Відповідь на ризики — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Відповідь на ризики

Рубрика Преамбула

Ще донедавна адвокати, які спеціалізувалися на наданні правової допомоги у господарських, цивільних чи адміністративних справах, ніколи не перетиналися з роботою органів слідства та прокуратури. Проте нині синці, розірвані піджаки, зім’яті документи, пошкоджені офіси можуть стати реальністю будь-кого із колег. Тож, вибираючи правничу спеціалізацію сьогодні на користь адвокатури, юрист має бути готовий захищати не тільки інтереси клієнта, а й власні професійні права та гарантії, а подекуди і своє життя.

Перш за все до такого «подвійного захисту» мусять бути готові адвокати, які ведуть резонансні справи, справи за участю великого бізнесу або його керівників чи засновників, захищають державних службовців або є представниками у спорах на значні суми. Проте навіть якщо справа не входить до перелічених категорій, але адвокат працює активно, наполегливо і, головне, на користь свого клієнта (такий ось парадокс), це також може бути причиною умисного ототожнення з клієнтом і, як наслідок, ініціювання проти захисників кримінальних проваджень, усунення із судових процесів, фізичний вплив тощо. З цими ризиками можуть зіштовхнутись як окремі адвокати, так і юридичні компанії.

До цього завжди додається активна медіа кампанія щодо дискредитації адвоката чи фірми, яка «заводиться» через маловідомі інтернет-сайти, а потім тиражується в популярних ЗМІ та соціальних мережах. А тому адвокатам не зайвим буде заздалегідь потоваришувати з авторитетними виданнями, аби мати майданчики для представлення своєї позиції.

Сучасному лідеру юридичної фірми важливо завжди мати «план виживання». Обшуки в офісах юридичних фірм, арешти рахунків компанії та її партнерів, допити адвокатів та адміністративного персоналу, витребування великої кількості документів — усе це може заблокувати роботу фірми, навіть якщо в її спеціалізації немає кримінальної практики.

Не раз розгортанню антиадвокатської кампанії вдавалося запобігти, маючи заздалегідь укладені договори про надання правової допомоги з адвокатом. Навіть найкращий адвокат, опиняючись у ролі клієнта, не може самотужки ефективно здійснювати свій захист. Крім того, підтримка колеги-захисника, так само як і підтримка адвокатської спільноти загалом, є дуже цінною та корисною у подібних ситуаціях.

Тож давайте не боятися, рішуче відповідати на ризики і тиск з боку процесуальних опонентів згуртованістю та силою розуму правничої спільноти!

 

Ольга ПРОСЯНЮК, керуючий партнер АО AVER LEX

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA