МАЙСТЕР-КЛАС: Юрій Петренко, керуючий партнер ADER HABER — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Український адвокат № 10 (146) » МАЙСТЕР-КЛАС: Юрій Петренко, керуючий партнер ADER HABER

МАЙСТЕР-КЛАС: Юрій Петренко, керуючий партнер ADER HABER

Формат юридичного бізнесу 2000-х років поступово припиняє повноцінно задовольняти потреби клієнтів: практики як команди юристів з певної спеціалізації вирішують далеко не всі клієнтські питання. Крім того, наявність своєрідної внутрішньої ієрархії партнерів та юристів у межах кожної з практик ускладнює розподіл управлінських обов’язків у разі роботи над проектом командою з кількох залучених спеціалістів з різних напрямів. Пропозицією майбутнього від клієнтоорієнтованої юридичної фірми стають бізнес-рішення: комплексні послуги, що об’єднують експертизу юристів із кількох правничих спеціалізацій, підкориговані з огляду на індустріальний фокус клієнта та спрямовані на виявлення наявних й усунення потенційних ризиків, із вирішення конкретного завдання. Час від часу для надання найбільш ефективного бізнес-рішення необхідно залучати спеціалістів з неправничого профілю — економічного, технічного, аналітичного тощо. Саме такі послуги допомагають реалізувати одну з найголовніших цілей юридичної фірми: не лише задовольнити запит клієнта, а й передбачити його дійсну потребу. Завдяки подібним бізнес-рішенням клієнт бачить в юридичній фірмі не тільки «продавця» юридичних послуг, а й клієнтоорієнтованого партнера, який прагне, перш за все, використовуючи свою спеціальну експертизу, позитивно вплинути на розвиток бізнесу клієнта.

Для формування справжньої клієнтської довіри треба показати не лише можливість надання тих послуг, за якими до тебе звертаються, ти повинен проявити готовність залишатися з клієнтом до кінця: разом святкувати його злети та підтримувати під час тимчасового спаду, спільно розвивати його бізнес та в результаті сформувати певну синергію. Це таке явище, коли клієнт не лише не запитує себе, до кого він звертатиметься за юридичними послугами, а й вважає вашу фірму невід’ємною частиною свого бізнесу, яка результативно примножує його успіхи.

Очевидний факт — юристи очікують на гідну винагороду за свою роботу. Однак коли клієнт розуміє, що його юридичний радник готовий повністю вкласти свої сили та енергію задля досягнення результату, дочекатися повної реалізації проекту і того моменту, коли інвестовані кошти принесуть прибуток, ніщо так не надихає, як можливість спільно розділити успіх зі своїм справжнім бізнес-партнером. Саме тому прибутковість певних юридичних послуг неможливо визначити в чистому вигляді окремо від реального супроводу проектів: вона оцінюється у довгостроковій перспективі з позиції, не наскільки ці послуги розв’язали проблему клієнта, а наскільки вони покращили його бізнес у цілому.

У системі, яку ми вибудували в ADER HABER, не потрібно бути жорстким керівником. Я віддаю перевагу суворому, але справедливому підходу, коли кожен член команди відіграє свою важливу роль для реалізації проекту. Ми оточуємо себе талановитими юристами, кожен з яких із радістю демонструє свою унікальність та індивідуальність, і для мене всі вони — найкращі спеціалісти у світі. У міцній і відповідальній команді, якою є ADER HABER, досягнення необхідного результату вчасно та в потрібному обсязі залежить від мого авторитету як керівника. Для того, аби людина щось зробила, достатньо її про це попросити. Упевненість у тому, що ти говориш, надає працівникам віри у правильність твоїх рішень та спонукає йти за тобою. Саме тому мені не потрібно бути з ними суворим: кожен член нашої команди — як серед юристів, так і серед адміністративного персоналу — виконує свої обов’язки з розумінням важливості їх особистих рішень та дій.

На мій погляд, соціальна активність керуючого партнера сьогодні є надзвичайно важливою, оскільки стратегічно орієнтований керівник юридичної фірми повинен не лише змінювати на краще життя окремих осіб (клієнтів), а й спрямовувати свою енергію на світ навколо. Для тих партнерів, які раніше не приділяли часу КСВ у своїй роботі, я можу порадити відвідати хоча б один соціальний захід та поспілкуватися з молоддю, яка в силу різних обставин не готова вийти в «дорослий» світ та стикнутися з його суворими реаліями, але при цьому сповнена безліччі креативних та перспективних ідей. Я впевнений, що навіть одна подібна зустріч може змінити світогляд такого керівника та підштовхне до збалансування власних пріоритетів щодо участі в соціальному житті країни.

На певному етапі управління юридичною фірмою у кожного керуючого партнера з’являється відчуття необхідності зробити перезапуск власного емоційного настрою. Для більшості потрібен якийсь новий виклик, не пов’язаний з безпосередньою роботою, і найкраще в цьому може допомогти спорт. Ставлячи перед собою спортивну мету та досягаючи її, ти здобуваєш новий досвід подолання перешкод у не зовсім типовій для себе царині; свіжі емоції та враження від підготовки, руху до результату та його досягнення; знайомства з людьми, які також опинилися в подібній ситуації та шукають для себе нових викликів; нові знання та навички, що зможуть стати в нагоді, коли ти повертаєшся до свого робочого місця… Один із найголовніших моментів, коли в спорті ти досягаєш пікової точки виснаження і здається, що вже не можеш продовжувати, ти все ж знаходиш у собі сили зробити останній ривок і на адреналіні дістатися фінішу. Іноді ти ловиш себе на відчутті, що сил не вистачає, проект занадто складний, ти не встигаєш зробити вчасно необхідне, все ніби веде до того, що тобі доведеться зупинитися й відмовитися. Однак саме завдяки аналогічному досвіду в спорті ти доводиш собі, що за будь-якого складного випадку у роботі над справою клієнта ти зможеш так само сконцентруватися, зосередитися на найголовнішому та зробити чіткий і націлений ривок уперед.

Для юристів та всіх працівників юридичних фірм, які в майбутньому бажають стати лідерами, я наполегливо рекомендую знайти для себе хобі — те, заради чого кожний матиме змогу підтримувати work-life balance та ставити перед собою нові цілі. Йдеться як про звичайний спорт, так і про певні екстремальні види, котрі, крім емоційних випробувань, допомагають покращити й фізичний стан. Натхнення може бути й у читанні книг — часто тоді, коли вагаєшся щодо рішення в бізнесі чи житті, бажаєш звернутися до досвіду інших за порадою, і для цього якісні книги підходять якнайкраще; воно є у подорожах, особливо до непопулярних місць — адже саме там можна отримати незабутні емоції від атмосфери, краєвидів та спілкування з місцевим населенням, а можливо, й перейняти щось корисне для управління й роботи, втілити цікаві ідеї з інших країн.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA