Актуальна практика КЦС ВС за травень 2023 року — PRAVO.UA Актуальна практика КЦС ВС за травень 2023 року — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Новини » Актуальна практика КЦС ВС за травень 2023 року

Актуальна практика КЦС ВС за травень 2023 року

  • 03.07.2023 14:54

Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду опублікував огляд судової практики за травень 2023 року.

У черговому огляді зібрано актуальні висновки Касаційного цивільного суду у складі ВС щодо застосування норм як матеріального права, так і цивільного процесуального права.

Серед іншого в огляді містяться зазначені нижче правові позиції.

Спори, що виникають із питань захисту права власності:

  • державна реєстрація рухомого майна, здійснена на підставі неукладеного правочину, що порушує права особи, яка за наявності такої реєстрації позбавлена можливості зареєструвати транспортний засіб на підставі укладеного з продавцем договору купівлі-продажу, підлягає скасуванню. Внаслідок скасування державної реєстрації рухомого майна, здійсненої на підставі неукладеного правочину, позивач не позбавлений можливості в позасудовому порядку звернутися до реєстратора з відповідною заявою для набуття права власності на транспортний засіб.

Спори, що виникають із земельних правовідносин:

  • зайняття земельної ділянки, на якій розташована пам’ятка археології, слід розглядати як не пов’язане з позбавленням володіння порушення права власності держави. У такому разі позовну вимогу зобов’язати повернути земельну ділянку слід розглядати як негаторний позов, який можна заявити впродовж усього часу тривання порушення прав законного володільця відповідної земельної ділянки.

Спори, що виникають із правочинів, зокрема договорів:

  • для визнання правочину недійсним на підставі ст. 229 ЦК України наявність чи відсутність помилки – неправильного сприйняття позивачем фактичних обставин правочину, що вплинуло на волевиявлення особи під час укладення договору дарування замість договору довічного утримання, суд визначає не тільки за фактом прочитання сторонами тексту оспорюваного договору дарування та роз’яснення нотаріусом суті договору, а й за такими обставинами, як:
  1. вік позивача, його стан здоров’я та потреба у зв’язку із цим у догляді й сторонній допомозі;
  2. наявність у позивача спірного житла як єдиного;
  3. відсутність фактичного передання спірного нерухомого майна за оспорюваним договором дарувальником обдаровуваному та продовження позивачем проживання в спірному будинку після укладення договору дарування.

Спори, що виникають із сімейних правовідносин:

  • під час розгляду справ щодо визначення місця проживання дитини суди передусім повинні враховувати інтереси самої дитини, оцінюючи сталі соціальні зв’язки, місце навчання, психологічний стан тощо, а також дотримуватися балансу між інтересами дитини, правами батьків на виховання дитини та обов’язком батьків діяти в її інтересах. У разі змінення відносин між батьками, а також встановлення можливості їхнього спільного спілкування та проведення часу з дитиною визначене місце проживання дитини з одним із батьків може бути змінено як за згодою батьків, так і в судовому порядку.

Спори, що виникають із житлових правовідносин:

  • сам факт переходу права власності на житло до іншої особи не є безумовною підставою для виселення членів сім’ї власника цього нерухомого майна, у тому числі й колишніх, які є особами похилого віку, побудували спірне домоволодіння, проживають у ньому понад 20 років, сприймають його як єдине житло, не мають іншого житла, придатного для проживання, сплачують плату за житлово-комунальні послуги та загалом характеризуються позитивно за місцем свого проживання. Виселення становитиме надмірний тягар для них та за вказаних обставин є непропорційним у контексті принципів ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Спори, що стосуються питань процесуального права:

  • в розумінні ч. 3 ст. 296 ЦПК України всі рідні брати та сестри, незалежно від того повнорідні вони чи неповнорідні, є близькими родичами, а отже, мають право подати заяву про визнання брата (сестри) недієздатними.

Огляд судової практики КЦС ВС за травень 2023 року

Читайте також: Зарахування зустрічних однорідних вимог,
підтверджених рішенням арбітражу, — правова позиція КЦС ВС

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

СВІЖИЙ ВИПУСК

Чи потрібно відновити військові суди в Україні?

Подивитися результати

Завантажується ... Завантажується ...

PRAVO.UA