ВС вказав, який суд має розглядати справу щодо встановлення факту проживання однією сім’єю для отримання грошової допомоги у зв’язку із загибеллю військовослужбовця — PRAVO.UA ВС вказав, який суд має розглядати справу щодо встановлення факту проживання однією сім’єю для отримання грошової допомоги у зв’язку із загибеллю військовослужбовця — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Новини » ВС вказав, який суд має розглядати справу щодо встановлення факту проживання однією сім’єю для отримання грошової допомоги у зв’язку із загибеллю військовослужбовця

ВС вказав, який суд має розглядати справу щодо встановлення факту проживання однією сім’єю для отримання грошової допомоги у зв’язку із загибеллю військовослужбовця

  • 05.04.2023 11:53

Вимоги громадянки про встановлення факту проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу з громадянином, який загинув під час участі у бойових діях та забезпеченні здійснення заходів з національної безпеки і стримуванні збройної агресії російської федерації, не підлягає вирішенню в порядку цивільного судочинства.

На це вказав Касаційний цивільний суд у складі Верховного суду у постанові від 22 березня 2023 року у справі № 290/289/22.

Обставини справи

У квітні 2022 року громадянка звернулася в суд із заявою про встановлення факту проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу.

Заінтересованими особами у справі є військова частина та Міністерство оборони України.

Заявниця вказувала що перебувала у фактичних шлюбних стосунках та проживала однією сім’єю із громадянином, який був призваний на військову службу та загинув.

Встановлення факту їй необхідне для реалізації права на отримання одноразової соціальної допомоги у зв’язку зі смертю свого чоловіка.

Районний суд частково задовільнив заяву. Суд зважав на те, що факт, про встановлення якого просить заявниця, має для неї юридичне значення, оскільки пов’язаний із її правом на отримання одноразової грошової допомоги, яка передбачена Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Вказане рішення залишив без змін апеляційний суд, який вказав, що незгода Міністерства оборони України з доводами заявниці та звернення до суду з апеляційної скаргою не свідчить про наявність між ними спору про право цивільне, оскільки заявниця має намір реалізувати передбачене законом право на отримання одноразової грошової допомоги. Доказів того, що на таку допомогу претендують інші особи, матеріали справи не містять.

Висновок ВС

Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду скасував ці рішення та закрив провадження у справі.

КЦС вказав, що цей спір підлягає розгляду в порядку адміністративного, а не цивільного судочинства.

Зокрема, ВС врахував, що між заявницею та Міністерством оборони України виник спір, пов’язаний з доведенням наявності підстав для підтвердження за нею певного соціально-правового статусу щодо призначення та виплати одноразової грошової допомоги сім’ї військовослужбовця, не пов’язаного з будь-якими цивільними права та обов’язками заявниці, їх виникненням, існуванням та припиненням. Отже, за предметом та можливими правовими наслідками цей спір існує у сфері публічно-правових відносин, а отже, не підлягає вирішенню в порядку цивільного судочинства.

«Тож у спірних правовідносинах суд повинен врахувати правову мету звернення заявниці до суду, яка полягає у підтвердженні її певного соціального статусу. Такий статус має правове значення виключно в публічно-правових відносинах, оскільки впливає на підтвердження та можливість реалізації прав у сфері соціального забезпечення», — зазначив КЦС ВС.

Також ВС зауважив, що, врахувавши визначені законом завдання цивільного судочинства, визнає недопустимим ініціювання судового провадження у порядку цивільного судочинства з метою оцінки обставин, які становлять предмет доказування у провадженні у порядку адміністративного судочинства, чи з метою створення поза межами останнього передумов для визнання доказу, отриманого у такому провадженні, належним та допустимим.

Також читайте: Рішення створених на окупованих територіях фейкових судів вважатимуться нікчемними — ВРП

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

СВІЖИЙ ВИПУСК

Чи потрібно відновити військові суди в Україні?

Подивитися результати

Завантажується ... Завантажується ...

PRAVO.UA