Автоматична пролонгація договорів оренди землі в умовах воєнного стану — позиція КЦС ВС — PRAVO.UA Автоматична пролонгація договорів оренди землі в умовах воєнного стану — позиція КЦС ВС — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Новини » Автоматична пролонгація договорів оренди землі в умовах воєнного стану — позиція КЦС ВС

Автоматична пролонгація договорів оренди землі в умовах воєнного стану — позиція КЦС ВС

  • 01.05.2023 16:31

Якщо строк договору оренди земельної ділянки сплинув у період із 7 квітня 2022 року до 19 листопада 2022 року, то такі договори оренди були поновлені на один рік без волевиявлення сторін.

На це вказав Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду у постанові від 29 березня 2023 року у справі № 563/376/22-ц.

Згідно з висновком КЦС ВС згода орендодавця на таку автоматичну пролонгацію не вимагалася, це було встановлено законом.

Обставини справи

У квітні 2022 року громадянин звернувся до суду із позовом до ТОВ, в якому просив витребувати земельну ділянку з чужого незаконного володіння.

Зазначав, що між ним та відповідачем укладено договір оренди земельної частки (паю) на 7 років із моменту державної реєстрації права оренди. Згодом він дізнався про існування додаткової угоди до основного договору, відповідно до якої строк дії договору оренди земельної ділянки становить 17 років.

Посилаючись на те, що додаткових угод, де був би передбачений строк дії договорів оренди землі 17 років, він не укладав та не мав наміру продовжувати строк дії договору оренди землі, громадянин просив задовільнити позов.

Районний суд, рішення якого залишив без змін апеляційний суд, витребував земельну ділянку з чужого незаконного володіння агропідприємства.

Водночас апеляційний суд вказав, що районний суд не проігнорував положення Закону України від 24 березня 2022 року № 2145-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану», оскільки законодавець дозволив під час дії воєнного стану вважати поновленими на один рік без волевиявлення сторін договори оренди земельних ділянок, саме щоб спростити оформлення відповідних змін для тих сторін, які бажають продовжити ці правовідносини.

Висновки ВС

КЦС ВС не погодився з таким висновком судів, зазначивши серед іншого таке:

  • Законом № 2145-ІХ, який набрав чинності 7 квітня 2022 року, ЗК України доповнено пунктами 27 і 28 розділ X «Перехідні положення», у яких передбачено, що під час дії воєнного стану вважаються поновленими на один рік без волевиявлення сторін договори оренди земельних ділянок, строк користування якими закінчився після запровадження воєнного стану.
  • Ці положення закону втратили чинність 19 листопада 2022 року, з набуттям чинності Законом України від 9 жовтня 2022 року № 2698-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель».
  • Аналіз наведених положень ЗК України дає підстави для висновку, що в період із 7 квітня 2022 року до 19 листопада 2022 року договори оренди земельної ділянки були поновлені на один рік без волевиявлення сторін договору, строк яких сплинув у цей проміжок часу.

«Законом прямо визначено юридичний факт, з яким закон пов’язує поновлення дії договорів оренди саме без волевиявлення сторін, а тому висновки апеляційного суду про те, що така автоматична пролонгація запроваджена законодавцем для спрощення оформлення договорів для сторін, які бажають продовжити ці правовідносини, не відповідає змісту наведених положень закону», — наголосив КЦС ВС.

ВС дійшов висновку, що оскільки строк дії спірного договору оренди закінчувався 13 червня 2022 року, то він вважається поновленими на один рік без волевиявлення сторін, тобто до 13 червня 2023 року.

Також читайте: Велика Палата ВС відступила від висновку ВСУ про можливість поділу незакінченого будівництвом об’єкта між колишнім подружжям

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

СВІЖИЙ ВИПУСК

Чи потрібно відновити військові суди в Україні?

Подивитися результати

Завантажується ... Завантажується ...

PRAVO.UA