Уряд встановив нові особливості публічних закупівель на час воєнного стану — PRAVO.UA Уряд встановив нові особливості публічних закупівель на час воєнного стану — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Новини » Уряд встановив нові особливості публічних закупівель на час воєнного стану

Уряд встановив нові особливості публічних закупівель на час воєнного стану

  • 18.10.2022 18:12

Кабінет Міністрів України постановою № 1178 від 12 жовтня 2020року запровадив нові особливості проведення публічних закупівель на час воєнного стану.

Про це повідомляє Prozorro.

«Кабмін максимально адаптував процедури закупівель під нові реалії: скоротив строки тендерів, зняв зайві обмеження, але водночас забезпечив максимальну прозорість процедур і можливість захищати свої права на тендерах», — йдеться в повідомленні.

Що змінилося

  • Відтепер основною процедурою в системі Prozorro є відкриті торги з особливостями. Завдяки скороченню строків провести повноцінний тендер у Prozorro замовники зможуть удвічі швидше, ніж раніше.
  • Знято низку обмежень, які в нинішніх умовах часто призводили до переоголошення торгів або розривання договору. Так, тендер може відбутися з пропозицією лише від одного учасника (а не двох, як раніше). Також відсутнє обмеження в 10 % під час підняття ціни за одиницю в разі обґрунтованого коливання цін на ринку.
  • Проведення відкритих торгів передбачатиме можливість оскарження умов та результату тендера в АМКУ.
  • Запроваджується нові пороги для обов’язкового здійснення закупівель у Prozorro. Для закупівель товарів і послуг відкриті торги з особливостями необхідно буде проводити від 100 тис. грн, для послуг із поточного ремонту — 200 тис. грн, робіт — 1,5 млн грн.
  • Дозволено максимально використовувати переваги Prozorro Market. Так, знімаються обмеження щодо максимальної суми закупівлі в каталогах. Тож замовники зможуть в необмеженій кількості купувати типові товари (пальне, електроенергію, продукти харчування, ліки та медвироби тощо) за принципом електронного магазину або використовуючи запит цінових пропозицій. Такий крок значно зменшить адміністративне навантаження на закупівельників.
  • Замовники матимуть широкий перелік підстав для укладання прямих договорів для задоволення нагальних та оборонних потреб. Достатньо буде прозвітувати про укладений договір (від 50 тис. грн) у системі Prozorro. А інформацію про місце постачання чи місце розташування замовника та постачальника можна буде приховати.
  • Накладено заборону на купівлю товарів із Росії та Білорусі, як і укладання контрактів із компаніями, які мають бенефіціарів із цих країн.

Також читайте: У Верховній Раді прийнято закон щодо виконання рішень ЄСПЛ

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

СВІЖИЙ ВИПУСК

Чи потрібно відновити військові суди в Україні?

Подивитися результати

Завантажується ... Завантажується ...

PRAVO.UA