Верховний Суд поставив крапку в питанні витребування АП ВАКС матеріалів справ у місцевих судів — PRAVO.UA Верховний Суд поставив крапку в питанні витребування АП ВАКС матеріалів справ у місцевих судів — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Новини » Верховний Суд поставив крапку в питанні витребування АП ВАКС матеріалів справ у місцевих судів

Верховний Суд поставив крапку в питанні витребування АП ВАКС матеріалів справ у місцевих судів

  • 22.09.2023 14:58

Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду 12 вересня 2023 року розглянув касаційну скаргу голови одного з районних судів м. Києва на окрему ухвалу Апеляційної палати ВАКС від 27 грудня 2022 року, якою Вищу раду правосуддя повідомлено про факт недотримання головою районного суду м. Києва вимог ст. 422 КПК України в частині направлення матеріалів провадження на запит суду апеляційної інстанції з метою апеляційного перегляду та скеровано її до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України для долучення до матеріалів суддівського досьє. Про це повідомляє пресслужба АП ВАКС.

Окрема ухвала винесена колегією суддів Апеляційної палати ВАКС у зв’язку з тим, що голова районного суду м. Києва понад два роки не виконував ухвалу Апеляційної палати ВАКС від 15 жовтня 2020 року про витребування матеріалів провадження, таким чином без реагування було залишено 14 запитів про надіслання матеріалів провадження, що призвело до відкладення апеляційного розгляду справи 31 раз.
Як випливає зі змісту окремої ухвали Апеляційної палати ВАКС, колегія суддів дійшла переконання, що встановлені під час розгляду цієї справи порушення вимог кримінального процесуального закону головою районного суду м. Києва призвели до порушення права учасників кримінального провадження на розгляд справи належним судом упродовж розумного строку, а також перешкодили суду апеляційної інстанції своєчасно та з дотриманням вимог кримінального процесуального закону розглянути апеляційну скаргу, тому не можуть залишатися без реагування та потребують винесення окремої ухвали.

У зв’язку із цим указаним рішенням суд апеляційної інстанції повідомив Вищу раду правосуддя про факт недотримання головою районного суду м. Києва вимог кримінального процесуального закону та надіслав копію ухвали до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України для долучення до матеріалів суддівського досьє судді районного суду м. Києва.

За результатами розгляду касаційної скарги ККС у складі Верховного Суду відхилив вимоги касаційної скарги та зазначив, що лише суд апеляційної інстанції, до якого надійшла апеляційна скарга, може вирішити питання про те, чи підлягає апеляційна скарга розгляду в цьому суді, а також підтвердив наявність процесуальних повноважень у суду апеляційної інстанції для прийняття окремої ухвали, що цілком відповідає раніше висловленій позиції, викладеній у постанові об`єднаної палати ККС у складі Верховного Суду від 14 червня 2021 року в справі № 686/9636/18 (провадження № 51-6276кмо19).

Повний текст постанови Верховного Суду від 12 вересня 2023 року доступний за посиланням.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

СВІЖИЙ ВИПУСК

Чи потрібно відновити військові суди в Україні?

Подивитися результати

Завантажується ... Завантажується ...

PRAVO.UA