У ВККС розповіли про майбутні конкурси та кваліфоцінювання суддів — PRAVO.UA У ВККС розповіли про майбутні конкурси та кваліфоцінювання суддів — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Новини » У ВККС розповіли про майбутні конкурси та кваліфоцінювання суддів

У ВККС розповіли про майбутні конкурси та кваліфоцінювання суддів

  • 22.09.2023 15:43

Вчора, 21 вересня 2023 року, відбувся брифінг керівництва Вищої кваліфікаційної комісії України, лейтмотивом якого були показники роботи Комісії за перші сто днів, а також інформація щодо проведення кваліфікаційного оцінювання суддів та конкурсів на заміщення посад суддів в судах першої та апеляційної інстанцій. У брифінгу взяли участь голова ВККС Роман Ігнатов, заступник голови ВККС Руслан Сидорович, а також секретарі палат ВККС Руслан Мельник та Сергій Чумак.

Розповідаючи про роботу ВККС у новому складі, її очільник Роман Ігнатов серед іншого зазначив, що за цей час Комісія ухвалила чотири актуальні рішення про внесення змін до регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, підготовила пропозиції щодо вдосконалення порядку відрядження суддів до інших судів.

«Важливим є те, що ВККС відстояла штатну чисельність працівників Комісії, яка була раніше, в кількості 275 одиниць», — зауважив пан Ігнатов.

Серед важливих кроків Роман Ігнатов назвав створення робочої групи з розробки нового регламенту ВККС, до роботи в якій долучили всіх іноземних партнерів.

Також пан Ігнатов розповів про проведену роботу в рамках міжнародної співпраці.

Серед проблемних питань очільник ВККС назвав матеріальну-технічну базу ВККС, яка за 3,5 роки прийшла в не придатний для проведення запланованих процедур стан.

Кваліфікаційне оцінювання

Секретар першої палати ВККС Руслан Мельник розказав про те як проводитиметься кваліфікаційне оцінювання суддів на відповідність обійманій посаді, яке розпочинається з 16 жовтня 2023 року. За його словами, починаючи з липня ц.р. в автоматизованій системі розподілу перебувають близько 500 справ, зокрема: 208 справ, за якими є висновки Громадської ради доброчесності, і 280 справ відносно суддів-«п’ятирічок», які потребують підтвердження подальшої можливості перебування на суддівській посаді.

«Важливим є те, що процедура оцінювання буде проходити з урахуванням інформації, яка була здобута за період, коли ВККС не функціонувала. Ми будемо актуалізовувати відомості із залученням Громадської ради доброчесності», — наголосив на цій особливості Руслан Мельник.

Конкурси на зайняття вакантних посад суддів

Сергій Чумак, секретар другої палати ВККС, зосередив свій виступ на особливостях проведення конкурсу на зайняття вакантних посад суддів в апеляційних судах.

Зокрема, пан Чумак зауважив, що це перший прозорий конкурс в апеляційні суди в історії України.

«Ми очікуємо велику кількість кандидатів. Ми скасували конкурс, оголошений попереднім складом Комісії, який був оголошений в 2019 році. Тоді на 346 вакансій претендували 2 208 кандидатів. Ми оголосили конкурс на 532 вакансії та очікуємо щонайменше 4 тисячі кандидатів», — зазначив Сергій Чумак.

Він зауважив, що це надважливий конкур, оскільки кадрове наповнення суддів в апеляційних судах є критичним. Зокрема, є 687 вакансій з 1357 посад, тобто 50%. Наприклад, надкритична ситуація в Сумському, Харківському та Київському апеляційних судах. Тож, на переконання пана Чумака, існує велика вірогідність, що певна кількість апеляційних судів перестане здійснювати правосуддя.

Також Сергій Чумак звернув увагу, що ВККС оголосила конкурс не на всі 687 вакансій в апеляційних судах, а тільки на 523 посади. За його словами, Комісія враховувала наявне навантаження, очікуване навантаження на суддів, матеріально-технічне забезпечення судів, навіть приміщення та можливість розміщення суддів.

«Процедура конкурсу: найкращий у рейтингу обирає першим з усіх посад, другий – другим і так до кінця рейтингового списку, поки не закінчаться посади. На думку членів Комісії, саме така процедура буде найбільш прозорою та чесною», – зазначив Сергій Чумак.

Серед ризиків, пов’язаних із проведенням конкурсу, Сергій Чумак виокремив такі:

  • збір всіх кандидатів в одному місці для складання іспиту в умовах війни;
  • строк проведення конкурсу (3 роки, або навіть 3,5).

У зв’язку з цим, за словами пана Чумака, не виключено проведення конкурсу до окремих судів.

Заступник голови ВККС Руслан Сидорович акцентував ключові моменти проведення конкурсу в суди першої інстанції:

  • ВККС не випадково в один день оголосила про проведення конкурсів і в суди першої інстанції, і в суди апеляційної інстанції (для уникнення ще більшого загострення кадрового голоду в судах першої інстанції);
  • конкурс буде проводитися в приміщенні ВККС, яке пройшло сертифікацію як бомбосховище. Тобто ВККС готова для проведення конкурсу в суди першої інстанції з урахуванням всіх обставин;
  • серед кандидатів на посаду судді є невелика кількість осіб, які проходять службу в ЗСУ, — ВККС максимально спростила для них можливість подання необхідних документів, зокрема вимагається: заява кандидата, паспорт громадянина України і документ, який підтверджує проходження служби в ЗСУ.

«Конкурс побудований у такий спосіб, що неможливі маніпуляції. Ні члени ВККС, ні секретаріат, а самі кандидати будуть вибирати, і відбуватиметься це наживо в етері. Проведенням цього конкурсу ми хочемо показати, що новий склад Комісії не на словах, а на ділі готовий у своїй роботі відповідати найвищим критеріям прозорості», — акцентував спосіб проведення конкурсу Руслан Сидорович.

Також читайте: Верховний Суд поставив крапку в питанні
витребування АП ВАКС матеріалів справ у місцевих судів

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

СВІЖИЙ ВИПУСК

Чи потрібно відновити військові суди в Україні?

Подивитися результати

Завантажується ... Завантажується ...

PRAVO.UA