ОП ККС ВС вказала, як мають виконуватися вироки, якщо особу засуджено до реального відбування покарання, а в іншому випадку звільнено від відбування покарання з випробуванням — PRAVO.UA ОП ККС ВС вказала, як мають виконуватися вироки, якщо особу засуджено до реального відбування покарання, а в іншому випадку звільнено від відбування покарання з випробуванням — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Новини » ОП ККС ВС вказала, як мають виконуватися вироки, якщо особу засуджено до реального відбування покарання, а в іншому випадку звільнено від відбування покарання з випробуванням

ОП ККС ВС вказала, як мають виконуватися вироки, якщо особу засуджено до реального відбування покарання, а в іншому випадку звільнено від відбування покарання з випробуванням

  • 22.04.2024 17:32

У разі засудження особи до реального відбування покарання, а в подальшому засудження її за інше кримінальне правопорушення із звільненням від відбування покарання з випробуванням ці вироки виконуються самостійно.

Це випливає з висновку об’єднаної палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, зробленого в постанові від 1 квітня 2024 року у справі № 183/6854/20.

Зокрема, ОП ККС ВС виснувала, що якщо особі, яка вчинила кримінальне правопорушення, за вироком суду було призначено покарання, яке ухвалено відбувати реально, а потім було встановлено, що вона винна ще й в інших кримінальних правопорушеннях, за які за новим вироком особі призначається покарання із застосуванням на підставі статті 75 КК України звільнення від відбування покарання з випробуванням, положення частини 4 статті 70 КК України щодо призначення остаточного покарання не застосовуються і кожний вирок — попередній, за яким особа має відбувати покарання реально, та новий, за яким її звільнено від відбування покарання з випробуванням, – виконуються самостійно.

За обставинами справи

Вироком районного суду від 16 березня 2023 року раніше судимій особі на підставі частини 4 статті 70 КК України за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання, призначеного за вироком місцевого суду від 7 травня 2021 року, більш суворим, призначеним за вироком 16 березня 2023 року, визначено остаточне покарання у вигляді позбавлення волі на строк 5 років без конфіскації майна. Відповідно до статті 75 КК України особа була звільнена від відбування призначеного покарання з випробуванням, їй установлено іспитовий строк 2 роки та покладено обов’язки згідно з приписами статті 76 КК України.

Вказаний вирок залишив без змін апеляційний суд.

Висновки об’єднаної палати ККС ВС

ОП ККС ВС задовільнила касаційну скаргу прокурора та скасувала ухвалу апеляційного суду і призначила новий розгляд у суді апеляційної інстанції.

ВС навів таке обґрунтування

  • Приписами статті 70 КК України визначені підстави, порядок та межі призначення покарання за сукупністю злочинів.
  • Водночас, призначаючи покарання за сукупністю кримінальних правопорушень на підставі частини 4 статті 70 КК України, суд не має права змінювати покарання, призначене попереднім (першим) вироком за окремий злочин. Він також не повинен ще раз призначати (дублювати) це покарання в новому (другому) вироку.
  • У цьому разі діє юридична презумпція законності та обґрунтованості попереднього вироку, яку суд підтверджує, застосовуючи частину 4 статті 70 КК України.

«Водночас призначення покарання за сукупністю кримінальних правопорушень на підставі частини 4 статті 70 КК України має низку особливостей, одна з яких полягає в тому, що в разі, коли особа засуджується до покарання, яке належить відбувати реально, а за наступним вироком звільняється від відбування покарання з випробуванням, застосування принципів поглинення, часткового чи повного складання призначених покарань не допускається. За таких умов кожен вирок виконується самостійно», — наголосила ОП ККС ВС.

Читайте також: Заочні вироки отримали
11 окупаційних суддів із Криму

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

СВІЖИЙ ВИПУСК

Чи потрібно відновити військові суди в Україні?

Подивитися результати

Завантажується ... Завантажується ...

PRAVO.UA