Земельний рай — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Земельний рай

Рубрика У фокусі
Одвічне питання щодо сплати земельного податку співвласниками багатоквартирних будинків у Києві вирішене

Авторка: Яна ПІОРО
молодший юрист JN Legal

Сьогодні є законодавча проблема невизначеності правомірності нарахування земельного податку у разі використання земельної ділянки без оформленого права власності або права користування. Чи потрібно сплачувати земельний податок на земельні ділянки, які не оформлені у встановленому законодавством порядку?

Такими користувачами не­оформленої землі можуть бути не лише фізичні та юридичні особи, а й значна кількість будинків, які управляються житлово-будівельними кооперативами (ЖБК) та об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

Зауважимо, що земельний податок віднесений до місцевих, а відтак, у кожному населеному пункті є своє регулювання. У Києві пунктом 5.3 Додатку 3 до рішення Київської міської ради «Про встановлення місцевих податків і зборів у м. Києві» від 23 червня 2011 року № 242/5629 було встановлено, що ставка земельного податку за земельні ділянки, які використовуються юридичними та фізичними особами (крім підприємств державної і комунальної власності), у тому числі в разі переходу права власності на будівлі, споруди (їх частини), але право власності на які або право оренди яких в установленому законодавством порядку не оформлені, встановлюється у розмірі 3 % від нормативної грошової оцінки земельних ділянок. Зазначена норма поширюється і на ЖБК та ОСББ, які належним чином не оформили право власності або користування земельною ділянкою. Відповідні положення були ухвалені для стимулювання власників та користувачів земельних ділянок оформити право власності.

Проблему зі сплатою земельного податку у розмірі 3 % для ЖБК та ОСББ мав би розв’язати Кабінет Міністрів України. Однак станом на 2019 рік урядом не затверджено порядок передачі землі під багатоквартирними будинками у власність або постійне користування. Водночас не було й підстав для незастосування цих норм до ЖБК та ОСББ, переважна більшість з яких мають неоформлені земельні ділянки у користуванні. З одного боку, ЖБК та ОСББ не мають змоги отримати ділянку у власність або оформити постійне користування, з іншого — змушені сплачувати підвищений земельний податок.

Це створювало правову невизначеність для інтересів власників (користувачів) квартир у багатоквартирних будинках та фактично нівелювало їхнє право на реалізацію та набуття прав та обов’язків стосовно земельних ділянок (зокрема, у сфері адміністрування земельного податку), що фактично перебувають в їх користуванні.

На наше переконання, норма, яка встановлює обов’язок сплати земельного податку у розмірі 3 % від нормативно грошової оцінки, не відповідає податковому законодавству, адже підстави для нарахування земельного податку чітко передбачені податковим законодавством. Обов’язок зі сплати земельного податку виникає лише у власників або орендарів земельних ділянок — так зазначено у статтях 269, 270 Податкового кодексу (ПК) України. До моменту виникнення відповідних прав зазначена особа згідно з нормами ПК України не зобов’язана сплачувати земельний податок.

Саме такого висновку дійшло Міністерство фінансів України у наказі від 6 липня 2018 року № 602, зазначивши, що особу, яка володіє нерухомим майном, розташованим на земельній ділянці, права на яку для такої особи не оформлені, не можна вважати платником земельного податку до моменту виникнення відповідних прав такої особи на зазначену земельну ділянку.

Аби зняти напруженість щодо адміністрування земельного податку у м. Києві, за ініціативи депутата Київської міської ради Ігоря Опадчого 16 травня 2019 року було розглянуто проект «Про внесення змін до рішення Київської міської ради від 23 червня 2011 року № 242/5629 «Про встановлення місцевих податків і зборів у м. Києві». За результатами розгляду питання було вирішено прямо вказати про звільнення багатоквартирних будинків від сплати земельного податку на неоформлені земельні ділянки.

Таким чином, з моменту опублікування цього рішення проблему сплати земельного податку для ОСББ та ЖБК у м. Києві буде остаточно розв’язано.

У разі виникнення питання з приводу оподаткування та необхідності отримання додаткових роз’яснень щодо змін в оподаткуванні земельних ділянок під багатоквартирними будинками доцільно звернутися до територіального відділення Державної фіскальної служби з метою отримання індивідуальної письмової податкової консультації. Нагадаємо, консультація надається на безоплатній основі в порядку, визначеному пунктом 52.1 статті 52 ПК України.

 

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA