КЦС ВС: спадщина не є доходом, з якого вираховуються аліменти — PRAVO.UA КЦС ВС: спадщина не є доходом, з якого вираховуються аліменти — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Новини » КЦС ВС: спадщина не є доходом, з якого вираховуються аліменти

КЦС ВС: спадщина не є доходом, з якого вираховуються аліменти

  • 27.06.2022 15:57

Отримання майна – земельних ділянок сільськогосподарського призначення – у власність у порядку спадкування не є тим видом доходу, який підлягає врахуванню під час стягнення аліментів і визначення їх розміру.

Такий висновок зробив Касаційний цивільний суд у постанові від 15 червня 2022 року у справі № 682/1277/20.

У цій справі КЦС ВС врахував раніше висловлені правові позиції ВС, зокрема у:

Обставини справи

У 2020 році позивачка звернулася в суд про стягнення заборгованості за аліментами за 2018 рік з отриманого колишнім чоловіком доходу.

Позов обґрунтовувала тим, що відповідач сплатив аліменти тільки із заробітної плати та іншого доходу, проте не із загального свого доходу, вказаного в його податкові декларації за 2018 рік.

Рішеннями судів у задоволенні вказаного позову було відмовлено з огляду на те, що відповідач отримав загальний дохід як вартість успадкованого та отриманого в дарунок майна.

ВС залишив без змін оскаржувані судові рішення.

Нормативне регулювання

  • Відповідно до ст. 51 Конституції України батьки зобов’язані утримувати дітей до їх повноліття.
  • Статтею 81 СК України визначено, що перелік видів доходів, які враховуються під час визначення розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затверджує Кабінет Міністрів України.
  • Спеціальний правовий акт, який підлягає застосуванню до спірних правовідносин, — постанова Кабінету Міністрів України від 26 лютого 1993 року № 146 «Про перелік видів доходів, які враховуються під час визначення розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб».
  • Цей перелік відносить до поняття «заробіток» також виплати, які не є заробітною платою, зокрема доходи від підприємницької діяльності, кооперативів тощо. Це свідчить про більш широке тлумачення змісту поняття «заробіток», що передбачає не лише виплати, які виплачуються в межах трудових правовідносин.
  • Ч. 1 ст. 70 Закону України «Про виконавче провадження» вказує, що розмір відрахувань із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника вираховується із суми, яка залишається після утримання податків, зборів і єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
  • Положення пункту 172.1 статті 172 ПК України містить виняток із загального правила, закріпленого підпунктом 14.1.54 пункту 14.1 статті 14 ПК України щодо визначення будь-якого доходу, отриманого резидентами або нерезидентам від будь-яких видів діяльності на території України, зокрема доходу, отриманого від продажу рухомого та нерухомого майна, який підлягає оподаткуванню.

Доходи боржника, звільнені від оподаткування, не належать до бази відрахувань із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника, які підлягають стягненню у виконавчому провадженні. Спадщина не є доходом, з якого обчислюються аліменти.

Висновок ВС

КЦС ВС визнав правильними висновки судів попередніх інстанцій з огляду на те, що дохід відповідача, з якого позивачка просила стягнути заборгованість зі сплати аліментів, є вартістю успадкованого та отриманого в дар майна.

Тож земельні ділянки сільськогосподарського призначення, отримані у власність у порядку спадкування, не є тим видом доходу, який підлягає врахуванню під час стягнення аліментів і визначення їх розміру.

Також читайте: Припис ст. 1050 ЦК України не обмежує права банку на отримання процентів як плати за користування кредитом — рішення КСУ

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

СВІЖИЙ ВИПУСК

Чи потрібно відновити військові суди в Україні?

Подивитися результати

Завантажується ... Завантажується ...

PRAVO.UA