АПУ закликає до якнайшвидшого створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України — PRAVO.UA АПУ закликає до якнайшвидшого створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Новини » АПУ закликає до якнайшвидшого створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України

АПУ закликає до якнайшвидшого створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України

  • 07.10.2022 13:27

Асоціація правників України опублікувала заяву, у якій рішуче засуджує агресію рф та закликає уряди країн світу й міжнародну юридичну спільноту публічно підтримати якнайшвидше створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України та співпрацювати з метою його створення.

Збройна агресія рф проти України триває з лютого 2014 року. З початку повномасштабного вторгнення минуло понад 7 місяців. Загарбницька війна, яку рф веде проти України, є найбільш масштабною і жорстокою на європейському континенті з часів II Світової війни і ведеться в багатьох площинах. Воєнні злочини, злочини проти людяності та ймовірний геноцид, що вчиняються щодня, доповнюються економічною блокадою, ядерним шантажем, кібератаками, пропагандою.

Всі ці категорії злочинів є предметом розслідування Міжнародного кримінального суду (МКС), Міжнародного суду ООН, національної та універсальної юрисдикцій. Водночас жодний механізм міжнародного права та жодна з наявних міжнародних судових інституцій – МКС, Міжнародний суд ООН, Європейський суд з прав людини – не мають юрисдикції щодо розслідування та притягнення до відповідальності за вчинення злочину агресії проти України, де кримінальному переслідуванню підлягало б виключно найвище військово-політичне керівництво рф.

Створення окремої інституції – спеціального міжнародного трибуналу – з мандатом щодо кримінального переслідування за злочин агресії проти України є нагальною необхідністю.

Президент України, міністр закордонних справ та інші представники органів влади України на найвищому рівні неодноразово закликали світ до надання підтримки Україні у створенні спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. Політична підтримка з відповідними рекомендаціями щодо створення Спецтрибуналу вже є на рівні Парламентської асамблеї Ради Європи, Європарламенту, Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї НАТО.

Створення Спеціального трибуналу є також вимогою української та міжнародної правничої спільноти, спрямованою на відновлення верховенства права, прав людини та демократичного врядування в Україні.

Від початку повномасштабного вторгнення Асоціація правників України неодноразово шляхом підготовки листів до урядів країн світу, петицій і публічних закликів зверталась із вимогою до міжнародної спільноти підтримати створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України.

Водночас останні рішення рф щодо спроби анексії чотирьох областей України свідчать про ескалацію збройного конфлікту та роблять питання створення трибуналу ще більш нагальними.

З огляду на вищезазначене АПУ як організація, метою якої є утвердження верховенства права та посилення захисту прав людини в Україні, продовжує рішуче засуджувати агресію рф та:
  • закликає уряди країн світу й міжнародну юридичну спільноту публічно підтримати якнайшвидше створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України та співпрацювати з метою його створення;
  • пропонує обмежити юрисдикцію спеціального трибуналу виключно злочином агресії проти України, щоб робота спеціального трибуналу не дублювала, а доповнювала юрисдикцію МКС та інших міжнародних судових установ;
  • пропонує наділити спеціальний трибунал повноваженнями розглядати події починаючи щонайменше з 2014 року і не обмежувати кінцевою датою, адже збройна агресія рф проти України триває;
  • запрошує міжнародну спільноту в результаті діалогу з органами влади України та експертним середовищем погодити майданчик (ООН, ЄС, РЄ чи договір між державами), який стане основою для створення спеціального трибуналу, з можливістю приєднання до нього додаткових членів;
  • запевняє органи влади України у готовності правників України долучитись до процесу створення спеціального трибуналу та запуску його роботи.

З повним текстом звернення АПУ можна ознайомитися за посиланням.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

СВІЖИЙ ВИПУСК

Чи потрібно відновити військові суди в Україні?

Подивитися результати

Завантажується ... Завантажується ...

PRAVO.UA