Велика Палата вказала, як визначається строк для пред'явлення вимог кредиторів до поручителів та коли припиняється порука — PRAVO.UA Велика Палата вказала, як визначається строк для пред'явлення вимог кредиторів до поручителів та коли припиняється порука — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Новини » Велика Палата вказала, як визначається строк для пред’явлення вимог кредиторів до поручителів та коли припиняється порука

Велика Палата вказала, як визначається строк для пред’явлення вимог кредиторів до поручителів та коли припиняється порука

  • 19.08.2021 10:33

Велика Палата Верховного Суду пояснила особливості визначення строків для пред’явлення вимог кредиторів до поручителя.

У постанові від 8 червня 2021 року у справі № 202/781/14-ц Велика Палата ВС у цілому погодилась із висновками судів першої й апеляційної інстанцій про припинення поруки фізичних осіб – поручителів за кредитним договором.

У справі позивач просив стягнути з фізичних осіб – поручителів боржника майже 600 тисяч євро заборгованості за договором комісії, а також солідарно з поручителів ще понад 1 300 000 євро заборгованості за кредитом.

Велика Палата звернула увагу на такі особливості визначення строків пред’явлення вимог кредиторів до поручителя:

  1. Умова договорів поруки про їхню дію до повного виконання зобов’язань за кредитним договором та договором комісії не є строком, встановленим у договорі поруки, оскільки останній визначається роками, місяцями, тижнями, днями або годинами.
  2. З огляду на цей висновок слід застосувати припис, викладений у реченні 2 частини 4 статті 559 ЦК України про припинення поруки, якщо кредитор протягом шести місяців від дня настання строку виконання основного зобов’язання не пред’явить вимоги до поручителя.
  3. Зазначений шестимісячний строк є преклюзивним, тобто його сплив є підставою для припинення поруки, а отже, і для відмови кредиторові у позові до поручителя. Цей строк не можна поновити, зупинити чи перервати.

Таким чином, враховуючи зумовлене цим припинення права кредитора вимагати у поручителя виконання забезпеченого порукою зобов’язання, застосоване у реченні 2 частини 4 статті 559 ЦК України словосполучення «пред’явлення вимоги» до поручителя протягом шести місяців від дня настання строку виконання основного зобов’язання як умови чинності поруки слід розуміти як пред’явлення кредитором у встановленому законом порядку протягом зазначеного строку саме позовної, а не будь-якої іншої вимоги до поручителя.

Це твердження не позбавляє кредитора можливості пред’явити до поручителя іншу письмову вимогу про погашення заборгованості боржника. Однак і в такому разі кредитор може звернутися із зазначеною вимогою до суду лише протягом шести місяців від дня настання строку виконання основного зобов’язання. Тому аргумент касаційної скарги про те, що позивач пред’явив вимогу до поручителів про виконання зобов’язань за кредитним договором ще 20 січня 2010 року, тобто до того, як звернувся з позовом у справі № 2-10331/10, є неприйнятним.

Читайте також про інші позиції Великої Палати щодо припинення договору поруки:

Поручитель має доводити відсутність боргу, а не заявляти окремий позов про припинення поруки – Велика Палата

Велика Палата відступила від висновку про трансформацію зобов’язальних відносин в охоронні щодо припинення поруки

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

СВІЖИЙ ВИПУСК

Чи потрібно відновити військові суди в Україні?

Подивитися результати

Завантажується ... Завантажується ...

PRAVO.UA