Як відновити доступ до державних реєстрів — пояснює Мін'юст — PRAVO.UA Як відновити доступ до державних реєстрів — пояснює Мін'юст — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Новини » Як відновити доступ до державних реєстрів — пояснює Мін'юст

Як відновити доступ до державних реєстрів — пояснює Мін’юст

  • 20.04.2022 12:16

Міністерство юстиції України надало пояснення, як можна відновити доступ до державних реєстрів, держателем яких є відомство.

Зокрема, нагадали, що з 27 березня 2022 року набрали чинності зміни до постанови КМУ від 06.03.2022 № 209 «Деякі питання державної реєстрації та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану». Йдеться про постанову КМУ від 24.03.2022 № 364.

Нині доступ користувачів до єдиних та державних реєстрів забезпечується в межах адміністративно-територіальних одиниць, де не ведуться бойові дії. Але орієнтуватися варто на перелік, затверджений наказом Мін’юсту від 01.04.2022 № 1307/5, та пункт 1² постанови.

Зважаючи на норми постанови:

  • для відновлення доступу до реєстрів користувачам необхідно надіслати повідомлення до відповідної регіональної філії ДП «НАІС»;
  • надання доступу до реєстрів новим користувачам здійснюється за загальною процедурою. Тобто відповідно до Порядку забезпечення доступу осіб, уповноважених на здійснення реєстраційних дій, до єдиних та державних реєстрів, створення та забезпечення функціонування яких належить до компетенції Міністерства юстиції України.

Особливий доступ до державних реєстрів

Водночас постанова передбачає певні особливості доступу до ЄДР для нотаріусів. Їм необхідно скерувати до відповідної регіональної філії ДП «НАІС» належним чином оформлене замовлення щодо надання ідентифікаторів доступу до єдиних та державних реєстрів (додаток 2 до договору про надання послуг приватним нотаріусам).

Додатково треба врахувати: доступ до Державного реєстру речових прав на нерухомість для отримання інформації з нього надається технічним адміністратором цього реєстру тільки за допомогою прикладного програмного інтерфейсу ДРРП.

За потреби більш детальну інформацію щодо процедури поновлення/отримання доступу можна отримати, звернувшись на безкоштовну гарячу лінію ДП «НАІС»:

  • за номером телефону 0-800-508-584,
  • чи зв’язавшись зі спеціалістами ДП «НАІС» через Telegram-бот @dpnais_bot

Окрім того, Міністерство юстиції окремо для осіб, що здійснюють примусове виконання судових рішень, повідомило таке.

На цей час вживаються заходи щодо забезпечення органів та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів, доступом до єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції України, на період дії воєнного стану. Зокрема, щодо технічного та нормативно-правового врегулювання цього питання.

Раніше відновити доступ до реєстрів, зокрема приватним виконавцям, закликав голова АПВУ Віталій Чепурний.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

СВІЖИЙ ВИПУСК

Чи потрібно відновити військові суди в Україні?

Подивитися результати

Завантажується ... Завантажується ...

PRAVO.UA