Покупці предмета обтяження зможуть безперешкодно реєструвати придбане авто — PRAVO.UA Покупці предмета обтяження зможуть безперешкодно реєструвати придбане авто — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Новини » Покупці предмета обтяження зможуть безперешкодно реєструвати придбане авто

Покупці предмета обтяження зможуть безперешкодно реєструвати придбане авто

  • 19.01.2022 15:57

На засіданні Кабінету Міністрів України було прийнято постанову «Про внесення змін до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів». Ця постанова узгоджує з чинним законодавством та вдосконалює порядок перереєстрації транспортного засобу в разі звернення до сервісного центру МВС щодо транспортного засобу, відомості про власника якого містяться в Єдиному реєстрі боржників.

«Сьогодні положення відповідного Порядку не кореспондуються з положеннями законів України, які надають права заставодержателям на продаж заставного майна – автомобілів, які були передані в заставу саме цьому окремому кредитору. Зокрема, Законом України «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень» чітко визначено, що продаж предмета обтяження є підставою для припинення всіх наявних забезпечувальних та публічних обтяжень щодо відповідного рухомого майна, а також інших договірних обтяжень із нижчим пріоритетом. Натомість на практиці сервісні центри МВС відмовляють у реєстрації транспортних засобів, проданих банком відповідно до вимог цього закону, за новим власником у випадках, коли органами державної виконавчої служби чи приватними виконавцями відкрито будь-які інші провадження щодо стягнення коштів з особи, яка передала банку в заставу автомобіль», – пояснила необхідність прийняття постанови заступниця міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Валерія Коломієць.

Необхідність внесення змін

Крім того, потрібне узгодження Порядку із Законом № 1701-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо усунення розбіжностей та осучаснення реалізації майна в іпотеці та виконавчому провадженні», який визначає, що реалізація арештованого майна здійснюється шляхом проведення електронних аукціонів або за фіксованою ціною.

Валерія Коломієць наголосила, що вдосконалити Порядок перереєстрації транспортного засобу необхідно шляхом розширення переліку винятків проведення перереєстрації ТЗ в разі звернення до сервісного центру МВС щодо транспортного засобу, відомості про власника якого містяться в Єдиному реєстрі боржників. А саме доповнити підставами щодо:

  • безоплатного отримання транспортного засобу;
  • придбання транспортного засобу в порядку, визначеному статтею 30 Закону України «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень».

Заступниця міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Валерія Коломієць також заявила:

«Відтепер покупці предмета обтяження зможуть безперешкодно реєструвати придбаний транспортний засіб, а кредитори – реалізовувати своє право на продаж та реєстрацію за новим власником предмета забезпечувального обтяження».

Читайте також: Нова типова антикорупційна програма для юридичних осіб: що змінюється для бізнесу?

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

СВІЖИЙ ВИПУСК

Чи потрібно відновити військові суди в Україні?

Подивитися результати

Завантажується ... Завантажується ...

PRAVO.UA