Підготовка адвокатського запиту — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Український адвокат №5 » Підготовка адвокатського запиту

Підготовка адвокатського запиту

Поради від Вікторії КЛИМЮК, партнерки ЮФ «Салком»

Адвокатський запит — це
спосіб отримання інформації і документів, необхідних адвокату для надання правової допомоги клієнту. При виконанні певних умов отримання інформації та документів у відповідь
на адвокатський запит є дуже ефективним.
Власне, це виключно адвокатський інструмент, який забезпечується примусом держави у вигляді притягнення до відповідальності осіб, винних у порушенні права адвоката на адвокатський запит.
Очевидно, що цей засіб може застосовуватися лише в межах території України.

Використовується з метою
— отримання інформації;
— отримання документів-доказів для обґрунтування своїх
доводів і заперечень;
— обґрунтування допустимості (отримання в належний спосіб) доказів;
— обґрунтування вжиття заходів для отримання певного доказу самостійно або
— підтвердження неможливості самостійно отримати доказ як передумова витребування доказів у судовому порядку.

Суб’єктами звернення є
— органи державної влади, органи місцевого самоврядування та їх посадові та службові особи;
— товариства, підприємства, установи, організації незалежно від форми власності та підпорядкування, громадські об’єднання (громадські та релігійні організації, політичні партії);
— за згодою — фізичні особи.

Вимоги
до оформлення адвокатського запиту визначені Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».
Зміст адвокатського запиту має бути чітким та конкретним, щоб його адресат розумів, яка інформація та документи у нього запитуються.
Повноваження адвоката посвідчуються копіями (!) свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю та ордера/доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги. Намагання «перепідтвердити» свою правомочність додатковим наданням договору про надання правової допомоги, посвідчення адвоката, витягу з Єдиного реєстру адвокатів чи надання оригіналу ордера замість його копії є абсолютно зайвими, а в деяких випадках може зіграти злий жарт — отримання відмови з формальних підстав.

Обґрунтовуйте
необхідність надання вам запитуваної інформації. Незважаючи на відсутність вимоги в законі, доцільно обґрунтовувати адвокатський запит, а за можливості ще й нормативно, вказуючи:
— пов’язаність запитуваної інформації/документів із наданням правової допомоги клієнту;
— обставини, через які адвокат вважає, що запитувана інформація чи документи знаходяться в адресата,— мету та правові підстави запиту.
Також не цурайтеся долучати до адвокатського запиту документи на підтвердження зазначеного вище.

Не бійтеся
просити більше. Загальноприйнятою є думка, що інформацію з обмеженим доступом (службову, таємну, комерційну, персональні дані) неможливо отримати у відповідь на адвокатський запит. Однак при ретельному обґрунтуванні можна отримати і таку інформацію. Адже рішення щодо надання чи ненадання інформації адвокату приймає конкретна фізична особа, керуючись своїм суб’єктивним сприйняттям.
Водночас Закон «Про державну таємницю» передбачає надання доступу до незасекречених частини документа навіть за умови, якщо його частина містить гриф «таємно». Подібні положення містить також Закон «Про доступ до публічної інформації».
Знову ж таки для отримання персональних даних адвокатський запит має відповідати не лише вимогам Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», але й Закону «Про захист персональних даних» та містити пояснення стосовно мети надання відомостей про особу та цілі використання запитуваної інформації.
У будь-якому випадку, навіть за наявності в законі імперативної заборони надання такої інформації та/чи документів (у випадку з реєстраційними справами чи банківською таємницею), їх витребування в судовому порядку потребуватиме зазначення вжиття заходів для їх отримання самостійно. При цьому відсутність вказаного може мати наслідком відмову суду у витребуванні доказів, які є стратегічно важливими для вирішення справи.

Важливо пам’ятати —
адвокатський запит не може стосуватися надання консультацій і роз’яснень положень законодавства. Водночас право на отримання роз’яснень з правових питань передбачене Законом «Про безоплатну правову допомогу».

Своєю діяльністю
адвокат повинен стверджувати повагу до адвокатської професії, тому, складаючи адвокатський запит, не забувайте як про мовну майстерність, так і про необхідність дотримання загальноприйнятих норм ділового етикету.

Відповідь
на адвокатський запит має надаватися не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання, а у разі потреби опрацювання великого масиву інформації до двадцяти робочих днів з обґрунтуванням причин такого продовження.
Адвокат зобов’язаний відшкодувати витрати на копіювання і друк, якщо задоволення адвокатського запиту передбачає виготовлення значного обсягу копій документів.

Порушенням права на відповідь є
— ненадання запитуваної інформації;
— ненадання запитуваних документів;
— неналежне засвідчення копій документів;
— некоректне заповнення документів;
— надання неправомірної відмови;
— надання інформації, що не відповідає дійсності,
та тягне за собою відповідальність у вигляді накладення штрафу на відповідну посадову особу. Тому при зверненні необхідно одразу зазначити посадову особу, яка у разі відмови підлягатиме притягненню до відповідальності.

Не варто
нехтувати правом на ініціювання притягнення до відповідальності у разі порушення права на отримання інформації відповідно до закону, адже примус, як один із найбільш дієвих способів підвищення правосвідомості, покликаний забезпечити дотримання прав адвокатів.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Реєстраційна справа

Від редактора

Лідер змінних напрямків

Дивіться!

За статевою ознакою

Конспект

Обвинувальний такт

Новини

Рада старійшин НААУ зібралася на перше засідання

Суд визнав законним невнесення даних до ЄРАУ на підставі свідоцтва КМ КДКА

Комітет захисту прав адвокатів поглибив співпрацю з протидії порушенням

Україна взяла участь у четвертому Міжнародному форумі адвокатів

Президент підписав закон про кримінальні проступки

Кодекс України з процедур банкрутства підписано

Печерський районний суд М. Києва змінив адресу

Адвокати можуть згенерувати ордер онлайн

KRBA Team підтвердила лідерство в чемпіонаті з футболу серед адвокатів

Офіс

Поставити на біле

Персона

Відкриті можливості

Репортаж

Бізнес-шкала

У фокусі

За статусом винен

Іти на принципи

Читайте!

Судити по совісті. Історія про справедливість і спокуту

Школа майстерності

Підготовка адвокатського запиту

Інші новини

PRAVO.UA