Як підприємству підготуватись до проведення обшуків — PRAVO.UA Як підприємству підготуватись до проведення обшуків — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Новини » Як підприємству підготуватись до проведення обшуків

Як підприємству підготуватись до проведення обшуків

  • 15.04.2024 15:39
Андрій Іванець,
радник практики кримінального права
та процесу ЮК
«АРМАДА»

Чи можливо підготуватись до проведення обшуку? Відповідь: так і ні одночасно.

З одного боку, обшук завжди відбувається несподівано, без попередження і без погодження. У цьому полягає його головна мета – прийти туди і тоді, де і коли тебе ніхто не чекає.

З іншого боку, можна завчасно продумати можливий сценарій можливого майбутнього обшуку і стати не лише його пасивним мовчазним очевидцем, а й активним учасником та уникнути або мінімізувати його несприятливі наслідки.

Особливо це стосується великих підприємств, обшук на яких може перетворитися на справжнє стихійне лихо з довготривалими негативними наслідками.

Ви можете зауважити, що ваш бізнес чесний та законний, тому вам не варто боятися обшуку. Проте обшук не завжди є наслідком протиправних дій або бездіяльності підприємства, на якому він відбувається.

Іноді обшук може відбутися на підприємстві через те, що воно потрапило в ланцюжок контрагентів, один із яких підозрюється у здійсненні так званої безтоварної операції або іншого кримінального правопорушення у сфері господарської діяльності.

Не варто також виключати елементи недобросовісної конкуренції, коли підприємство демонструє надто швидкі показники свого розвитку і це подобається не всім учасникам ринку.

Тож, як кажуть, попереджений – озброєний!

Загальна характеристика обшуку, його мета та сутність

Для того щоб зрозуміти, як підготуватися до проведення обшуку, треба спочатку зрозуміти, у чому полягає його суть.

Суть обшуку розкрита у частині 1 статті 234 Кримінального процесуального кодексу України (КПК України), якою передбачено таке: «Обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб».

Здавалося б, все чітко і зрозуміло. Метою проведення обшуку є три позиції:

  • відомості,
  • речі,
  • особи,

які мають стосунок до вчинення кримінального правопорушення (злочину) і які необхідно відшукати.

Проте на практиці довести слідчому чи прокурору безпосередньо під час проведення обшуку те, що ті чи інші речі, цінності чи документи не мають жодного стосунку до кримінального провадження, у якому він проводиться, неймовірно складно.

Усе через те, що чинний КПК України наскрізь просякнутий оцінними судженнями, неконкретними формулюваннями та абстрактно-формальними категоріями, такими як «достатні підстави вважати», «які мають значення для кримінального провадження» або «в обсязі, необхідному для досягнення мети».

З огляду на це та враховуючи, що слідчому або прокурору дозволено оглядати і фіксувати інформацію, збережену на комп’ютерах і мобільних телефонах, виявлених під час обшуку, незалежно від надання йому дозволу на це судом, вилучати документи і речі, що в ухвалі суду не відображені, а також здійснювати особистий обшук осіб, що перебувають в обшукуваному приміщенні, можна констатувати, що фактично під час обшуку ніщо і ніхто гарантовано не захищений від ризику бути оглянутим та вилученим.

Водночас чітка і грамотна послідовність дій під час обшуку його учасників із високим відсотком ймовірності може забезпечити невилучення майна чи повернення частини або навіть і всього майна, що було вилучено за результатами його проведення.

Основні кроки з підготовки до майбутнього обшуку

Для того щоби підготуватися до проведення обшуку на підприємстві, передусім необхідно зробити мінімум чотири ключові кроки.

1. Визначити потенційні об’єкти можливого проведення обшуків

Необхідно розуміти, що обшук, який, як вже зазначалося вище, відбувається без попередження, також відбувається одночасно на всіх об’єктах, які мають значення для мети його проведення. Тобто, якщо у поле зору майбутнього обшуку потрапило велике підприємство з розгалуженою структурою офісів, виробничих приміщень і представництв на території країни, обшуки такого підприємства можуть розпочатися одночасно на всіх таких об’єктах або тих, які мають найбільше значення для слідства. І дуже важливо такі об’єкти визначити заздалегідь, що має значення для наступних кроків.

До того ж крім приміщень підприємства, обшуки також можуть бути проведені за місцем проживання його ключових посадових осіб, таких як директор та головний бухгалтер.

2. Визначити персональний склад учасників можливих обшуків

Визначити персональний склад не означає, що необхідно одних співробітників звільнити, а інших перевести. Мова йде про те, що штатний персонал приміщень, які були визначені на попередньому кроці як потенційні місця проведення можливого обшуку, необхідно умовно поділити на дві категорії: (І) – сильних, емоційно-врівноважених, стресостійких, які приймуть на себе перший удар, зможуть контролювати і супроводжувати ситуацію до прибуття на об’єкт обшуку адвоката, а також керувати діями категорії (ІІ) – працівників, які мають бути максимально пасивними, нічого не казати і не робити, в усьому покладатися на працівників категорії (І).

Після цього обидві категорії працівників необхідно детально проінструктувати щодо того, що саме, коли і яким чином вони мають робити або говорити. Так само – чого вони ні в якому разі не повинні говорити та робити. Кожен працівник колективу має діяти чітко і злагоджено відповідно до відведеної йому ролі. У такій ситуації іноді дуже важливо просто мовчати у потрібний момент.

Також бажано розробити покрокову інструкцію для відповідальної на об’єкті особи, де зафіксувати чіткий алгоритм дій на випадок проведення обшуку.

3. Провести «генеральне прибирання» потенційних об’єктів можливого проведення обшуків і запровадити на них режим «стерильної гігієни»

Як зазначалося вище, під час обшуку слідчий може оглянути будь-яке приміщення, що розташоване на об’єкті обшуку. Він може відкривати сховища, сейфи навіть без згоди уповноважених осіб підприємства. І вилучати слідчий може також майже все, що визнає за необхідне. Особливо це стосується грошей та цінностей. Тому вкрай важливо не зберігати на об’єктах майбутнього обшуку особистих грошових коштів, цінностей, документів, які стосуються інших юридичних осіб, штампів та печаток таких юридичних осіб, чернеток, нотаток і особливо тих, на яких записано багато незрозумілих чисел, які неможливо чітко і однозначно прокоментувати та пояснити.

Необхідно на регулярній основі «чистити» робочі компʼютери та електронну пошту від застарілої і непотрібної інформації. Також бажано перейти на використання хмарних сховищ електронної документації. Зменшити, а ще краще – максимально позбутися змінних носіїв інформації (флеш-накопичувачів).

Взагалі бажано і необхідно, щоб на підприємстві зберігалося лише те, що стосується діяльності підприємства, і в достатніх для належного функціонування підприємства обсягах.

4. Завчасно залучити адвокатів, які б могли якісно супроводжувати обшуки у разі їх проведення

Необхідність залучення адвоката до проведення обшуку, незалежно від того, де він буде проходити, на наш погляд, є очевидною та не потребує жодних детальних пояснень і обґрунтувань. Сама собою присутність адвоката певним чином дисциплінує деяких учасників обшуку, стримує їх в адекватних поведінкових та інших межах.

Крім того, хай як добре ви проінструктували своїх співробітників щодо порядку їхніх дій під час обшуку, ніколи не можна на 100% передбачити, яким чином все буде відбуватися. Адвокат завжди краще зможе зорієнтуватися у динамічному процесі обшуку та якісно відреагувати на будь-які зміни, дії та події. До того ж уже під час обшуку адвокат почне формувати позицію, яка стане основою для його подальших дій щодо захисту інтересів підприємства після того, як обшук буде завершено.

Як показує практика, під час проведення масових одночасних обшуків на значній кількості об’єктів знайти таку саму кількість адвокатів безпосередньо тоді, коли обшук вже розпочався і триває, видається вкрай проблематичним, а іноді і нереальним.

Саме тому радимо завчасно потурбуватися про майбутній захист, знайти достатню кількість адвокатів, які могли б у разі необхідності оперативно виїхати на об’єкт та якісно супроводити обшук, і підписати з ними договір про правову допомогу.

Висновок

Обшук, безперечно, є вкрай неприємною в усіх аспектах процесуальною дією. Це, зокрема, й тому, що його важко спрогнозувати, передбачити або запобігти (не допустити). Проте, якщо до обшуку належним чином підготуватися та діяти відповідно до встановлених методичних рекомендацій, особливо заручившись правовою допомогою кваліфікованих адвокатів, він може пройти у спокійній та контрольованій атмосфері з мінімальними втратами та негативним наслідками.

У протилежному випадку, якщо обшук зустріти без підготовки і належного супроводження, подальші негативні наслідки для підприємства важко передбачити та переоцінити.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

СВІЖИЙ ВИПУСК

Чи потрібно відновити військові суди в Україні?

Подивитися результати

Завантажується ... Завантажується ...

PRAVO.UA