ВС: підозрюваний, обвинувачений та засуджений не можуть відмовитися від скарги захисника — PRAVO.UA ВС: підозрюваний, обвинувачений та засуджений не можуть відмовитися від скарги захисника — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Новини » ВС: підозрюваний, обвинувачений та засуджений не можуть відмовитися від скарги захисника

ВС: підозрюваний, обвинувачений та засуджений не можуть відмовитися від скарги захисника

  • 29.03.2021 15:01

Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду постановив: підозрюваний, обвинувачуваний, засуджений не мають права відмовитися від апеляційної чи касаційної скарги захисника.

Суть справи

Апеляційний суд призначив обвинуваченому покарання за ч. 2 ст. 286 КК у вигляді позбавлення волі на строк 3 роки без позбавлення права керувати транспортними засобами. Оскаржуючи вирок, захисниця обвинуваченого вказала, що суд неправильно застосував закон України про кримінальну відповідальність, призначив покарання, яке не відповідає тяжкості кримінального правопорушення й особі засудженого.

Зі свого боку засуджений також подав касаційну скаргу, посилаючись на неповноту судового розгляду, істотні порушення вимог кримінального процесуального закону, неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність, порушив питання про скасування вироку апеляційного суду і призначення нового розгляду в суді апеляційної інстанції.

Крім того, засуджений висловив недовіру адвокату, вказавши на неефективність захисту його інтересів на стадії апеляційного провадження, та просив не розглядати касаційну скаргу захисниці, яку було подано без його попередньої згоди.

Висновок ОП ККС ВС (постанова від 22 лютого у справі № 481/1754/18)

Колегія суддів об’єднаної палати дійшла висновку, що скарги не підлягають задоволенню з таких підстав.

Відповідно до приписів п. 1 ч. 1 ст. 393 та п. 1 ч. 1 ст. 425 КПК України апеляційну та касаційну скаргу на судові рішення має право подати, зокрема, захисник – у частині, що стосується інтересів обвинуваченого, засудженого.

Згідно з положеннями стст. 403, 432 КПК України особа, яка подала апеляційну чи касаційну скаргу, має право відмовитися від неї до закінчення апеляційного чи касаційного розгляду.

Отже, право відмови від апеляційної чи касаційної скарги захисника, поданої в інтересах підозрюваного, обвинуваченого чи засудженого, належить виключно тій особі, яка її подала, тобто захиснику. Підозрюваний, обвинувачений, засуджений не мають права відмовитися від апеляційної чи касаційної скарги захисника.

У разі незгоди підозрюваного, обвинуваченого чи засудженого з апеляційною чи касаційною скаргою захисника (обґрунтуванням, мотивами, вимогами скарги тощо) вони мають право заявити про це до або під час судового засідання, і суд має право врахувати їхню позицію під час розгляду скарги.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

СВІЖИЙ ВИПУСК

Чи потрібно відновити військові суди в Україні?

Подивитися результати

Завантажується ... Завантажується ...

PRAVO.UA