Військовий облік для жінок: все, що треба знати — PRAVO.UA Військовий облік для жінок: все, що треба знати — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Новини » Військовий облік для жінок: все, що треба знати

Військовий облік для жінок: все, що треба знати

  • 09.05.2024 15:12
Владислав Мандрик,
адвокат ЮК «Мережа права»

Кількість жінок в українському війську суттєво зросла від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. За офіційними даними Міноборони, на кінець 2023 року в Збройних силах України служили понад 60 тисяч жінок, з яких понад 40 тисяч — це власне військовослужбовиці. Розберемося, які правила діють для військовозобов’язаних жінок та що змінилося для них з ухваленням нового закону про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня.

Військовий облік для жінок — це нормальна практика, що застосовується в низці країн. Наприклад, в Ізраїлі кожен третій солдат в армії — жінка. Вони служать нарівні з чоловіками у сухопутних військах, флоті та авіації. Строк мобілізації у жінок в Ізраїлі становить 2 роки.

Першою країною в Європі, яка призвала жінок до армії, була Норвегія. З 2013 році за рішенням парламенту на військовий облік мають ставати жінки від 19 до 44 років. Термін їхньої служби становить 7-19 місяців. За інформацією ЗМІ, близько 27% норвежок на сьогодні проходять військову службу.

Жінки служать також в арміях Іспанії, Швеції, США, Великобританії, Франції, Німеччини, Канади, Австралії, Перу, Малайзії, Беніну, Еритреї та багатьох інших країн, але часто в них є спеціальні привілеї.

В Україні з 1 жовтня 2023 року військовий облік став обов’язковим для жінок віком від 18 до 60 років, які здобули медичну або фармацевтичну спеціальність. Йдеться про лікарів, медсестер, стоматологів, акушерок, фармацевтів тощо. Причому спеціальність враховується і за дипломом, і за фактичним місцем роботи.

Заклади освіти, які здійснюють підготовку жінок за медичною або фармацевтичною спеціальністю, за два місяці до завершення навчання за відповідною освітньою (науковою) програмою подають список щодо таких жінок до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК), на території відповідальності яких вони розташовані. Зазначені списки є підставою для оформлення жінкам тимчасового посвідчення військовозобов’язаного (без визначення ступеня їх придатності для виконання військового обов’язку та відмітки про взяття на облік) та внесення інформації до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Жінки, яким видано тимчасові посвідчення військовозобов’язаного (із строком дії 30 діб), повинні в семиденний строк із дня отримання таких посвідчень прибути до ТЦК, на території відповідальності якого задеклароване місце їх проживання, для взяття на військовий облік.

Ті жінки, що мають спеціальність або професію, споріднену з військово-обліковою (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0348-22#Text), беруться на військовий облік за їх бажанням.

Ще до розгляду законопроєкту № 10449 про мобілізацію Верховною Радою народна депутатка Мар’яна Безугла заявляла, що нібито в країні планується запровадити обов’язковий військовий облік усіх без винятку жінок. Однак у документі, підписаному Президентом, такі норми відсутні.

Процедура реєстрації на військовий облік здійснюється в ТЦК. На жінку, що прийшла стати на військовий облік, заводять особову справу. Потім її спрямовують на медкомісію, яка зробить висновок про придатність чи непридатність до військової служби.

Після постановки на військовий облік військовозобов’язані жінки мають такі ж самі обов’язки, як і чоловіки, — законодавство не розрізняє військовозобов’язаних за гендером. Винятком є випадки, передбачені законодавством із питань охорони материнства та дитинства, а також заборони дискримінації за ознакою статі.

Тобто жінки мають, зокрема, уточнити свої військово-облікові дані у відповідних ТЦК після 18 травня. Це можна буде зробити й за допомогою електронного кабінету. Нагадаю, створити й забезпечити функціонування такого електронного кабінету Кабінет Міністрів має у двомісячний строк із дня опублікування закону про мобілізацію.

Важлива зміна в законодавстві щодо мобілізації жінок стосується пункту 12 статті 1 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”. Зазначено, що жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час у добровільному порядку. Тобто примусово мобілізувати жінок не будуть. Крім того, навіть у мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом).

Добровільно жінки можуть проходити й базову військову службу, яка запроваджується новим законом про мобілізацію замість строкової служби та має розпочатися вже з 1 вересня 2025 року.

Норми нового закону також додають до підстав для звільнення з військової служби під час проведення мобілізації та дії воєнного стану такі пункти:

  • у зв’язку з вагітністю;
  • у зв’язку з відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку.

Важливо нагадати, що виїзд за кордон жінок, які стали на військовий облік, наразі правилами перетинання державного кордону не обмежений.

Новий закон про мобілізацію не передбачає також обмежень для жінок у вчиненні консульських дій у закордонних дипломатичних установах України.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

СВІЖИЙ ВИПУСК

Чи потрібно відновити військові суди в Україні?

Подивитися результати

Завантажується ... Завантажується ...

PRAVO.UA