Податкова прозорість - учасники профільної сесії X Податкового форуму обговорили ключові питання — PRAVO.UA Податкова прозорість - учасники профільної сесії X Податкового форуму обговорили ключові питання — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Новини » Податкова прозорість – учасники профільної сесії X Податкового форуму обговорили ключові питання

Податкова прозорість – учасники профільної сесії X Податкового форуму обговорили ключові питання

  • 26.11.2021 13:44

Продовжує свою роботу X Податковий форум, учасники профільної сесії якого обговорили ключові питання щодо податкової прозорості.

Анна Огренчук, президентка Асоціації правників України, керуюча партнерка LCF Law Group, відкриваючи X Податковий форум, наголосила на актуальності питань, пов’язаних із:

  • проведенням податкової амністії;
  • оподаткуванням ІТ-сфери;
  • легалізацією грального бізнесу тощо.

Тетяна Лисовець, голова комітету АПУ з податкового та митного права, старша партнерка АК «Соколовський і Партнери», підкреслила, що головним завданням цього форуму є висвітлення нововведень в сфері податкового права, їх аналіз та пошук оптимальних способів реалізації.

Учасники профільної сесії обговорили питання щодо:

  • податкової амністії;
  • непрямих методів оподаткування доходів громадян та їх подальшого декларування;
  • автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки.

Учасниками цієї дискусії стали:

  • Василь Андрусяк, адвокат, партнер юридичної компанії MORIS;
  • Дмитро Бакуменко, директор департаменту з комплаєнс-контролю АТ «Укрексімбанк»;
  • Дар’я Гулінська, експертка програми публічного управління фінансами (EU4PFM) Міністерства фінансів України;
  • Семен Ханін, керуючий партнер ЮК “АМБЕР”;

Дмитро Бакуменко наголосив на тому, що для ефективного здійснення податкової амністії необхідна конкретизація та деталізація критеріїв фінмоніторингу. Зараз, за його словами, фінмоніторинг проходить складно. Це пояснюється тим, що законодавчо не визначено, які саме документи необхідно перевіряти, щоб встановити, що особа отримала кошти тільки внаслідок податкових правопорушень.

Про обмін банківською інформацією (Єдиний стандарт автоматичного обміну податковою інформацією (Common Reporting Standard, СRS) розповіла Дар’я Гулінська. Відповідні зміни до чинного законодавства вже розроблено і до кінця грудня цього року буде надано до Кабінету Міністрів України на погодження. Пані Гулінська висловила припущення, що перший обмін інформацією необхідно буде здійснювати вже з 2023 року. Промовець також розповіла присутнім, яка інформація буде надходити до України з іноземних банків та які шляхи використання такої інформації. За словами спікерки, важливим є проведення роз’яснювальної роботи з фінансовими установами, а також клієнтами банків.

Життя поза межами України буде, але за певних умов

Результатами проведеного опитування іноземних банків поділився Василь Андрусяк. Він повідомив, що у деякі іноземні банки було надіслано запити про те, чи готові вони визнавати податкову амністію в Україні. Ті банки, які вже мали справу з амністованими коштами, дали більш  позитивні відповіді. Разом з тим європейські банки відповіли, що для прийняття таких коштів буде вимагатися довідка податкового консультанта. Також пан Андрусяк наголосив на тому, що проблемним є отримання інформації від іноземних банків з метою проходження податкової амністії.

Імовірні загрози

Семен Ханін у процесі свого виступу дав відповідь на запитання: а навіщо взагалі проходити податкову амністію? За його словами, це необхідно насамперед не громадянам України, а іншим державам. Він проаналізував економічний стан держави, а також звернув увагу на особливості діяльності правоохоронних органів під час розслідування податкових злочинів. Промовець також застеріг від того, що банки не можуть самостійно проводити досудове розслідування. А тому все ж не виключена загроза виникнення кримінальних проваджень вже після проведення податкової амністії. Оскільки законодавчо осіб амністували саме за ухилення від сплати податків, проте інші статті Кримінального кодексу України існують.

Далі під час X Податкового форуму планується обговорення таких питань:

  • діяльність Бюро економічної безпеки;
  • оподаткування грального бізнесу та ІТ-індустрії – вони стануть центральними темами другої та третьої сесій експертного обговорення;
  • на завершення заплановано дискусію із суддями.

Нагадаємо, що в межах Х Податкового форуму Данило Гетманцев дав інтерв’ю

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

СВІЖИЙ ВИПУСК

Чи потрібно відновити військові суди в Україні?

Подивитися результати

Завантажується ... Завантажується ...

PRAVO.UA