У Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбувся круглий стіл, присвячений сторіччю від дня народження Тетяни Коваленко — PRAVO.UA У Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбувся круглий стіл, присвячений сторіччю від дня народження Тетяни Коваленко — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Новини » У Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбувся круглий стіл, присвячений сторіччю від дня народження Тетяни Коваленко

У Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбувся круглий стіл, присвячений сторіччю від дня народження Тетяни Коваленко

  • 18.09.2023 14:08

Днями у Києві відбувся круглий стіл «Особливості викладання цивілістичних дисциплін: традиції і сучасність».

Захід був організований кафедрою цивільного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка та присвячений 100-річчю від дня народження видатної української цивілістки доцента Тетяни Петрівни Коваленко, яка народилася 17 вересня 1923 року.

Відкриваючи захід, завідувач кафедри цивільного права КНУ імені Тараса Шевченка доктор юридичних наук, професор Вадим Цюра звернув увагу присутніх на те, що круглий стіл проводиться в знаменні дні, коли університет відзначає свою 189-ту річницю.

З вітальним словом до учасників круглого столу звернулася заступник директора Навчально-наукового інституту права КНУ імені Тараса Шевченка доктор юридичних наук, професор Наталія Мельничук, яка підкреслила, що в такі знаменні для університету дні надзвичайно важливо згадувати тих, хто своє життя повʼязав із викладацькою діяльністю і вихованням багатьох поколінь українських юристів.

Вадим Цюра розповів про життєвий шлях Тетяни Петрівни Коваленко. Закінчивши в 1948 році юридичний факультет КДУ імені Т.Г. Шевченка, а у 1952 році аспірантуру, вона у 1953 році успішно захистила кандидатську дисертацію під керівництвом доктора юридичних наук, професора Геннадія Костянтиновича Матвєєва на тему «Відповідальність залізничного транспорту за втрату та пошкодження вантажу».

Цього самого року розпочалася її трудова діяльність на юридичному факультеті,  якому вона віддала 35 років свого життя. Тетяна Петрівна була надзвичайним педагогом – талановитим, мудрим і справедливим. Про її вимогливість і принциповість серед студентів ходили легенди. Вона виховала не одне покоління юристів, студенти між собою називали її «бабою Танею», на що вона абсолютно не ображалася. Серед присутніх було чимало колишніх студентів, яким пощастило слухати лекції Тетяни Петрівни, вони згадували, як непросто було скласти іспит із цивільного права доценту Коваленко.

А ще Тетяна Петрівна була керівником наукового студентського гуртка. Вона вміла побачити талановитих студентів і виховувала з них майбутніх науковців, серед яких доктор юридичних наук, професор Олександр Дзера і доктор юридичних наук, професор Наталія Кузнєцова – обидва викладачі кафедри цивільного права.

«Мені поталанило бути її ученицею. Без перебільшення можу сказати, що все, що вмію як викладач, я взяла від Тетяни Петрівни», – згадує Наталія Кузнєцова.

З теплими спогадами про матір виступила відома українська адвокатка Ольга Жуковська, донька Тетяни Петрівни Коваленко. Вона розповіла про цікаві факти життя своєї матері, про надзвичайні риси її характеру – порядність, чесність, справедливість, вимогливість до себе і до тих, кого любила, зауваживши, що стрижнем її життя були свобода і незалежність.

«Хтось її любив, хтось – ненавидів, але всі її поважали за прямоту і принциповість», — резюмувала Ольга Жуковська.

У роботі круглого столу взяли участь викладачі кафедри цивільного права, а також студенти Навчально-наукового інституту права КНУ імені Тараса Шевченка.

Присутні приділили значну увагу методичним проблемам викладання цивільного права в сучасних умовах. Цікавою була презентація новітніх підходів до викладання юридичних дисциплін, яку зробила Олеся Отраднова, директор Тренінгового центру прокурорів України, професор кафедри цивільного права, доктор юридичних наук.

«Від покоління до покоління повага до наших вчителів, шанування наших традицій – ось на чому ґрунтуються основні наші життєві позиції, особливо в цивілістиці» — такими словами завершив роботу круглого столу Вадим Цюра.

Читайте також: Уряд звільнив усіх заступників
міністра оборони  та держсекретаря міністерства

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

СВІЖИЙ ВИПУСК

Чи потрібно відновити військові суди в Україні?

Подивитися результати

Завантажується ... Завантажується ...

PRAVO.UA