Кабмін підтримав законопроєкт, який визначає види незаконних дій у разі банкрутства в Господарському кодексі — PRAVO.UA Кабмін підтримав законопроєкт, який визначає види незаконних дій у разі банкрутства в Господарському кодексі — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Новини » Українські » Кабмін підтримав законопроєкт, який визначає види незаконних дій у разі банкрутства в Господарському кодексі

Кабмін підтримав законопроєкт, який визначає види незаконних дій у разі банкрутства в Господарському кодексі

  • 20.05.2021 09:39

На засіданні 20 травня Кабінет Міністрів підтримав законопроєкт “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Кодексу України з процедур банкрутства”.

Законопроєкт має узгодити положення  Кодексу України з процедур банкрутства з іншими нормативно-правовими актами.

Зокрема, у Господарському кодексі передбачать, що суб’єкт підприємництва – боржник, його засновники (учасники), власник майна, а також інші особи нестимуть юридичну відповідальність за порушення вимог законодавства про банкрутство, зокрема за:

  • фіктивне банкрутство;
  • приховування стійкої фінансової неспроможності;
  • незаконні дії у разі банкрутства;
  • умисне доведення до банкрутства.

Визначається, що приховуванням стійкої фінансової неспроможності визнається умисне приховування громадянином – засновником (учасником) або службовою особою суб’єкта господарської діяльності своєї стійкої фінансової неспроможності шляхом подання недостовірних відомостей або неподання в установлений строк до господарського суду заяви про порушення справи про банкрутство, якщо це заподіяло велику матеріальну шкоду кредиторові.

Незаконними діями в разі банкрутства визнається:

  • умисне приховування майна, відомостей про майно;
  • передання майна в інше володіння або його відчуження чи знищення;
  • фальсифікація, приховування або знищення документів, які відображають господарську чи фінансову діяльність, у тому числі планів санації чи мирових угод,

якщо ці дії вчинені громадянином – засновником (учасником) або посадовою особою суб’єкта господарської діяльності, розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором у період провадження у справі про банкрутство і завдали великої матеріальної шкоди.

Доведенням до банкрутства визнається умисне, з корисливих мотивів, іншої особистої заінтересованості або в інтересах третіх осіб учинення громадянином – засновником (учасником) або посадовою особою суб’єкта господарської діяльності, якщо це заподіяло істотну матеріальну шкоду інтересам держави, суспільства або інтересам кредиторів, що охороняються законом.

Законопроєкт визначає, що адміністративну відповідальність передбачено за:

  • приховування стійкої фінансової неплатоспроможності;
  • фіктивне банкрутство;
  • незаконні дії у разі банкрутства, що заподіяли велику матеріальну шкоду кредиторам або державі.

Умисне доведення до банкрутства, що заподіяло великої матеріальної шкоди кредиторам або державі, тягне за собою кримінальну відповідальність.

Частиною 8 статті 12 КУзПБ встановлено, що під час виконання повноважень арбітражний керуючий має право на безпосередній доступ до інформації про боржників, їхнє майно, доходи та кошти, у тому числі конфіденційної, що міститься в державних базах даних і реєстрах, у тому числі електронних. Порядок доступу до такої інформації з баз даних та реєстрів встановлюється центральними органами виконавчої влади, які забезпечують їх ведення.

Зважаючи на це, щоб надати можливість застосування цього положення Кодексу на практиці та внесення змін у відповідні підзаконні акти законопроєкт вносить зміни до Законів «Про дорожній рух», «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» та «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Поділитися
Напомним, все актуальные вопросы отрасли и практического применения норм Кодекса по процедурам банкротства будут предметом дискуссий экспертов на Форуме по реструктуризации и банкротству.

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

СВІЖИЙ ВИПУСК

Чи потрібно відновити військові суди в Україні?

Подивитися результати

Завантажується ... Завантажується ...

PRAVO.UA