Верховний Суд опублікував огляд актуальної судової практики ККС ВС за 2021 рік — PRAVO.UA Верховний Суд опублікував огляд актуальної судової практики ККС ВС за 2021 рік — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Новини » Верховний Суд опублікував огляд актуальної судової практики ККС ВС за 2021 рік

Верховний Суд опублікував огляд актуальної судової практики ККС ВС за 2021 рік

  • 09.02.2022 17:32

Пропонуємо ознайомитися з оглядом актуальної судової практики ККС ВС за 2021 рік.

В огляді зібрано найважливіші правові позиції ККС ВС за минулий рік, які для зручності користування систематизовано за назвами розділів Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України.

Матеріал стане у пригоді всім представникам юридичних професій. Слід звернути увагу на окремі правові позиції.

Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з примиренням винного з потерпілим (ст. 46 КК)

Особа вважається такою, що вчинила злочин вперше (передумова звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з примиренням винного з потерпілим – ст. 46 КК), зокрема, у випадку наявності в її діях ідеальної сукупності злочинів невеликої тяжкості, коли особа однією дією вчиняє одночасно два або більше злочинів, відповідальність за які передбачено різними статтями Особливої частини КК. Якщо обвинувачений з розривом у часі вчинив дії, що полягають у незаконному використанні знаку для товарів і послуг та фірмового найменування (злочин, передбачений ст. 229 КК), для того щоб заволодіти грошовими коштами потерпілого шляхом обману (ст. 190 КК), то у цьому випадку має місце реальна сукупність злочинів, яка виключає звільнення особи від кримінальної відповідальності на підставі ст. 46 КК.

Детальніше – в тексті постанови ВС від 20.05.2021 у справі № 761/12266/19 (провадження № 51-398км21).

Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку зі зміною обстановки (ст. 48 КК)

Особа може бути звільнена від кримінальної відповідальності у зв’язку зі зміною обстановки (ст. 48 КК), якщо вона перестала бути суспільно небезпечною. Навіть якщо кримінальне правопорушення на момент розгляду справи в суді не втратило суспільної небезпечності. Про втрату особою суспільної небезпечності може свідчити, зокрема, її працевлаштування на момент судового розгляду. Тоді як кримінальне правопорушення було вчинено особою у зв’язку зі скрутним матеріальним становищем, а сама вона на момент його вчинення не працювала.

Детальніше – в тексті постанови ВС від 04.02.2021 у справі № 953/21593/19 (провадження № 51-5619км20).

Амністія

Суд може відмовити особі в задоволенні клопотання про застосування амністії та звільнення від відбування основного покарання виключно у випадку, коли особа, щодо якої порушується таке питання, не належить до осіб, до яких амністія може застосовуватися, або належить до осіб, застосування амністії щодо яких заборонено законом. Вказівка в Законі України «Про застосування амністії в Україні» на те, що амністія «може бути застосована», зобов’язує суд перевірити, чи є суб’єктом амністії особа, щодо якої таке питання ставиться, та не дає права суду відмовити в задоволенні такого клопотання на інших підставах. Згадані вище норми закону передбачають застосування амністії за наявності певних умов саме до осіб, а не до покарання, а тому вид та розмір призначеного такій особі покарання, якщо вона є суб’єктом амністії, не впливає на можливість її звільнення від його відбування.

Детальніше – в тексті постанови ВС від 10.06.2021 у справі № 623/3346/17 (провадження № 51-1124км20).

Особливості кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх

Примусові заходи виховного характеру можуть застосовуватися за вчинення суспільно небезпечного діяння особою, яка досягла 11-річного віку та до досягнення нею віку, з якого може наставати кримінальна відповідальність, лише якщо під час винесення ухвали про застосування цих примусових заходів така особа перебуває у неповнолітньому віці.

Детальніше – в тексті постанови ВС від 10.06.2021 у справі № 303/2121/19 (провадження № 51-4826км20).

Нагадаємо також, що проведення засідань в режимі ВКЗ у Голосіївському районному суді міста Києва тимчасово припинено.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

СВІЖИЙ ВИПУСК

Чи потрібно відновити військові суди в Україні?

Подивитися результати

Завантажується ... Завантажується ...

PRAVO.UA