КЦС ВС вказав на особливості стягнення витрат на професійну правничу допомогу — PRAVO.UA КЦС ВС вказав на особливості стягнення витрат на професійну правничу допомогу — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Новини » КЦС ВС вказав на особливості стягнення витрат на професійну правничу допомогу

КЦС ВС вказав на особливості стягнення витрат на професійну правничу допомогу

  • 13.06.2023 16:57

До судових витрат на професійну правничу допомогу віднесено витрати на правничу допомогу адвоката, яка надавалася саме тим адвокатом (адвокатами), з яким укладено договір про надання правової допомоги, або з відповідним адвокатським бюро чи об’єднанням.

На цьому наголосив Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду в постанові від 31 травня 2023 року у справі № 757/13974/21-ц.

Обставини справи

Додатковим рішенням районного суду задоволено заяву позивача в цивільній справі про компенсацію здійснених витрат на професійну правничу допомогу, яку було надано ТОВ «Юристи безпроблем», та стягнуто з відповідача грошову суму.

Вказане додаткове рішення скасував апеляційний суд та відмовив у задоволенні відповідної заяви.

За результатами перегляду постанови апеляційного суду Касаційний цивільний суд у складі ВС в цілому визнав правильною позицію апеляційного суду, проте змінив мотивувальну частину постанови.

Позиція Верховного Суду

Зокрема, КЦС ВС звернув увагу на таке:

  • відповідно до статті 1 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» договір про надання правової допомоги — це домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об’єднання) зобов’язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов’язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору;
  • адвокат може провадити адвокатську діяльність індивідуально або в організаційно-правових формах адвокатського бюро чи адвокатського об’єднання (організаційні форми адвокатської діяльності);
  • гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги.

«До судових витрат на професійну правничу допомогу віднесено витрати на правничу допомогу адвоката, що надавалася саме тим адвокатом (адвокатами), з яким укладено договір про надання правової допомоги, або з відповідним адвокатським бюро чи об’єднанням», — виснував КЦС ВС.

Також Суд послався на висновок Великої Палати ВС, зроблений в постанові від 13 липня 2022 року у справі № 496/3134/19, що витрати на юридичні послуги, надані стороні у справі іншою, ніж адвокат, особою, не належать до витрат на професійну правничу допомогу та не можуть бути відшкодовані в порядку частини 4 статті 137, частини 7 статті 139 та частини 3 статті 141 ЦПК України.

КСЦ ВС звернув увагу, що представництво інтересів позивача в районному та апеляційному суді здійснювалося адвокатами на підставі ордерів, які видані адвокатами, що провадять адвокатську діяльність індивідуально.

Проте в заяві про ухвалення додаткового рішення позивач просив про компенсацію витрат, здійснених на юридичні послуги ТОВ «Юристи безпроблем», та посилався на підтвердження витрат на юридичні послуги цього товариства.

Читайте також: Що варто враховувати під час написання адвокатського
запиту — в НААУ презентували методичні рекомендації

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

СВІЖИЙ ВИПУСК

Чи потрібно відновити військові суди в Україні?

Подивитися результати

Завантажується ... Завантажується ...

PRAVO.UA