Об’єднана палата КЦС ВС вказала на порядок обчислення строку проживання однією сім’єю зі спадкодавцем для отримання права на спадщину та відступила від низки висновків ВС — PRAVO.UA Об’єднана палата КЦС ВС вказала на порядок обчислення строку проживання однією сім’єю зі спадкодавцем для отримання права на спадщину та відступила від низки висновків ВС — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Новини » Об’єднана палата КЦС ВС вказала на порядок обчислення строку проживання однією сім’єю зі спадкодавцем для отримання права на спадщину та відступила від низки висновків ВС

Об’єднана палата КЦС ВС вказала на порядок обчислення строку проживання однією сім’єю зі спадкодавцем для отримання права на спадщину та відступила від низки висновків ВС

  • 09.10.2023 17:35

Передбачений статтею 1264 ЦК України п’ятирічний строк повинен спливти на момент відкриття спадщини, і його необхідно обчислювати з урахуванням часу спільного проживання зі спадкодавцем однією сім’єю, у тому числі до набрання чинності Кодексом.

Такого висновку дійшла об’єднана палата Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду в постанові від 18 вересня 2023 року у справі № 582/18/21.

ОП КЦС ВС відступила від висновку, викладеного в постановах КЦС ВС:

  • від 17 жовтня 2018 року у справі № 200/21452/15-ц;
  • від 16 грудня 2020 року у справі № 493/915/16-ц;
  • від 30 травня 2019 року у справі № 346/1178/17.

Також відступлено від висновку, викладеного в постановах КЦС ВС:

  • від 17 червня 2021 року у справі № 489/5982/17;
  • від 12 грудня 2019 року у справі № 466/3769/16.

За обставинами справи

Громадянин звернувся з позовом про встановлення факту проживання однією сім’єю зі спадкодавцем на час відкриття спадщини та визнання недійним свідоцтва про право на спадщину громадянки як спадкоємиці п’ятої черги.

Районний суд, рішення якого залишив у силі апеляційний суд, задовільнив позов.

Відповідачка просила скасувати ці рішення, зокрема, посилаючись у касаційній скарзі на правові висновки, зроблені раніше КЦС ВС, що факт проживання однією сім’єю може бути встановлено судом лише з дня набрання чинності СК України – 1 січня 2004 року, оскільки раніше законодавство встановлення такого факту не передбачало. Але суди до періоду спільного проживання позивача і спадкодавиці зарахували час до 1 січня 2004 року, а період із зазначеної дати до дня смерті спадкодавиці є меншим за п’ять років.

Об’єднана палата КЦС ВС відмовила в задоволенні касаційної скарги, залишивши без змін рішення судів попередніх інстанцій.

Правові висновки об’єднаної палати КЦС ВС

  • За загальним правилом дія актів цивільного законодавства в часі має футороспективний характер, тобто спрямована на майбутнє. У зв`язку з цим акти цивільного законодавства регулюють відносини, які виникли з дня набрання ними чинності; із загального правила про застосування актів цивільного законодавства до спадкових відносин, що виникають з моменту відкриття спадщини, абзацом 1 пункту 5 Прикінцевих та перехідних положень ЦК України передбачається виняток і допускається застосування ЦК України до спадщини, яка відкрилася, але не була прийнята ніким зі спадкоємців до набрання ним чинності.
  • Відповідно, п’ятирічний строк, передбачений статтею 1264 ЦК України, повинен спливти на момент відкриття спадщини і його необхідно обчислювати з урахуванням часу спільного проживання зі спадкодавцем однією сім`єю, у тому числі до набрання чинності цим Кодексом.
  • Слід розмежовувати сферу дії статті 74 СК України і статті 1264 ЦК України, оскільки зазначені норми регулюють різні правовідносини (сімейні та спадкові). Якщо вимога про встановлення факту проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу заявлена у зв’язку з таким проживанням не менш як п’ять років до часу відкриття спадщини, відповідні відносини є спадковими і до них слід застосовувати статтю 1264 ЦК України.

Читайте також: У Держреєстрі речових прав на нерухоме майно
впроваджено екстериторіальність під час проведення
реєстраційних дій за рішенням суду

 

 

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

СВІЖИЙ ВИПУСК

Чи потрібно відновити військові суди в Україні?

Подивитися результати

Завантажується ... Завантажується ...

PRAVO.UA