ВС пояснив особливості кваліфікації розбою, поєднаного з проникненням у житло — PRAVO.UA ВС пояснив особливості кваліфікації розбою, поєднаного з проникненням у житло — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Новини » ВС пояснив особливості кваліфікації розбою, поєднаного з проникненням у житло

ВС пояснив особливості кваліфікації розбою, поєднаного з проникненням у житло

  • 15.07.2021 15:43

Об’єднана палата Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду зробив висновок про кваліфікувальну ознаку «проникнення у житло, інше приміщення чи сховище» розбою, в якому використовують особу, що діє під психічним примусом.

Про це повідомляє пресслужба ВС.

Суть справи

Чоловік був визнаний винуватим у тому, що проник до приміщення фінансової установи та напав на керівника відділення, погрожуючи застосуванням предмета, схожого на пістолет, тобто поєднуючи свої дії з погрозою застосування насильства, яке є небезпечним для життя та здоров’я особи. При цьому він наказав потерпілій віддати йому всі грошові кошти. Усвідомлюючи реальність погроз, керівник відділення не чинила опору й передала нападнику грошові кошти, з якими він залишив місце вчинення кримінального правопорушення.

У касаційній скарзі захисник просив перекваліфікувати дії засудженого із ч. 3 на ч. 2 ст. 187 КК України, виключивши з обвинувачення кваліфікувальну ознаку «проникнення в інше приміщення».

Висновок ККС ВС (постанова від 7 червня 2021 року у справі № 755/7958/17)

Дії винної особи слід кваліфікувати як розбій, вчинений з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище (ч. 3 ст. 187 КК України), у випадках, коли:

  • під час вчинення розбою винний вилучає майно з житла, іншого приміщення чи сховища, до якого немає вільного доступу,
  • застосовуючи при цьому погрозу насильством, небезпечним для життя чи здоров’я до особи, яка, відповідно, має такий доступ, використовуючи таким чином вказану особу, що діє під психічним примусом (ч.  2 ст. 40 КК України),

оскільки за вказаних обставин винний здійснює опосередковане проникнення до житла, іншого приміщення чи сховища, до якого немає вільного доступу.

Такий висновок зробила об’єднана палата Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, розглянувши касаційну скаргу захисника.

ОП ККС ВС дійшла висновку, що скарга не підлягає задоволенню, та залишила судові рішення щодо засудженого без змін.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

СВІЖИЙ ВИПУСК

Чи потрібно відновити військові суди в Україні?

Подивитися результати

Завантажується ... Завантажується ...

PRAVO.UA