Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 13–17 листопада 2023 року — PRAVO.UA Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 13–17 листопада 2023 року — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Новини » Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 13–17 листопада 2023 року

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 13–17 листопада 2023 року

  • 17.11.2023 18:02

ВРП звільнила двох суддів у відставку

14 листопада 2023 року ВРП вирішила звільнити двох суддів у зв’язку з поданням заяв про відставку, а саме:

  • КуцинВалентину Миколаївну – з посади судді Миргородського міськрайонного суду Полтавської області;
  • ДовгополоваОлександра Михайловича – з посади судді Восьмого апеляційного адміністративного суду.

 

Олександр Сасевич: “Більшість причин недовіри представників бізнесу до судової влади не пов’язані безпосередньо з діяльністю суду”

Про це зазначив член ВРП Олександр Сасевич під час XI Щорічного форуму юрисконсультів. Захід організовано виданням «Юридична практика».

Учасники обговорили правові виклики воєнного часу, роль бізнесу в підтримці України та українців, практику ЄСПЛ та українських судів, взаємодію бізнесу й правоохоронних органів, досвід релокації та відновлення бізнес-процесів під час війни, а також наслідки санкційної політики для доброчесного бізнесу.

У межах обговорення відбулося відкрите інтерв’ю члена ВРП Олександра Сасевича на тему «Покращення бізнес-клімату: запитання до судової влади», під час якого він розповів, зокрема, як наразі відбувається комунікація судів із суспільством, які кроки здійснюються з метою популяризації суду, підвищення довіри до судової влади в умовах воєнного стану та інших викликів, а також назвав основні пріоритетні напрями діяльності ВРП.

 

Оксану Квашу обрано членом Вищої ради правосуддя від з’їзду науковців

З’їздом представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ 16 листопада 2023 року на посаду члена ВРП обрано Квашу Оксану Олександрівну. Таким чином, квоту з’їзду заповнено.

Кваша Оксана Олександрівна – вчений секретар Інституту держави і права імені В. М. Корецького НАН України, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України.

 

ВРП припинила відставку судді через набуття громадянства іншої держави

Оцінка наявних у ВРП доказів дала можливість дійти висновку, що суддя у відставці, за якою зберігається звання судді, набула громадянство держави-терориста – російської федерації та, обіймаючи відповідну судову посаду нелегітимного суду, порушила вимоги Конституції та законів України.

Після звільнення у відставку суддя отримала суддівську посаду на територіях, які тимчасово контролюються рф.

 

Дмитро Лук’янов та Роман Маселко взяли участь у ХІІ Судовому форумі

Члени ВРП Дмитро Лук’янов та Роман Маселко взяли участь у ХІІ Судовому форумі «Судова влада: як вийти з кризи?», організованому Асоціацією правників України спільно з Програмою USAID «Справедливість для всіх».

Під час сесії «Судова система: реагування на кризу та пошук шляхів вирішення» заступник голови ВРП Дмитро Лук’янов розповів про заходи, яких ВРП вживає для забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя, реагуючи на повідомлення суддів про втручання у їхню професійну діяльність.

Під час дискусії «Відповідальність правників як складова судової реформи» член ВРП Роман Маселко говорив про формування високопрофесійного доброчесного суддівського корпусу. За його словами, для судді важливо не лише бути доброчесним, а й «створювати навколо себе атмосферу доброчесності». Також обов’язково має бути забезпечена невідворотність покарання на порушення.

 

Публічна заява Вищої ради правосуддя

З метою забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя Вища рада правосуддя ухвалила рішення, яким затверджено текст публічної заяви.

Текст заяви ВРП за посиланням.

 

У ВРП розподілено 6503 скарги щодо дисциплінарного проступку судді

Секретаріат ВРП послідовно щоденно здійснює авторозподіл між членами Ради скарг щодо дисциплінарного проступку судді. З 1 листопада 2023 року відновлено розподіл між членами Ради скарг щодо дисциплінарного проступку судді та скарг на рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді чи прокурора.

Від моменту відновлення авторозподілу — з 1 до 17 листопада 2023 року розподілено— 6114 старих справ, дисциплінарне провадження в яких не завершено попереднім складом Ради та скарги, які надійшли з 5 серпня 2021 року до 31 жовтня 2023 року. З них за поточний тиждень — 2481.

З 1 по 17 листопада цього року також розподілено 389 нових справ, що надійшли з 1 листопада 2023, з них за поточний тиждень — 168.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

СВІЖИЙ ВИПУСК

Чи потрібно відновити військові суди в Україні?

Подивитися результати

Завантажується ... Завантажується ...

PRAVO.UA