Набув чинності закон про підсудність кримських справ херсонським судам — PRAVO.UA Набув чинності закон про підсудність кримських справ херсонським судам — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Новини » Набув чинності закон про підсудність кримських справ херсонським судам

Набув чинності закон про підсудність кримських справ херсонським судам

  • 26.03.2021 10:02

Альтернативна підсудність кримських справ застосовується з 26 березня. Особи, що постійно проживають в Криму і Севастополі, можуть подати цивільний позов у будь-який суд Херсонської області. Також можна клопотати про передання на Херсонщину справ, провадження в яких відкрито в Києві, але розгляд по суті не почався.

26 березня набув чинності Закон № 1319-IX, що встановлює альтернативну підсудність справ, учасники яких постійно проживають в окупованому Криму та Севастополі. Закон було ухвалено 4 березня.

Зміни внесено до статті 12 Закону “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України”.

Тепер фізична особа, яка постійно проживає на окупованій території, може подавати в будь-який місцевий загальний суд у Херсонській області:

  • позовні заяви;
  • заяви про видавання судового наказу;
  • заяви у справах окремого провадження.

Звертатися до херсонських судів можна у всіх цивільних справах, підсудних місцевим загальним судам, розташованим на території АР Крим та міста Севастополя.

Якщо провадження вже було відкрито в київському суді, до моменту розгляду справи по суті кримчани (відповідач, боржник, заінтересована особа, третя особа) можуть подати клопотання про передання такої справи до місцевого загального суду, розташованого в межах Херсонської області.

Справу може бути передано до Херсонської області на підставі ухвали суду:

  • не пізніше ніж за п’ять днів після закінчення строку на її оскарження;
  • в разі подання скарги – не пізніше ніж за п’ять днів після залишення її без задоволення.

Повторне передання справи не допускається.

Якщо суд у Херсонській області ухвалить рішення в результаті розгляду цивільної справи, апеляційну скаргу до Херсонського апеляційного суду може подати кримчанин:

  • учасник справи;
  • особа, яка не брала участі у справі, якщо суд вирішив питання про її права, свободи, інтереси та/або обов’язки.

Суди, у провадженні яких до 26 березня перебувають цивільні справи, підсудні місцевим загальним чи апеляційним судам, розташованим в АР Крим та Севастополі, продовжують та завершують розгляд таких справ відповідно до раніше визначеної територіальної юрисдикції (підсудності).

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

СВІЖИЙ ВИПУСК

Чи потрібно відновити військові суди в Україні?

Подивитися результати

Завантажується ... Завантажується ...

PRAVO.UA