Дозвіл на проникнення до житла для вчинення слідчих дій — позиція ККС ВС — PRAVO.UA Дозвіл на проникнення до житла для вчинення слідчих дій — позиція ККС ВС — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Новини » Дозвіл на проникнення до житла для вчинення слідчих дій — позиція ККС ВС

Дозвіл на проникнення до житла для вчинення слідчих дій — позиція ККС ВС

  • 04.07.2023 17:52

Огляд місця події може бути проведений з дозволу орендаря, тож у такому випадку не потрібно дозволу слідчого судді.

Це випливає з висновків Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, зробленого в постанові 20 червня 2023 року у справі № 756/16122/21.

Також ККС ВС звернув увагу на раніше висловлені ним позиції в постановах від 8 грудня 2020 року у справі № 278/1306/17 та від 1 листопада 2022 року у справі № 344/2995/15-к, в яких ВС зауважував, що термін «особа, яка володіє» в частині 1 статті 233 КПК України охоплює більш широке коло осіб, ніж титульний власник або особа, володіння якої ґрунтується на певних договірних чи інших законних підставах.

Обставини справи

Захисник засудженого вказував на недопустимість як доказу винуватості особи протоколу огляду місця події з тих підстав, що ця слідча дія була проведена з порушенням вимог КПК України, оскільки фактично було проведено обшук житла без звернення органу досудового розслідування до слідчого судді на отримання відповідного дозволу.

Позиція ВС

ККС ВС залишив без задоволенням касаційну скаргу захисника засудженого, зауваживши, що вказана слідча дія була проведена з дозволу особи, яка проживала в цій квартирі на підставі договору оренди, тобто була тимчасовим володільцем.

  • Відповідно до частини 2 статті 237 КПК України огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.
  • За наявності згоди особи, яка володіє приміщенням, закон не вимагає звернення до слідчого судді за відповідним дозволом.

Читайте також: До повноважень слідчого судді не належить
визначення слідчого або прокурора, який здійснюватиме обшук, — ККС ВС

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

СВІЖИЙ ВИПУСК

Чи потрібно відновити військові суди в Україні?

Подивитися результати

Завантажується ... Завантажується ...

PRAVO.UA