Практика ЄСПЛ: Верховний Суд опублікував огляд позицій за жовтень 2023 року — PRAVO.UA Практика ЄСПЛ: Верховний Суд опублікував огляд позицій за жовтень 2023 року — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Новини » Практика ЄСПЛ: Верховний Суд опублікував огляд позицій за жовтень 2023 року

Практика ЄСПЛ: Верховний Суд опублікував огляд позицій за жовтень 2023 року

  • 22.12.2023 14:45

Верховний Суд опублікував черговий огляд практики Європейського суду з прав людини за рішеннями, ухваленими у жовтні 2023 року.

Огляд рішень Європейського суду з прав людини (жовтень 2023 року)

Серед іншого огляд містить такі позиції.

Свобода зібрань та об’єднання

  • У справі “INTERNATIONALE HUMANITÄRE HILFSORGANISATION E. V. v. Germany” ЄСПЛ з’ясував, чи буде дотримано статтю 11 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, якщо заборонити, розпустити та конфіскувати активи асоціації, яка нібито займається наданням гуманітарної допомоги, проте фінансується терористичною організацією. ЄСПЛ зауважив, що повний розпуск організації (товариства) як крайній захід може вживатися лише в найсерйозніших випадках. У межах розгляду національні суди встановили, що асоціація-заявник ототожнювала себе з цілями терористичної організації, яку опосередковано підтримувала, і з огляду на поведінку в минулому існував реальний ризик того, що асоціація-заявник спробує оминути потенційні обмеження. ЄСПЛ в цій справі не констатував порушення статті 11 Конвенції.

Право на справедливий суд

  • У справі “STOIANOGLO v. The Republic of Moldova” ЄСПЛ констатував порушення статті 6 Конвенції, адже автоматичне відсторонення генерального прокурора, якому висунуто обвинувачення, від посади без будь-якої форми судового перегляду такого заходу є порушенням права на доступ до суду.

Право на повагу до приватного і сімейного життя

  • У справі “LOCASCIA AND OTHERS v. Italy” ЄСПЛ констатував порушення статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (матеріальний аспект) через невжиття італійською владою необхідних заходів для захисту права заявників на приватне життя внаслідок забруднення довкілля, спричиненого місцем захоронення відходів. Разом з тим ЄСПЛ не констатував порушення статті 8 Конвенції (процесуальний аспект) за скаргою заявників на ненадання італійською владою інформації про забруднення довкілля, спричиненого місцем захоронення відходів.

Читайте також: Адаптація національного законодавства
до системи права ЄС у сфері регулювання
адміністративних правовідносин є одним із етапів
тривалого процесу гармонізації законодавства – Сергій Орлов

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

СВІЖИЙ ВИПУСК

Чи потрібно відновити військові суди в Україні?

Подивитися результати

Завантажується ... Завантажується ...

PRAVO.UA