Конкурс в апеляційні суди: члени ВККС наголосили на його важливості та розповіли про особливості проведення — PRAVO.UA Конкурс в апеляційні суди: члени ВККС наголосили на його важливості та розповіли про особливості проведення — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Новини » Конкурс в апеляційні суди: члени ВККС наголосили на його важливості та розповіли про особливості проведення

Конкурс в апеляційні суди: члени ВККС наголосили на його важливості та розповіли про особливості проведення

  • 15.12.2023 15:47

Відсьогодні, 15 грудня 2023 року, стартувало приймання документів від осіб, які виявили намір взяти участь у конкурсі на заняття посади судді в апеляційному суді, оголошеному Вищою кваліфікаційною комісією суддів України 14 вересня ц.р.

За уточненим рішенням від 14 грудня 2023 року ВККС оголосила конкурс на 550 вакантних посад суддів в апеляційних судах.

З нагоди фактичного старту конкурсу відбулася пресконференція членів ВККС щодо основних цілей, які перед собою ставить Комісія.

Як зауважив секретар другої палати ВККС Сергій Чумак, станом на день оголошення конкурсу в апеляційних судах і в цілому в судовій системі склалася катастрофічна ситуація, оскільки з 1350 посад суддів апеляційних судів 700 є вакантними.

«Кожен суддя в Сумському апеляційному суді працює за шістьох, у Київському – за чотирьох, в Одеському і Харківському – за трьох, в інших судах за двох із половиною суддів за штатом. Навантаження величезне, і це впливає на якість, на строки розгляду справ та викликає невдоволення як держави, так і пересічних громадян. Існує велика вірогідність зупинення роботи певних апеляційних судів уже наступного року», — наголосив Сергій Чумак.

Зокрема, за словами пана Чумака, сьогодні в Сумському апеляційному суді працює лише 4 судді, в Рівненському — 8 суддів, в Тернопільському, Закарпатському та Черкаському апеляційних судах — 10 суддів, Івано-Франківському — 12 суддів. Велику кількість вакансій мають апеляційні суди Харківщини, Дніпропетровщини і Київщини. Окрім того, в 2024—2025 роках 43 судді досягнуть граничного строку перебування на посаді судді. Проте судді масово звільняються, і не чекаючи граничного віку. Зокрема, за три місяці після оголошення ВККС конкурсу звільнилось 15 суддів апеляційних судів.

«Зупинення роботи будь-якого апеляційного суду призведе до того, що цілий регіон буде позбавлений доступу до правосуддя. Ми вважаємо, що зупинення діяльності судової влади як однієї з гілок влади є кроком до руйнування самої української державності», — резюмував Сергій Чумак.

Новели конкурсу

Зі свого боку, секретар першої палати ВККС Руслан Мельник звернув увагу, що новелою конкурсу в апеляційні суди, який проводиться вперше за незалежності України, є те, що, крім суддів, у ньому зможуть взяти участь науковці та адвокати.

«Перед ВККС, яка відповідає за укомплектованість системи доброчесними і професійними суддями, стоїть термінове завдання щодо не тільки кількісного наповнення, але і якісного оновлення суддівського корпусу», — наголосив пан Мельник.

За його словами, ВККС висловлює чітку і безкомпромісну позицію щодо ретельної перевірки доброчесності та проукраїнської позиції кандидатів у судді. Співбесіди з кандидатами та складання іспитів будуть транслюватися онлайн, що забезпечить прозорість конкурсу та надасть змогу громадськості контролювати перебіг конкурсного відбору.

«Хочу звернутися до представників суддівської спільноти, адвокатів та науковців. Закликати їх взяти участь у конкурсі та не словом, а ділом сприяти розбудові України як сильної, незалежної європейської держави», — зауважив Руслан Мельник.

Технічні новації

Розповідаючи про особливості проведення конкурсу, членкиня ВККС Людмила Волкова зауважила, що оцінювання кандидатів буде справедливим і неупередженим із використанням прозорих і чітких критеріїв.

Наразі розроблена досить докладна анкета кандидата на посаду судді, яка відображає всі складові частини професійного життя та досягнень правника. Уперше запроваджено подання документів онлайн та заповнення електронного варіанту анкети кандидата на посаду судді.

Одним із вагомих факторів для Комісії буде мотивація кандидатів: чому вони хочуть обійняти посаду судді.

Також, за словами пані Волкової, сьогодні триває робота з розробки більш ніж 7 тисяч тестових завдань і великої кількості практичних завдань.

«Перевірка тестових завдань відбуватиметься виключно автоматизовано, тобто без жодного втручання людини», — зауважила Людмила Волкова.

Прогноз

Відповідаючи на запитання щодо орієнтовних строків початку реального поповнення апеляційних судів новими кадрами за результатами конкурсу, Сергій Чумак надав стриманий прогноз, зважаючи на кількість процесів, до яких залучена ВККС.

«За таймінгом, який є в Комісії, восени наступного року ми плануємо розпочати співбесіди з кандидатами в апеляційні суди. Тому що навесні іспит, спецперевірка і приблизно восени ми виходимо на співбесіди», — зазначив Сергій Чумак.

Також читайте: Комітет з питань правової політики
рекомендує прийняти за основу законопроєкт
щодо забезпечення розгляду справ ліквідованого ОАСК

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

СВІЖИЙ ВИПУСК

Чи потрібно відновити військові суди в Україні?

Подивитися результати

Завантажується ... Завантажується ...

PRAVO.UA