС ВС

У повноваження слідчого судді не входить визначення слідчого або прокурора, що здійснюватиме обшук, — ККС ВС

  • 05.05.2023 18:23

Якщо обшук проведено слідчим чи прокурором, не зазначеним в ухвалі слідчого судді про дозвіл на таку дію, то він не може вважатися таким, що проведений без належних повноважень.

На це звернув увагу Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду в постанові від 11 квітня 2023 року у справі № 362/1980/17.

Обставини справи

Захисник засудженого оскаржив у касаційному порядку вирок місцевого суду та ухвалу апеляційного, якою вирок був залишений без змін.

У касаційній скарзі сторона захисту серед іншого вважала, що обшук квартири, де проживав засуджений, було проведено неуповноваженою особою, оскільки частина 1 статті 236 КПК України не передбачає можливості виконання ухвали про дозвіл на обшук ніким іншим, крім слідчого чи прокурора, зазначеного в ухвалі.

Позиція ВС

Касаційний кримінальний суд у складі ВС відхилив цей довід, зазначивши, що слідчий суддя надає дозвіл на втручання в права і свободи людини стороні обвинувачення, а не певній посадовій особі.

Також суд звернув увагу, що в повноваження слідчого судді не входить визначення слідчого або прокурора, які здійснюватимуть обшук. На цьому вже наголошувалось у постановах ККС ВС:

«Тому обшук, проведений слідчим або прокурором, якому доручено здійснити цю слідчу дію, не може вважатися проведеним без належних повноважень», — виснував ККС ВС.

Також читайте: Велика Палата ВС вказала на обмеження підстав оскарження прокурором вироку, винесеного на підставі угоди про визнання винуватості

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

СВІЖИЙ ВИПУСК

Чи потрібно відновити військові суди в Україні?

Подивитися результати

Завантажується ... Завантажується ...

PRAVO.UA