«У сьогоднішніх реаліях бізнесу завжди потрібно готуватися до можливого втручання правоохоронців у його діяльність» — партнер VB Partners Олександр Лук’яненко — PRAVO.UA «У сьогоднішніх реаліях бізнесу завжди потрібно готуватися до можливого втручання правоохоронців у його діяльність» — партнер VB Partners Олександр Лук’яненко — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Новини » «У сьогоднішніх реаліях бізнесу завжди потрібно готуватися до можливого втручання правоохоронців у його діяльність» — партнер VB Partners Олександр Лук’яненко

«У сьогоднішніх реаліях бізнесу завжди потрібно готуватися до можливого втручання правоохоронців у його діяльність» — партнер VB Partners Олександр Лук’яненко

  • 02.05.2024 12:23

«Бізнесу потрібно концентруватися на якісній професійній правовій допомозі. Будь-яке загравання з правоохоронною системою не працює», — вважає Олександр Лук’яненко, партнер VB Partners. В інтерв’ю «Юридичній практиці» він проаналізував тенденції взаємодії бізнесу та правоохоронних органів і дав поради, як бізнесу мінімізувати ризики кримінального переслідування.

 

Зважаючи на запити ваших клієнтів, чи підтверджуєте ви тенденцію посилення тиску на бізнес?

— Тенденція дійсно формується таким чином, що бізнесу стає важче вести свою діяльність. Крім того, що працювати доводиться в умовах війни, підприємства дедалі частіше мають протистояти необґрунтованим претензіям правоохоронної системи. Методи силовиків нам добре знайомі: залякування, шантаж, вимагання, блокування діяльності. Ця ситуація є неприпустимою та потребує досить жорсткої правової відповіді з боку бізнес-спільноти.

Якими, на вашу думку, є причини такої ситуації?

— Серед ключових причин вбачаю намагання будь-якою ціною виконати плани та показники. Також серед причин — корумпованість судових і правоохоронних органів, певний політичний складник.

— Яких запитів клієнтів найбільше та які загальні тенденції ви виділяєте?

— Стратегія адвоката полягає в нейтралізації всіх ризиків, пов’язаних із кримінальним провадженням. Якісна робота під час обрання запобіжного заходу передбачає уникнення тримання бізнесмена під вартою, розблокування активів, супроводження співробітників під час проведення слідчих дій та інші заходи. Це якщо говорити про наслідки.

Однак тенденція йде до того, що бізнес прагне запобігти негативному результату і починає працювати з адвокатами ще до того, як їм у двері постукають правоохоронці. І такий підхід дійсно правильний.

Саме так ми працюємо зі своїми клієнтами. Оцінюємо потенційні ризики в їхній діяльності, надаємо правові рекомендації, здійснюємо комунікацію з регуляторними та контролювальними органами. Усе це зазвичай усуває необхідність спілкування з правоохоронцями та значно полегшує роботу підприємців.

Що за останні роки змінилося в роботі правоохоронців? Чи можете виділити їхні «ноу-хау»?

— За останні роки значно знизилась якість роботи правоохоронних органів. Бракує кваліфікованих кадрів. Переважає форма над змістом. Досить багато кримінальних проваджень «роздуті» і не мають під собою доказового підґрунтя. Водночас у них є ресурс, який дає змогу правоохоронній системі безвідповідально «кошмарити» бізнес: проводити необґрунтовані обшуки та виїмки, арештовувати активи, саджати менеджерів у СІЗО. Зазвичай усі ці справи не доходять до суду й узагалі не мають хоч якої-небудь перспективи розвитку.

Однак що досить добре навчилися використовувати правоохоронці, то це суспільний запит на «посадки». І там без розбору: чи ти політик, чи корупціонер, чи звичайний бізнесмен, чи є докази вчинення злочину, чи немає. Але якщо є суспільний запит, то на всю потужність вмикається правоохоронна машина й зупинити її досить важко. Головне, що і суди в таких випадках доволі часто стають на бік правоохоронної системи. Переважна частина їхніх рішень має обвинувальний нахил.

Що цьому може протиставити бізнес?

— У цій ситуації бізнесу потрібно концентруватися на якісній професійній правовій допомозі. Будь-яке загравання з правоохоронною системою не працює. Навіть якщо працює, то всупереч інтересам бізнесу.

Лише ефективна діяльність адвоката зможе захистити бізнес. Зокрема, його активи та людей.

На що слід звернути увагу для посилення ефективності комунікацій з правоохоронцями та підвищення рівня захисту бізнесу?

— Що менше комунікації з правоохоронцями, то краще для бізнесу. Але якщо вже доводиться взаємодіяти, то варто це робити через свого представника — адвоката.

— Доповнення «офіційної» процесуальної комунікації PR- та GR-інструментами — must have для ефективного захисту бізнесу?

— Це дійсно може бути досить непоганим доповненням для захисту своїх прав та інтересів. Інколи висвітлювання певної проблематики, несправедливості чи явно злочинних діянь правоохоронців у засобах масової інформації, спеціалізованих бізнес-асоціаціях, парламентських чи урядових організаціях може зробити захист бізнесу більш ефективним.

Наприклад, якщо ми говоримо про корупцію чи вимагання, то недоброчесним правоохоронцям буде набагато важче це робити. Адже питання буде у всіх на слуху, за цим спостерігатиме вся бізнес-спільнота чи державні інституції.

Однак усе це працює лише за умови, якщо в тебе досить чітка й бездоганна правова позиція. Тому головною підтримкою залишається досвідчений адвокат.

Які поради ви можете дати бізнесу для мінімізації ризиків кримінального переслідування?

— У сьогоднішніх реаліях бізнесу завжди потрібно готуватися до можливого втручання правоохоронців у його діяльність.

Для цього варто привести до ладу всі свої бізнес-процеси, забезпечити схоронність інформації, яка використовується в діяльності, навіть після вилучення її електронних носіїв. Не нехтувати рекомендаціями професійних адвокатів та завжди бути з ними на зв’язку.

(Бесіду вів Олексій Насадюк, «Юридична практика»)

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

СВІЖИЙ ВИПУСК

Чи потрібно відновити військові суди в Україні?

Подивитися результати

Завантажується ... Завантажується ...

PRAVO.UA