Верховна Рада ухвалила податковий закон про "Дія. Сіті" загалом — PRAVO.UA Верховна Рада ухвалила податковий закон про "Дія. Сіті" загалом — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Новини » Верховна Рада ухвалила податковий закон про "Дія. Сіті" загалом

Верховна Рада ухвалила податковий закон про “Дія. Сіті” загалом

  • 14.12.2021 14:33

Закон про “Дія. Сіті” спрямований на надання податкових стимулів ІТ-індустрії та встановлює комплексну систему заходів, необхідну для розвитку цифрової економіки в Україні.

Закон “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні” передбачає:

  • запровадження низки заходів щодо стимулювання розвитку ІТ-індустрії;
  • вдосконалення норм щодо оподаткування галузі цифрової економіки;
  • розмежування резидентів “Дія. Сіті”, які є платниками податку на прибуток на особливих умовах, а також платниками, що використовують чинну концепцію нарахування і сплати податку на прибуток;
  • встановлення умов відповідальності для юридичних осіб, що скористалися пільговим режимом, за невідповідність критеріям, що висуваються до резидентів “Дія. Сіті”.

Спеціальний режим оподаткування резидентів “Дія. Сіті”

Законом запроваджується:

  • спеціальний режим оподаткування резидентів “Дія. Сіті” – ІТ-компаній, що відповідатимуть передбаченим Законом України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» вимогам та будуть включені до спеціального реєстру. Ведення реєстру  здійснюватиме уповноважений орган – центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері цифрової економіки;
  • спеціальний режим оподаткування окремих доходів працівників резидентів “Дія. Сіті” та залучених ними гіг-спеціалістів (фахівців, які виконують роботи (надають послуги) в рамках здійснення резидентами “Дія. Сіті” їх господарської діяльності на підставі гіг-контрактів, укладених відповідно до Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні»).

Передбачено, що протягом строку, визначеного частиною 2 статті 3 Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», держава гарантує стабільність визначених цим законом умов оподаткування резидентів “Дія. Сіті”, а також залучених ними працівників та гіг-спеціалістів.

Гарантії стабільності умов оподаткування не поширюються на зміни законодавства України, що стосуються питань оборони, національної безпеки, забезпечення громадського порядку та охорони довкілля.

Кабінет Міністрів має протягом 3 місяців розробити механізм компенсації коштів, виплачених платникам податку у зв’язку з реалізацією права на податкову знижку, у разі якщо платник податку на доходи фізичних осіб сплачує податок до іншого бюджету.

Закон набирає чинності з 1 січня 2022 року.

Закон прийнято з необхідними техніко-юридичними правками. 285 голосів за.

Проєкт закону зареєстровано за № 5376.

Федоров щодо прийнятого закону

На своїй сторінці у Telegram Михайло Федоров подякував депутатам за прийняття закону та проаналізував його.

Наразі податковий закон передбачає таке:

• перехідний період щодо обмеження роботи з ФОП у рамках спецрежиму буде таким:

  1. до 2024 року жодних обмежень не передбачено;
  2. з 2024 року витрати на платників єдиного податку не повинні перевищувати 50%;
  3. з 2025 — 20%.

• Рівень податкового навантаження на компанії-резиденти залишився незмінним:

  1. ПДФО – 5%,
  2. ЄСВ – 22% від мінімальної зарплати,
  3. військовий збір – 1,5%;
  4. можливість вибору корпоративного податку – ННВК (9%) або податок на прибуток (18%).

• Компанії отримають 0% податку на дохід фізосіб як дивіденди, нараховані компанією-резидентом, за умови їх виплати не частіше від 1 разу на 2 роки; податкову знижку (з ПДФО) на суму інвестицій в українські стартапи.
• Резиденти “Дія. Сіті”, які залишаться на моделі сплати податку на прибуток на загальних підставах і мають річний ліміт доходу до 40 млн грн, зможуть працювати з ФОП без обмежень на весь час резидентства.

До того ж пільгове оподаткування на зарплати фахівців не обмежуватиметься за єдиним КВЕД та поширюватиметься на всіх співробітників компанії. Умови “Дія. Сіті” зафіксовано на 25 років.

Податковий режим “Дія. Сіті” дасть змогу IT-компаніям активніше розвиватися та масштабуватися, залучати інвестиції та створювати якісний високотехнологічний продукт. І робити це все тут, в Україні — у конкурентоспроможній юрисдикції, а не шукати комфортніших умов в інших країнах.

“Вдячний усім народним депутатам, які сьогодні підтримали впровадження в Україні “Дія. Сіті”, – зазначив міністр цифрової трансформації.

Читайте також: Нові фінансові можливості для підприємців на порталі “Дія.Бізнес”.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

СВІЖИЙ ВИПУСК

Чи потрібно відновити військові суди в Україні?

Подивитися результати

Завантажується ... Завантажується ...

PRAVO.UA