МСЕК та юридичні перешкоди оформлення статусу особи з інвалідністю військовим та внаслідок війни — PRAVO.UA МСЕК та юридичні перешкоди оформлення статусу особи з інвалідністю військовим та внаслідок війни — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Новини » МСЕК та юридичні перешкоди оформлення статусу особи з інвалідністю військовим та внаслідок війни

МСЕК та юридичні перешкоди оформлення статусу особи з інвалідністю військовим та внаслідок війни

  • 14.06.2024 10:55
Юлія Татік,
керуючий партнер
адвокатського об’єднання
«Всеукраїнська асоціація адвокатів»

Війна ще не закінчилась, але підтримувати і піклуватись про людей, які віддали здоров’я, захищаючи Україну, потрібно вже зараз. Оформлення статусу особи з інвалідністю внаслідок війни або учасника бойових дій з частковою втратою непрацездатності у разі захворювання, поранення (контузії, травми або каліцтва) зараз відбувається непросто, проте зовсім нещодавно ситуація була гіршою.

Наразі основна нормативна база – це:

Але найбільш актуальною є травнева постанова уряду «Про внесення змін до Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності». Саме вона впорядковує перелік документів, які подаються до МСЕК для встановлення інвалідності.

Документи, які подаються до МСЕК

Загальні документи, які подають для проходження медико-соціальної експертизи:

  • паспорт громадянина України (у випадку надання паспорта громадянина України у формі ID-картки також витяг з реєстру територіальної громади);
  • ідентифікаційний номер;
  • військовий квиток (тимчасове посвідчення військовозобовʼязаного) чи посвідчення про приписку до призовної дільниці або довідка ТЦК про перебування на військовому обліку;
  • для людей, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України або інтернування в нейтральних державах, – довідка про перебування у місцях несвободи внаслідок збройної агресії проти України.

Необхідні для МСЕК медичні документи:

  • направлення на МСЕК;
  • медичні документи, що стосуються захворювання чи стану (виписка з медичної картки);
  • результати лабораторних та інших досліджень, що підтверджують діагноз або стан і ступінь його важкості;
  • план медичної, професійної й індивідуальної реабілітації;
  • документи, що підтверджують причинний зв’язок з інвалідністю;
  • документи, що підтверджують безперервну тимчасову непрацездатність протягом чотирьох місяців.

Все ж таки, від статусу захисника (-ці) залежатимуть додаткові документи для МСЕК та ВЛК.  Для отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни військовим, які брали участь у бойових діях, потрібно спочатку до ВЛК подати довідку про обставини травми (додаток 5 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України). ВЛК встановлює причинно-наслідковий зв’язок інвалідності та ступінь втрати працездатності та надає довідку про з визначенням «Поранення (контузія, каліцтво, захворювання) при захисті Батьківщини». Така довідка подається до МСЕК, а також подаються медичні документи із зазначенням обставин одержання поранення (контузії, каліцтва, захворювання) і документи про безпосередню участь особи у військових діях. На основі цих документів МСЕК видає довідку і зазначенням «Поранення (контузія, каліцтво) при захисті Батьківщини».

Після цього необхідно звернутись до управління соціального захисту населення для отримання посвідчення. Для цього потрібна заява, паспорт, ідентифікаційний номер, довідка МСЕК, документи про участь в обороні України, два фото 3 х 4.

Для тих учасників добровольчих формувань, які не увійшли до складу ЗСУ, отримання статусу особи з інвалідністю починається з довідки від керівника Антитерористичного центру при СБУ або Генштабу ЗСУ про виконання добровольчим формуванням завдань у взаємодії з силами оборони. Ця довідка разом із лікарсько-медичними документами подається до МСЕК для отримання вже згаданої довідки «Поранення (контузія, каліцтво), пов’язане з участю в АТО». Довідка із МСЕК із групою і причиною інвалідності, разом із довідкою Антитерористичного центру при СБУ або Генштабу ЗСУ, довідкою про виконання завдань АТО, клопотанням про надання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни, заявою, паспортом і ідентифікаційним номером подається до управління соцзахисту.

Учасники добровольчих формувань територіальних громад для отримання статусу особи з інвалідністю також звертаються до МСЕК із такими документами: контракт добровольця, документ про безпосередню участь в обороні України, лікарсько-медичні документи. МСЕК надає довідку із визначенням «Поранення (контузія, каліцтво), пов’язане з участю у заходах, необхідних для забезпечення оборони України».  В управління соцзахисту потрібно подати довідку МСЕК, документи про участь в обороні України, контракт добровольця, лікарсько-медичні документи, ідентифікаційних номер, паспорт, заяву та фото.

Важливо, що відповідно до останніх змін ступінь втрати працездатності ВЛК зможе встановлювати після закінчення лікування. Також комісія розроблятиме програму медичної, професійної та соціальної реабілітації вже на основі цих даних про стан здоров’я.

Можливі проблеми

Місце реєстрації: важливий момент для проходження медико-соціальної експертизи не потрібно шукати МСЕК за місцем реєстрації (особливо, якщо місце реєстрації – тимчасово окуповані території) – проходження МСЕК не залежить від місця проживання. Щоб отримати направлення на МСЕК потрібно звернутись до закладу охорони здоровʼя (за місцем проходження лікування або до сімейного лікаря).

Також військова частина може надати своє направлення до медзакладу із проханням провести для військовослужбовця МСЕК. Якщо військовослужбовець (-ця) у відпустці, то направлення може дати ТЦК або ж сімейний лікар.

Довідка про отримання травми: без неї можна пройти ВЛК, проте формулювання у висновку комісії вплине на розмір одноразової грошової допомоги. Важливо знати: якщо така довідка отримана після проходження ВЛК, то особа може знову звернутись до ВЛК, щоб комісія внесла зміни до висновку.

Проведення ВЛК: якщо є направлення на ВЛК, але комісія не скликається, потрібно написати звернення у довільній формі на ім’я керівника медичного закладу. Якщо це не подіє, то оскаржувати бездіяльність у суді в адміністративному процесі.

Не видається направлення на ВЛК: можна написати письмове звернення в Міністерство оборони (електронною чи звичайною поштою) , а також звернутись до уповноваженого з прав людини.

Оскарження висновку ВЛК: дії, бездіяльність та рішення ВЛК можна оскаржити до комісії рангом вище або до суду. Можна просити скасувати висновок ВЛК та призначити нову комісію в Центральній ВЛК Міністерства оборони.

Оскаржити рішення ВЛК в суді можливо не пізніше ніж протягом 6 місяців від дня видачі висновку ВЛК. Якщо строк більший, то потрібно надати суду підтвердження поважних причин пропуску такого строку. Поки буде розглядатись справа, висновок ВЛК матиме чинність.

Оскарження висновків МСЕК у позасудовому порядку: протягом місяця після отримання висновку потрібно подати заяву та копію висновку МСЕК до обласної чи міської МСЕК, яка буде робити повторний огляд. Заяву можна подати через МСЕК, рішення якої оскаржується. Повторний висновок МСЕК оскаржується в Міністерстві охорони здоров’я.

Оскарження висновків МСЕК у суді: за вибором особи можна подати позовну заяву до адміністративного суду за місцем проживання чи за місцем розташування МСЕК. Позов подається у 6-місячний строк з дня формування висновку МСЕК або від дня, коли особа дізналася або мала дізнатись про порушення свого права. Якщо особа спочатку обрала позасудовий розгляд, то вона може звернутись до адміністративного суду у 3-місячний строк від отримання рішення МСЕК.

Також потрібно буде сплатити судовий збір (0,4 розміру прожиткового мінімуму, якщо немає пільг щодо сплати). Рішення окружного адміністративного суду можна оскаржити до апеляційного суду протягом 30 днів від дня проголошення постанови або протягом 15 днів з дня проголошення ухвали.

Таким чином, ми бачимо, що найбільше проблем може бути з отриманням довідок та направлень.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

СВІЖИЙ ВИПУСК

Чи потрібно відновити військові суди в Україні?

Подивитися результати

Завантажується ... Завантажується ...

PRAVO.UA